Annonce

Annonce

Svar: 3 år og det andet køn


10. august 2022

Kategori:
Alder:
3 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Familier ser ikke længere ud, som de gjorde for 2 generationer siden. I dag findes der rigtig mange forskellige familieformer. Nogle børn vokser op med far og mor, andre vokser op med enten en far eller mor, nogen børn har to fædre, andre to mødre, nogle børn har 3 eller 4 forældre, nogle børn har forælder, der bor hver for sig osv. osv.

Dine piger har både en mor og en far, de ser deres far hver anden weekend, og du skriver, at han ikke er helt mentalt rask - men stadig er han deres far, og jeg tænker, at det er rigtig dejligt for dem, at de har ham og kender deres rødder på denne måde:)

Der er ingen tvivl om, at fædre er vigtige, og forskning viser, at fædre og mænd generelt giver noget andet til børn, end mødre og kvinder gør. En pige, som har et godt og varmt forhold til sin far, vil ofte vokse op med en større selvtillid, og undersøgelser viser, at disse piger f.eks. ofte vil være mere tilfredse med deres udseende og kropsvægt.

Undersøgelser viser også, at fædre f.eks. har indflydelse på, hvilket studie- og karrierevalg, piger vælger. Ligesom det at vokse op med en nærværende far, vil påvirke pigers romantiske liv - deres valg af partner - så har far været nærværende og følelsesmæssigt til stede, så vil døtrene være mere tilbøjelige til at finde mænd, der er følelsesmæssige intime, og som kan give trøst og støtte. Undersøgelser viser altså, at fædre har mere indflydelse på dette, end mødre f.eks. har.

Der er dog også undersøgelser som viser, at piger (og sønner) foretrækker at tale med deres mor om mere personlige ting, ligesom der er en tendens til, at piger tilbageholder oplysninger overfor deres far, men siger det til mor. Piger oplever også skænderier med deres far som mere ubehagelige, og det kan tage længere tid at komme sig over - end skænderier med mor.

Jeg forstår derfor godt dit spørgsmål - og tænker også, at det er vigtigt, at du er opmærksom. Når det så er sagt, så tænker jeg også, at der er rigtig mange muligheder for at spejle sig i andre. Måske har de en morfar eller farfar, måske har du en bror, en fætter, måske er der en ...


Annonce

... mandlig pædagog i vuggestuen/børnehaven, måske har du en rigtig god ven, en arbejdskollega, måske er der en legekammerats far... halvdelen af jordens befolkning består jo af mænd, så dine piger vil naturligt møde mænd i deres hverdag - og mange forskellige mænd:)

Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan bruge dit netværk og de mandlige medlemmer, du finder der. Det vil være rigtig godt, at I er sammen, hygger, leger og er aktive sammen, så pigerne netop kan se forskelligheden - og hvis din far f.eks. kunne tænkes at ville lave noget med pigerne en gang imellem, vil det være guld værd. At have nærværende bedsteforældre (og en bedstefar) vil kunne udfylde noget af fars fravær.

Børn har brug for nærværende omsorgspersoner. Mor og far vil normalt være de primære, og derudover har børn også sekundære omsorgspersoner, som de kan bruge, når de primære ikke er til stede. Sekundære omsorgspersoner kan f.eks. være en bedsteforældre, en pædagog i børnehaven og lignende. Undersøgelser viser også, at to omsorgspersoner er bedre end en, det gælder f.eks. to mødre eller to fædre, ligesom bedsteforældre kan være meget vigtige og gøre, at barnet er lige så godt stillet.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Derudover, så er det naturligvis vigtigt, at du er opmærksom på din egen rolle og de signaler, du sender. Det er vigtigt, at du taler positivt omkring deres far og om mænd generelt. Det er også vigtigt, at du bruger tid med dine piger, lytter til dem og anerkender dem og deres behov - da måden du møder dem på har stor betydning for, hvordan de vokser op, ser sig selv og møder andre mennesker.

At vi møder vores børn anerkendende og ligeværdigt er en af vores fornemste opgaver som forælder. At vi giver os tid til at forstå barnet og anerkende barnets følelser. Du kan ikke trylle, og du kan ikke garantere dine piger lykke senere i livet, og du kan ikke beskytte dem mod tab og afvisninger - men du kan gøre rigtig meget for at gøre dem trygge og lade dem vide, at de er elsket, og at du altid er der for dem, uanset hvad. Og det er det, du skal som forælder - og det, du skal have fokus på :)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

OLÍVY – SIG FARVEL TIL RØDE BABYNUMSER

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du nemt forebygge røde babynumser og give dit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

9. november 2022 | Opdragelse | 14 mdr.

Skal vi gå (hårdere) til den med tandbørstning

Kære Helen Det kører ikke rigtig med tandbørstningen herhjemme og vi er i...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2022 | Opdragelse | 4 år, 4 mdr.

Frustreret 4-årig

Kære Helen. Jeg skriver til dig, fordi vi igen har brug for lidt råd til...

Læs hele brevet og Helens svar


25. september 2022 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendeudfordringer 3,5 og 1,5 år

Hej Helen Vi er meget i tvivl om hvad vi kan gøre for at børnene får et...

Læs hele brevet og Helens svar


15. september 2022 | Opdragelse | 12 mdr.

Hvornår er det tid til bordskik?

Kære Helen Hvornår er der tid til bordskik og hvordan får vi det indført på...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2022 | Opdragelse | 3 år, 10 mdr.

Hjælp til sur 3 årig

Hej Helen, Vi har Storesøster R. på 3 år og 10 måneder og lillebror H. på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex

D-vitamin

Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.

Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce