Annonce

Annonce

Svar: Ulvetime - 15 mdr.


28. november 2019

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Christina

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Du har naturligvis helt ret, - det kan være svært sidst på dagen, når der er stress på, praktiske ting som madlavning osv. der skal laves og samtidig et træt barn, som naturligt ikke har det store overskud efter en dag fyldt med indtryk og oplevelser. Så rigtig mange familier oplever ulvetimen - den der urolige, grædende time sidst på dagen - svær.

Du kan gøre forskellige ting for at minimere det, og den stress du selv føler:

Prøv for det første at lade være med at tage sorgen på forskud. Prøv at sige til dig selv, at det er okay, at det kan være lidt svært. Det er ikke fordi, du gør noget forkert eller ikke er god nok. I er bare naturligt begge trætte og overskuddet er ikke så stort.

Prøv om du kan planlægge dig lidt ud af de praktiske ting sidst på dagen. Det kan være noget af aftensmaden, som du forbereder, imens din datter sover til middag. Måske kan du lave en ret, som står og småsimrer i flere timer i ovnen eller på komfuret, så du om aftenen kun skal koge pasta eller kartofler...

Du kan også nogle gange lave dobbeltportioner, så du ikke skal bruge så lang tid på madlavning hver dag, men måske kun hver anden dag - og hver anden dag så kan nøjes med at varme rester...

Indkøb kan evt. lægges først på dagen i stedet for sidst på dagen, eller du kan bestille levering af købmandsvarer hjemtil. I Danmark køber mange familier også "kasser" med retter som er lette at gå til og som ikke tager for lang tid at lave...

Husk mellemmåltid om eftermiddagen til din datter. Det er vigtigt, at hun tilbydes mad om eftermiddagen og får et "før aftenmåltid", så hun ikke er sulten, når du går igang med maden.

Medtænk i det hele taget hendes måltider dagen igennem og pas på ...


Annonce

... med for mange søde og hurtigtvirkende snacks.. Det hæver hendes blodsukker, og når det så falder, så falder humøret og overskuddet også. Derfor er det vigtigt med groft brød, grøntsager, frisk frugt og bær, evt. rester fra aftensmaden i forvejen - f.eks. en gnavefrikadelle sammen med et stykke rugbrød (eller lignende grovere brødtype).

Medtænk også søvnen, så hun stadig får sine 2 lure dagligt - formiddag og middag - og derfor ikke er alt for træt sidst på dagen :)

Inddrag hende i det du er igang med. Hun vil rigtig gerne op, følge med, se hvad du laver. Sæt hende i den høje stol, når du laver mad. Giv hende lidt gnavegrønt i hånden, som hun kan gumle på imens. Snak med hende, så hun oplever, at du ser hende, og at I er sammen, men så hun naturligt også er på afstand af de varme gryder og ikke kan komme til skade i køkkenet.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange kan det også være en idé at lave noget andet om eftermiddagen - før du går igang med f.eks. maden. Det kan være at gå en tur udenfor, kikke lidt på verden sammen, lade hende bruge sig selv motorisk og mentalt, så hun er mere parat til at sidde mere stille, når I så er tilbage igen...

Og måske har du også brug for lidt tid til dig selv.. Du skriver, at I ofte er alene og spiser uden far, og selvom det er dejligt at være sammen med din datter, så kan det, at du er hjemmegående naturligt godt give nogle lidt lange dage - og her er det vigtigt, at du også husker at prioritere dig selv. Måske skal du have et tidspunkt i løbet af ugen, hvor du kan gøre noget for dig - fordi det også er med til at give dig det overskud, der skal til, så du ikke stresser, bliver ked af det og føler, at du ikke gør det godt nok :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Raske børn i alderen 12-23 måneder søges

Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Hvidovre Hospital søger forældre med børn i alderen 12-23 måneder til et nyt vaccineforsøg

Raske børn søges til forsøg med meningitisvaccine

Hvad er meningokok meningitis?
Meningokok meningitis kaldes ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

15. januar 2020 | Opdragelse | 22 mdr.

Morsyg og meget hidsig

Hej Helen. Alma er en glad og meget aktiv pige på 22 måneder. Hun har altid...

Læs hele brevet og Helens svar


11. januar 2020 | Opdragelse | 4 år, 3 mdr.

Hjælp til adfærd

Hej Helen Jeg skriver til dig da jeg har to store ting jeg gerne vil tale...

Læs hele brevet og Helens svar


10. januar 2020 | Opdragelse | 6 år, 6 mdr.

Jalousi og kontroltab

Kære Helen Tredje og sidste brev i denne omgang omhandler søde og dejlige...

Læs hele brevet og Helens svar


3. januar 2020 | Opdragelse | 11 mdr.

Hvordan sige nej til en tumling

Kære Helen, Vores datter er nu lige knap 11 mnd og er glad, energisk og...

Læs hele brevet og Helens svar


31. december 2019 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

2,6 årig med stort temperament

Hej Helen, Tak for dine input ift indkøring. Du læste gennem linjerne i mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kræsenhed

Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.

Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.

Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.

I må respektere at der er noget mad,...

Læs mere i Babylex

Hofteklik

Alle nyfødte undersøges for hofteklik/hofteskred. Det betyder at lægen kan høre et lille klik, når han drejer barnets ben op mod maven og udad. Det skyldes at lårbenshovedet kan glide ud af hofteskålen ved denne bevægelse. Hvis barnet har hofteklik skal det behandles med en skinne, der holder benene i ”frøstilling”, så hofteleddet holdet på plads. Efter ca. 3 mdr. Er hoften stabil nok til at skinnen kan tages af.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Mange tusinde tak for dit svar, jeg kan helt sikkert bruge det til noget!

Tak fra Karlas mor


Annonce