Annonce

Annonce

Svar: Dreng på 19 mdr skubber


1. august 2020

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Trine

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Jeg kan godt forstå, hvis du bliver lidt ked af det, og ikke synes det er særlig rart, når du oplever, at jeres dreng skubber til andre. Det er dog helt naturligt, og ofte skyldes det, at han stadig mangler ord. Han kan simpelthen ikke sætte ord på de følelser han har, og derfor reagerer han fysisk i stedet.

Du nævner, at han et par gange har bidt far, og at det har været i positive situationer, hvor de faktisk har hygget sig. I en sådan situation kan det også være kærtegn, som løber af med ham. Altså at han simpelthen har det så dejligt, elsker far så højt, at han nærmest er nødt til at bide ham... en slags "jeg elsker dig så højt, at jeg er nødt til at spise dig", og han gør det ikke for på nogen måde at være ond. Det er kærtegn som kammer over, fordi han ikke kan sætte ord på, hvor meget far betyder for ham...

Det er rigtig godt og også vigtigt, at I ikke skælder ud. Og når far og søn leger sammen, hygger og er tætte, så skal far naturligt være opmærksom på, om jeres drengs følelser måske tager lidt overhånd, og derfor forsøge at undgå at blive bidt. Det er vigtigt at aflede jeres dreng - før han når dertil, hvor han bider, for jo flere gange det sker, jo større sandsynlighed er der for, at det kan blive forstærket og dermed fortsætte.

Det er også rigtig godt, hvis I generelt kan aflede ham, så han ikke når dertil, hvor han begynder at skubbe til andre. Det betyder, at når han leger med et andet barn, så skal I have dem under opbservation og gribe ind, når I fornemmer, at jeres dreng kan forløbe sig. Det er vigtigt for at lære begge børn, hvordan man kan håndtere en situation mere hensigtmæssigt og det er vigtigt at sætte ord på - de ord, som børnene mangler - så de på sigt netop lærer at bruge ord i stedet for.

Børn kan både skubbe, slå, bide, sparke, hive i hår og lignende og der kan være mange grunde til og mange følelser som udløser dette:

Det kan naturligvis være vrede. Både vrede i situationen f.eks. vrede over at et andet barn tager legetøjet fra ham, og en følelse af uretfærdighed, hvorfor han skubber.. det kan også være vrede, som er opsparet over tid.

Det kan være en måde at forsvare sig på. Han kan føle sig trængt op i ...


Annonce

... en krog og kan have en følelse af at "jeg kan ikke komme væk fra det her", hvorfor han så skubber eller slår fra sig. Han kan altså godt føle sig presset eller føle sig bange og usikker.

Han kan også lære det af andre børn. Det kan være andre børn i vuggestuen, som også skubber, bider, slår.. netop fordi børn naturligt gør dette i en periode, fordi de mangler ord, så er han ikke den eneste - og han kan gøre det, fordi han lærer det, spejler det, af andre.

Nogle gange kan det også ske, fordi han får rollen, som den der reagerer fysisk - det kan især ske, hvis han får skæld ud hver gang. For meget skæld ud kan fastholde den rolle i ham og forstærke det I faktisk ønsker at stoppe...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Han kan også reagere fysisk med at skubbe, slå, sparke, kaste med legetøj, bide osv. fordi han har brug for at blive lyttet til, brug for at blive set. Han kan have lært, at netop det at reagere fysisk får en særlig reaktion fra de voksne (og fra de børn, som det går ud over) og det kan derfor være en måde at få jeres opmærksomhed på... Børn kan f.eks. godt reagerer på denne måde, når de bliver hentet i institutionen og du sidder sammen med ham, er ved at pakke tasken eller lignende, før I skal hjem - et andet barn går forbi jer, og jeres dreng skubber til det andet barn. Det kan være et udtryk for, at han har brug for at du ser ham der, I har været adskilt og du er koncentreret om tasken og måske kikker du på det andet barn eller taler til det andet barn - og det kan han slet ikke rumme, så derfor skubber ham fra sig...

Det er rigtig godt, at I fortæller, at det gør ondt og forsøger at sætte ord på, at sådan må man ikke gøre - det er dog lige så vigtigt, at I fortæller ham, hvad han skal gøre i stedet. Ligesom det som sagt er meget vigtigt, at I forsøger at undgå situationer, hvor han på den måde forløber sig...

Derfor skal I forøge at finde ud af, hvornår det sker - og gribe ind, før det sker. Det er vigtigt, at I får afledt ham, hjulpet ham videre, før han når at reagere fysisk. Hold derfor ekstra øje med ham og vær parat til at hjælpe ham, når I fornemmer, at en situation kan blive lidt for svær for ham at håndtere følelsesmæssigt.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Den trygge måde at prøve nye produkter af på

Som nybagt forælder vil du naturligvis det bedste for dit barn. Men hvad for legetøj og hvilke mad- og plejeprodukter kan du være tryg ved at købe. Og hvordan er de for barnet at lege med, spise eller bruge i praksis? Det kan du få hjælp til at finde ud af med boxene fra LittleUnBox på ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

30. juli 2021 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Ny søvnrytme uden lur - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen Tak for dine svar, som vi i den grad forsøger at læne os op ad, i...

Læs hele brevet og Helens svar


27. juli 2021 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Min datter taler sommetider babysprog

Kære Helen Jeg skriver fordi vi har en datter på 3 år som er rigtig meget...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juli 2021 | Opdragelse | 2 år, 11 mdr.

Vores pre-teenager

Hej Helen Vi oplever lige nu, som så mange andre "the terrible two's". Vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2021 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Meget fremmelig 2-årig

Hej Helen. Tusind tak for din brevkasse som jeg følger med i med stor...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2021 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Legevaner

Kære Helen Jeg har gået og tænkt lidt over vores søns legevaner. Han er for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: VIND 1 Safe Multi Crib by BabyDan

værdi kr.1.599,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce