Annonce

Annonce

Svar: Renlighed - 34 måneder


8. januar 2015

Kategori:
Alder:
2 år, 10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Rikke

Tak for dit brev :)

Årstiden taler ikke for at træne renlighed. Det er svært at nå toilet og potte, med alt det tøj, som skal af og samtidig risikerer han at blive syg, hvis han kommer til at gå rundt med våde bukser.

Dertil kommer at renlighed er en proces, som han skal være klar til både fysiologisk og mentalt og som du beskriver det, så lyder han endnu ikke helt klar.

Rent fysiologisk skal han kunne holde sig i minst 3 timer og du fortæller at når du skifter hans ble ca hver anden time, så er den altid våd. Han kan altså ikke styre sin vandladning endnu. Og mentalt, så vil han gerne have ble på. Han søger den tryghed som bleen giver ham. Og det skal accepteres. Det bedste udgangspunkt for at træne renlighed er faktisk, hvis han selv kommer og siger til.

Man siger at renlighed har 3 faser:

I første fase kommer barnet og siger, når det har lavet noget i bleen. Barnet er bevidst om, at det gerne vil have en ren ble på.

I anden fase, kommer barnet og siger til, når det sker "nu tisser jeg" og har således fornemmelsen af, at det er nu, og hvad det er.

Og i tredje fase kommer barnet og siger til lige inden "jeg skal tisse!", og så er det med at være hurtig, for at nå toilet eller potte.

Og jeres dreng lyder til at være i fase 1 - og det er helt fint, det er jo den første start og det er derfor rigtig fint, at I lader ham tisse på potten om morgenen og om aftenen, og gør det lidt til en leg. Det skal forbindes med noget som er rart og ikke noget I kæmper om, eller hvor han føler sig unødigt presset.

Det første skridt vil ikke være at tage bleen af, men derimod at lade ham beholde bleen på og så indføre faste toilettider. Det vil sige, at han skal følges på toilettet morgen, aften og i løbet af dagen f.eks. før ...


Annonce

... han skal ud at lege, før I kører op for at handle og i forbindelse med måltiderne.

Det er vigtigt ikke at fjerne bleen for hurtigt, da det altid er et nederlag med våde bukser, men en succesoplevelse at have en tør ble - og små successer er der brug for. De moderne bleer suger godt, så selvom han når at dryppe lidt i bleen, så vil den kunne bruges igen og dermed en succes. Drypper han i underbukserne, så er I nødt til at skifte dem og det er naturligt ikke rart.

Når han gennem længere tid har en tør ble, hver gang han går på toilettet, så kan I tage bleen af. Ofte bruges stadig ble om natten.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn mister lidt interessen undervejs, de glemmer at tisse og kommer til at tisse i bukserne, fordi de leger for godt, overhører kroppens signaler osv. Og i den forbindelse kan man f.eks. bruge "belønning" i form af en lille rosin, vingummi eller andet. Men det virker bedst, hvis det bruge til at komme over den sidste lille hurdle for at det skal lykkes. Hvis I bruger belønning nu, så vil han være mere interesseret i at få sin belønning og vil sandsynligvis ikke forbinde det med at skulle smide bleen og det vil ikke have effekt…

Og så er han lige nu for lille og ikke parat. Giv ham ro og se om ikke han er mere parat, når det bliver varmere i vejret :)

Jeg forstår godt, at det kan være svært med to blebørn og at I gerne vil have ham renlig før en lille ny kommer, men det er ikke sikkert at det bliver noget problem. Måske vil han af sig selv få lyst til at smide bleen, når den lille ny kommer, fordi det kan være med til at adskille ham fra den lille - en følelse af ikke at være baby, men være en stor dreng… Sådan er der også nogle børn der reagerer, så I må se hvad tiden bringer:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

21. april 2018 | Renlighed | 3 år, 2 mdr.

3 årig pige er bange for at lave

Hej Helen. Jeg skriver til dig fordi vores datter på 3 år har over en...

Læs hele brevet og Helens svar


6. april 2018 | Renlighed | 4 år

Afvænning af natble

Hej Helen. Jeg har en dreng på 4 år, som stadig sover med natble. Han...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2018 | Renlighed | 3 år, 11 mdr.

Renlighed, igen.

Hej Helen. Jeg skrev til dig i juli sidste år ang vores store dreng på...

Læs hele brevet og Helens svar


9. januar 2018 | Renlighed | 3 år, 1 mdr.

Natble - 3 år, 1 mdr.

Kære Helen Min søn på lidt over 3 år blev renlig for 3,5 mdr siden. Der har...

Læs hele brevet og Helens svar


4. december 2017 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Storesøster holder på afføring

Hej Helen, Vi har tid hos en børnelæge i januar, men indtil da har vi brug...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex

Æbler og æblemos

Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten skal stadig moses. Små bløde frugtstykker gives, når barnet kan tygge maden. Frugt kan gives sammen med grød og som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annoncer

Annonce