Annonce

Annonce

Svar: Lave stort på toilet


24. juli 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mette

Tak for dit brev :)

Hvor er det bare godt, at det går så godt med renligheden. Det lyder som om, at I har ramt det helt rigtige tidspunkt at tage bleen af jeres dreng, og han er tydeligt parat til at samarbejde omkring det.

At det er lidt sværere med afføringen, synes jeg er helt okay. Giv ham lidt tid og anerkend, at han ikke vil have ble på, men faktisk siger til, når han skal, og at han forsøger at sætte sig på toilettet. Det er ikke nogen god idé, at vænne ham til at have han skal lave i en ble - det er på toilettet, at det foregår, og det vil han også helst selv, så det skal han roses for:)

Han fortæller faktisk selv, hvad problemet er - han mærker afføringstrang, men kan ikke få afføringen ud, når han sidder der. Det vil sige, at han måske mærker trangen lidt for tidligt. Det betyder, at han nogle gange går på toilettet 4 gange før det lykkes og andre gange ender det så med at ske i underbukserne. Det kan også være, at han simpelthen ikke rigtigt tør presse og derfor ikke får afføringen ud - han forklarer jo selv at "lorten går tilbage i numsen"…:)

Jeg tænker, at det er vigtigt, at du lige nu hjælper ham med at holde maven lidt igang. Han må ikke have hård mave, for det må ikke være for svært for ham, at komme af med afføringen. Måske vil han have glæde af lidt laktulose, måske vil det kunne klares ved at du giver ham lidt mere frugt, juice, krydret mad, måske lidt koldskål eller lignende, som kan sætte lidt gang i hans mave og så naturligvis masser af vand.

Derudover tror jeg, du skal hjælpe ham med at presse, når han sidder på toilettet, fortælle ham, at han skal presse en del, for at få afføringen ud. Du kan evt. sætte dig foran ham og samtidig med at han presse, skal han prøve at ...


Annonce

... vippe lidt frem og tilbage, fordi den bevægelse kan hjælpe afføringen ud. Det er altså en god idé, at du hjælper ham aktivt og ikke bruger tiden på at læse historier eller andet. Han skal lige finde ud af, hvordan man gør og være tryg ved at presse.

Han må gerne have sine fødder på dine lår, når du sidder foran han, så hans ben/knæ kommer lidt op i forhold til numsen. Det kan gøre det lettere for ham at få afføringen ud, hvis han på den måde har fodstøtte. Måske kan I købe en skammel eller lignende, som han kan hvile fødderne på foran toilettet. Det kan også hjælpe, hvis han kan sidde lidt fremadrettet, evt. lægge hænderne på dine skuldre, hvis du sidder foran ham, fordi hans lænd skal være lige og hans numse stritte lidt bagud, når han sidder på toilettet. Det er vigtigt, at han sidder optimalt, for at afføringen kan komme bedst ud.

Så prøv om du kan hjælpe ham med at få afføringen presset ud:

- Sæt dig foran ham, så han kan bruge dig som støtte og så du kan opmuntre og guide ham, indtil han finder ud af hvordan.

- Brug et toiletsæde, så han ikke sidder og spænder i kroppen, men kan sidde roligt, uden at være bange for at falde ned.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


- Hjælp ham med at bøje frem i hofteleddet, enten ved at opfordre ham til at sidde og vippe lidt frem og tilbage, eller ved at han f.eks. holder dig på dine skuldre.

- Numsen skal stritte bagud. Han skal svaje i ryggen, så hans haleben bliver skubbet tilbage.

- Brug dine lår som støtte under hans fødder eller giv ham en skammel, som han kan støtte fødderne på.

- Opfordre ham til at trække vejret dybt ind og presse. Afføringen skal presses ud og det er vigtigt, at han ikke er bange for dette. Giv ham en pause, og så skal han presse igen…

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

6. april 2018 | Renlighed | 4 år

Afvænning af natble

Hej Helen. Jeg har en dreng på 4 år, som stadig sover med natble. Han...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2018 | Renlighed | 3 år, 11 mdr.

Renlighed, igen.

Hej Helen. Jeg skrev til dig i juli sidste år ang vores store dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i at barnet ofte gylper efter et måltid og det er helt normalt. Ofte er det når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op. Hvis dit barn får flaske, kan du måske ændre lidt på flaskesuttens hul. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så barnet sidder mere lodret, når det får mad.

Du skal være...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annoncer

Annonce