Annonce

Annonce

Svar: Temperament - skubber, tager legetøj


18. juli 2022

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine beskrivelse af din datter og alle dine tanker :) Jeg vil naturligt gerne fortælle lidt om, hvad jeg tænker sker, og hvordan du hjælper din datter bedst.

Din datter er 20 måneder nu, og igang med en kæmpe stor udvikling - og det du oplever er meget normalt - din datter får det der kaldes fortvivlelsesanfald. Når det sker, så er hun ikke uartig men oprigtigt ked af det. Hun er skuffet over, at du vil noget andet, end hun vil, hun er ked af, at du f.eks. slutter legen på gyngen og siger, at I skal hjem. Hun bliver fortvivlet og oprigtigt ked af det, når andre børn tager det legetøj, som hun vil lege med, og hun forstår ikke reglerne ved rutsjebanen, og at man skal vente på tur - hun mærker bare, at verden går hende imod, og så bryder hun sammen.

Hendes manglende evne til at håndtere disse situationer hænger sammen med hendes alder og hendes stadig umodne hjerne. Hun har to hjernehalvdele, men forbindelsen mellem dem fungerer ikke ret godt, og hun har endnu ikke evnen til at tage det roligt, bevare overblikket, sætte sig ind i andres situation og følelser - disse forbindelser dannes af måden, som du møder hende på og hjælper hende på.

Derfor er det rigtig godt, at du ikke råber af hende, men forsøger at sætte ord på for hende. Hun har brug for, at du viser hende forståelse, at du lytter til hende, anerkender hendes lyst til f.eks. at gynge, rutsje, lege med noget bestemt legetøj - også selvom det måske ikke kan lade sig gøre. Det er vigtigt, at du viser hende ro og overblik, fordi hun kan spejle sig i dette. Det er via dit kropssprog og dine ord, at du hjælper hende med at blive rolig og få samling på sig selv.

Når verden bryder sammen for hende, så vil hun fysisk bryde sammen, hendes reaktioner vil være fysiske. Hun har endnu ikke ord til at sige, hvad det er hun føler og oplever, men hun vil reagere fysisk. Det betyder, at hun f.eks. vil kunne løbe væk, kaste sig i gulvet, kaste med tingene, råbe, skrige, skubbe, bide, sparke... og hun vil blive meget svær at holde og kan virke fysisk stærk. Det skyldes, at der udskilles adrenalin, når hun har anfald af fortvivlelse. Adrenalin pumpes rundt i kroppen, og det vil f.eks. gøre, at hendes muskelmasse øges - så du får ekstra svært ved at holde hende. Du vil også kunne se, at hendes pupiller trækker sig sammen, hendes puls og blodtryk stiger, og hun vil virke helt ude af den. Netop derfor er det vigtigt, at du hjælper hende til ro igen.

Fortvivlelsesanfald er ikke farlige, men når du hjælper hende til ro, så dannes de forbindelser i hendes hjerne, som på sigt vil gøre, at hun selv vil kunne finde ro uden din hjælp.

Det bedste du kan gøre er derfor at vise hende ro. Når verden bryder sammen for din datter, og alt pludselig virke uoverskueligt for hende, så har hun brug for at mærke, at du er der som den trygge base. Hun har brug for at mærke, at ...


Annonce

... du er den trøst, ro og sikkerhed, som hun mangler, at du har fuldstændig styr på det, når hun ikke har.

Det er også vigtigt, at du ikke giver hende for mange valg. Pas på med at stille for mange spørgsmål som "vil du lege med den blå, røde eller grønne bil?", "vil du have saft, mælk eller juice?". Hun vælger ofte meget impulsivt og kan bryde sammen, hvis hun så oplever, at du drikker noget, andet end hun får, eller ser et andet barn lege med den modsatte bil, så vil hun pludselig hellere have den...

Pas også på med spørgsmål, som du allerede har besluttet svaret på - det kan være spørgsmål som "vil du med hjem?" eller "vil du have skiftet din ble? Hvis du har besluttet, at det er tid til at tage hjem eller tid til bleskift, så sig i stedet "kom, vi skal køre nu" eller "kom, du skal lige have skiftet din ble" - så du ikke spørger og overhører hendes nej.

Det er ofte også en god idé at aflede hende. Nogle gange kan du dreje hendes opmærksomhed på noget andet, sjovt og interessant, så hun glemmer, at hun er fortvivlet og situationen ændres. Når hun afledes, så stimuleres stoffet dopamin, som reducerer mængden af stresshormoner, og som gør, at ting begynder at virke meningsfuld for os.

Det kan være en god idé at give hende fysisk kontakt. Tage hende op til dig, og hvis hun er for stærk til, at du kan holde hende, så sætte dig hos hende, tale beroligende til hende, lade hende mærke dig og mærke at du er tilgængelig. Fysisk kontakt udløser hormonet oxytocin, der virker beroligende. Og efter lidt tid, vil hun måske være parat til at kravle op på dit skød, så I sammen kan komme videre.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Sæt ord på hendes følelser sig f.eks. "sååå, bliver du bare så ked af det, sååå", eller "det er også dumt, at vi skal hjem nu, du havde det lige så hyggeligt". Jo mere hun føler sig lyttet til og forstået, jo mere rolig vil hun kunne blive.

Sæt ord på situationen. Når hun f.eks. tager legetøjet fra et andet barn, så sæt ord på "du vil bare så gerne lege med den blå bil, men den leger x med". Eller "x bliver ked af det, når du tager bilen fra hende". Eller "det er ikke rart, når du skubber, det gør ondt". Og tilbyd alternativer "se her, du kan lege med ...". Det handler om, at hun stille og roligt også skal lære sociale kompetencer, lære at lege med andre, dele legetøj, vente på tur osv. Alt sammen læring, som begynder nu :)

Din datter er igang med at finde ud af, hvordan verden fungerer, og hvad det hun gør, gør ved andre. Det er en læring som tager tid, men det kommer stille og roligt, ved at du guider hende og hjælper hende.

Jeg vil anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse - tydelige voksne giver trygge børn". I den kan du finde mange flere eksempler og gode råd til, hvordan du støtter din datter bedst muligt og hjælper hende med at lære alle de ting, som du naturligt gerne vil lære hende :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

OLÍVY – SIG FARVEL TIL RØDE BABYNUMSER

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du nemt forebygge røde babynumser og give dit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

7. december 2022 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.

Sut - 3.5 år

Hej Helen Tusind tak for dig! Jeg har en pige på 3½ år som er så...

Læs hele brevet og Helens svar


6. december 2022 | Opdragelse | 13 mdr.

Skærmtid 13 måneder?

Kære Helen Jeg har ellers været ret opsat på, at vores lille pige A, ikke...

Læs hele brevet og Helens svar


9. november 2022 | Opdragelse | 14 mdr.

Skal vi gå (hårdere) til den med tandbørstning

Kære Helen Det kører ikke rigtig med tandbørstningen herhjemme og vi er i...

Læs hele brevet og Helens svar


7. november 2022 | Opdragelse | 4 år, 4 mdr.

Frustreret 4-årig

Kære Helen. Jeg skriver til dig, fordi vi igen har brug for lidt råd til...

Læs hele brevet og Helens svar


25. september 2022 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendeudfordringer 3,5 og 1,5 år

Hej Helen Vi er meget i tvivl om hvad vi kan gøre for at børnene får et...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex

Salg af modermælk

Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.

Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.

Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.

Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Mange tak for dine mange meget gode og brugbare råd. Jeg er glad for at man kan skrive til dig. Ingen som jeg har mødt har så mange gode konkrete råd som du har og samtidig kan man altid mærke at det er med et stort hjerte. Tak! Persi


Annonce