Annonce

Annonce

Svar: Suttestop - 3 år, 3 mdr.


4. juni 2025

Kategori:
Alder:
3 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mette

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at I allerede er kommet et langt stykke, da I ofte kun bruger sutten ved putning. Det, at din datter reagerer så voldsomt om natten, hvis hun ikke får sin sut - og at hun samtidig har erstattet sutten med fingre og nussekanin - tyder dog på, at hendes behov for tryghed stadig er meget stort.

Det er vigtigt, at du anerkender hendes suttebehov - som jeg tror, handler meget om tryghed og selvberoligelse. Og det er faktisk lidt en udfordring, hvis hun i stedet begynder at sutte på fingre. Det er ofte mere problematisk for hendes tænder, hvis hun sutter på f.eks. tommelfinger, end hvis hun sutter på sut. Fingrene er hårdere og giver et stærkere tryk på tænder og gane, og hvis hun nu begynder at bruge fingre i stedet for sut, så er sutten derfor at foretrække.

Jeg er derfor meget tilbageholdende med at sige, at du bare skal holde fast og ikke give hende sutten. For det kan give jer yderligere problemer med hendes tænder på sigt. Jeg kan godt forstå, at du ikke vil "gå tilbage", og at du "ønsker sutten væk snart", men det lyder for mig som om, at det er en bedre strategi, at du igen tillader sutten om natten. Du bør ikke presse på med at stoppe helt, hvis hun så begynder at sutte på f.eks. tommefinger i stedet.

Jeg vil derfor foreslå, at du lader din datter få sutten, når hun skal sove og om natten. Forhåbentlig vil det, at hun får lov til at få sin sut i forbindelse med søvn være med til at nedsætte behovet for sut om dagen. Samtidig med at hun får sutten ved søvn, så skal du stadig også arbejde på at styrke hendes tryghed ved hjælp af nussekaninen, putteritualer, dit nærvær osv. Det lyder som om, at din datter har brug for mere tid, og jeg tænker, at hun måske vil være mere klar til at slippe sutten, når hun bliver 3.5-4 år.

Jeg tænker, at du de næste 1-2 måneder igen bør give hende sutten, når hun skal sove, fordi det hjælper til ro og gør, at I sover bedre. Hold fast i de nuværende gode ritualer med f.eks. godnatlæsning, sang, nussekanin, nus og godnatkys - og lige nu sutten. Prøv at fjerne presset omkring sutten omkring søvn og hold så øje med, om hun begynder at kunne finde mere ro og sover bedre.

Forhåbentlig vil det, at hun igen kan sove med sin sut, sætte behovet for at sutte på fingrene ned. Og forhåbentlig vil behovet for at sutte generelt blive mindre. Du skal naturligvis stadig holde fast i, at hun ikke længere har sut i munden i løbet af dagen, når hun leger, hygger, bare sidder i sofaen osv. Den er "kun" til søvn.

Når du igen lader hende sove med sutten de næste 1-2 måneder, så prøv at lægge ...


Annonce

... mærke til, om hun begynder at sove mere roligt og virker mere tryg. Læg mærke til, om hun begynder at bruge sutten mindre selv. Måske begynder hun selv at tale om det, og siger f.eks. "jeg er stor nu". Det kan også være, at hun begynder at interessere sig for, hvad andre børn gør - måske bliver opmærksom på, at de andre børn i børnehaven ikke bruger sut. Det er også et godt tegn, hvis hun f.eks. begynder at reagere mindre voldsomt om natten, hvis hun vågner, og sutten ikke er der lige med det samme. Det vil alt sammen være tegn på, at hun begynder at blive mere parat.

Når hun virker mere parat, så kan du begynde at tale med hende om, at sutten skal I sige farvel til. Du kan fortælle hende, at I gør det sammen - måske bruge idéen med suttefeen, som vi tidligere har talt om. I kan aflevere sutten til et suttetræ, bytte sutterne til en gave eller lignende. Og konkret fortælle hende, at når I har sagt farvel til sutten, så er det slut, men hun har sin nussekanin, og du vil naturligt hjælpe hende og være der for hende, hvis det bliver svært.

Du skal naturligvis anerkende hendes følelser, for det er naturligt svært. Og her kan du f.eks. sige "det er helt okay, at du bliver ked af det. Det er svært at sige farvel. Jeg er her hos dig - nussekaninen og jeg hjælper dig".


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Du kan også støtte hende direkte ved f.eks. at sige "jeg tror på dig - du er blevet så god til at sove, og du har allerede lært så meget". Du kan fortælle hende om nogle af alle de ting, som hun har lært. Da hun var mindre kunne hun f.eks. ikke gå, ikke tage tøj på selv, ikke tegne flotte tegninger, ikke lave perleplader - alt det har hun lært. Og "nu kan du også sove med din nussekanin og finde ro, når du er træt". Så hun føler, at hun faktisk er ret sej og får en indre tro på, at det her kan hun naturligt også godt.

Så - jeg forstår godt, at du gerne vil helt væk fra sutten nu. Og brug af sutten kan også skade hendes tænder, og måske har tandlægen sagt til jer, at sutten skal slutte nu. MEN, hvis hun sutter på finger i stedet, kan det være langt mere problematisk - det kan ende med at vare helt op i skolealderen, og fingeren kan aldrig lægges væk! Så nogle gange er det bedre at tage et skridt tilbage for at kunne lykkes senere, og lige nu tænker jeg, at I vil være bedre tjent med, at din datter får sutten, når hun skal sove.

Det betyder ikke, at du så giver op - tværtimod. Det handler om, at du hjælper hende med at finde ro og føle sig mindre presset, og så kan I tage næste skridt, når du fornemmer, at hun er mere klar:)

Jeg håber, at du kan bruge mine tanker videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Opdragelse | 3 år, 2 mdr.

Afhængig af sut - 3 år, 2 mdr.

Kære Helen Min datter på 3 år er utrolig afhængig af sin sut. Den og hendes...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.

Nedsmeltninger og temperament

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex

Børn i bilen

Der er fem gode huskeregler, når du skal transportere dit barn i bilen:

1. Det er vigtigt at barnets autostol passer til både barn og bil. Tag derfor både barn og bil med, når du køber autostol.

2. Sørg for at autostolen sættes korrekt fast. Følg brugsanvisningen og stram selerne så godt til som muligt, så stolen er godt fastspændt til sædet i bilen.

3. Vælg bagudvendt autostol så længe som muligt. Det er mest sikkert for barnet.

4....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce