Annonce

Annonce

Svar: Svært ved at læse vores dreng


17. maj 2019

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Dejligt at høre, at du har kunne bruge mit sidste svar, jeg må dog lige komme med en rettelse, da jeg ikke har sagt, at børn i jeres drengs alder er hysteriske, - det er de ikke - de kan være oprigtigt kede af det, fortvivlede, frustreret på grund af deres umodne hjerne og det er netop vigtigt, at vi ikke ser dem som hysteriske, men som små mennesker, der har brug for hjælp til at finde ud af sig selv og verden :)

Når jeres dreng får anfald af fortvivlelse og verden bryder sammen for ham, så er det derfor meget vigtigt, at I ikke reagerer med f.eks. "hold op med at skabe dig" eller "lad være med at være så hysterisk", men at I i stedet forsøger at finde ud af, hvad der har udløst hans reaktion, sætter ord på, så han føler sig forstået, lyttet til og mødt, og at I også giver ham fysisk kontakt, som kan hjælpe ham til atter at finde roen :)

Når jeres dreng river i hår, slår ud efter andre osv. så er det fordi han mangler ord. Han er stadig så lille, at han ikke kan sætte ord på sine tanker og følelser og derfor reagerer han fysisk.

Nogle gange kan det være kærtegn, som kammer over. Det kan være et kram, som bliver for voldsomt, eller et kys der bliver til et bid. Her er det rigtig vigtigt, at I ikke skælder ham ud, men i stedet viser ham, hvad han kan gøre i stedet - hvordan han kan kærtegne og vise kærlighed på en rar og blid måde. Det er dog noget, som tager rigtig lang tid at lære.

Han kan også slå ud eller rive i hår, hvis han bliver vred over noget. Det kan være opsparet vrede - andre børn som igen og igen tager legetøjet fra ham - eller det kan være vrede over at blive forhindret i noget netop der. Han kan ikke sige, at han føler sig uretfærdigt behandlet eller at det er hans tur til at lege med et bestemt stykke legetøj eller at han på en eller anden måde føler, at hans grænser overtrædes. Han kan kun give udtryk for, at det her bryder han sig ikke om ved at slå ud efter den, som han bliver vred eller frustreret på - eller måske lade det gå ud over den som er i nærheden, fordi det er opsparet fortvivlelse og frustration...

Han river ikke i hår osv. for bevidst at gøre jer eller andre ondt - han gør det, fordi han ikke kan gøre andet. Og det bedste I kan gøre er at være opmærksom på ham i forskellige situationer, lytte til ham, forsøge at aflæse ham (selvom det er svært) og ...


Annonce

... så forsøge at undgå, at disse situationer opstår. Det vil sige, at hvis I fornemmer, at hans kærtegn er ved at kamme over, så prøv at dreje situationen, så hans opmærksomhed kommer på noget andet, hvis han er ved at ende i en konflikt med et andet barn, så prøv at gribe ind, så konflikten undgås.

Jo mere I kan være der, guide, støtte og hjælpe ham - og forhindre, at han kommer derud, hvor han ender med at slå, rive i hår, bide osv. jo bedre vil det være. Jo mindre han gør det, jo lettere vil det være at få ham vænnet fra det, jo mere han gør det og jo stærkere I reagerer, jo mere I skælder ud osv. jo større risiko vil der være for, at disse handlinger bliver forstærket. I skal derfor forsøge at have fokus på det, som I gerne vil lære ham, og som I gerne vil se mere af :)

Når han klynger sig til dig, så er det fordi han har brug for at mærke dig, have dit helt tæt på for at forstå, at du er der for ham og ikke forsvinder. Han er adskilt fra dig i løbet af dagen og han har brug for at få sit "mor-depot" fyldt op, når i er hjemme. Derfor er det vigtigt, at du ikke skubber ham fra dig eller f.eks. siger "Nu må du lige vente lidt", men at du i stedet sætter dig ned, giver ham et knus, lader ham mærke dig og se dig, og derefter atter rejser dig op og fortsætter med maden. Du må også gerne sætte ham i den høje stol, så han kan følge med i, hvad du laver, og du kan småpludre og snakke med ham undervejs, så han igen og igen mærker dig, og at du ser ham og gerne vil ham:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Han lærer, hvad der er rigtigt og forkert, ved at du viser ham hvordan. Han bruger dig som et spejl, og han lærer af det, du gør omkring ham. Så hvis du viser ham venlighed, omsorg, rummer ham og hans frustrationer, så lærer han at vise det samme mod andre mennesker. Hvis du derimod opdrager ham med autoritet, straf osv. så er det dette han lærer i forhold til andre...

Jeg vil anbefale dig rigtig meget mine bøger "Helens bog om børn og opdragelse" og "Helens bog om dit barns udvikling". I disse kan du finde rigtig mange gode råd til, hvordan du kan møde ham, lære ham forskellige regler osv. som du gerne vil, ligesom du kan læse om, hvad det er der sker og hvorfor han reagerer som han gør :)

Det er for mange forældre især 1-3 års alderen, som er udfordrende og jeg tænker, at du kan have glæde af at læse lidt om denne alder :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Bobby bøgerne giver mulighed for nye sproglige oplevelser!

Velkommen til Bobbys hverdag. I Bobby bøgerne følger vi Bobbys dag i vuggestuen, mens I sammen udforsker sproget. De seks bøger i BOBBY serien gør det let og hyggeligt at lege med sproget sammen med dit 1-3 årige barn.

Hvad er særligt ved Bobby bøgerne?

Læsning af ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

23. september 2020 | Opdragelse | 9 år, 2 mdr.

Storesøster rolle og tone

Kære Helen. Denne gang skriver jeg for at få et par gode råd om storesøster...

Læs hele brevet og Helens svar


1. september 2020 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

2.5 år og sociale spilleregler

Kære Helen. Jeg har før skrevet til dig omkring min datters udvikling og...

Læs hele brevet og Helens svar


30. august 2020 | Opdragelse | 2 år, 2 mdr.

Skrigeri - 2 år, 2 mdr.

Hej Helen, Vi har en dejlig dreng på 2 år som er rigtig godt med både...

Læs hele brevet og Helens svar


20. august 2020 | Opdragelse | 2 år, 10 mdr.

Knap 3 år og reaktion på mange ting

Hej Helen Vi har brug for lidt gode råd til vores dreng, som reagerer meget...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2020 | Opdragelse | 4 mdr.

Bonusdatter negative reaktion på ny lillesøster

Kære Helen Jeg står i den situation, at jeg er blevet mor til en fantastisk...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnevaccinationsprogram

I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:

3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1

5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2

12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3

15 mdr.: MFR 1

4 år.: MFR 2

5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...

Læs mere i Babylex

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne få jernmangel.

Hvis dit barn drikker mere en 1/2-3/4 liter mælk i døgnet og ikke har appetit til anden mad, så må du skære ned for mælkeindtaget. I stedet må du tilbyde vand, hvis barnet er tørstig.

Hvis du har svært ved at vurdere om dit barn er mælkedranker...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce