Annonce

Annonce

Svar: Hælder mælk og vand ud på bordet


6. januar 2019

Kategori:
Alder:
2 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Der sker rigtig meget med jeres drengs udvikling, og nu hvor han er blevet 2.5 år vil han udforske verden mere og mere. Han forsøger at finde ud af, hvordan ting hænger sammen - herunder hvad der sker med maden, mælken, vandet, når han f.eks. hælder det ud på bordet eller blandet det sammen, og han undersøger også, hvad det han gør, gør ved jer forældre...

Det er rigtig vigtigt, at I anerkender hans lyst til at undersøge og udforske - og det vil være en rigtig god idé, hvis I kan stimulere hans sanser uden for middagsbordet. Det vil sige, at hvis han lige nu fascineres af vand, mælk i koppen, gerne putter maden op i glasset, vælter glasset osv. så vandet løber ud over bordet, så er det en rigtig god idé at lade ham lege med vand. Han skal have små skåle, kander, bøtter som han f.eks. kan lege med i sit badekar.

Det samme, hvis han f.eks. fascineres af lyd, hvis han gerne vil sidde og banke skeen ned i bordet, vælter sin tallerken, smider tallerkenen på gulvet osv. fordi det giver et ordentligt brag, så skal I anerkende hans lyst til at lave lyd. Det kan I f.eks. gøre ved at give ham et hammerbræt, som han kan slå på, en xylofon, en tromme - så han får stimuleret lysten til at lave lyd - men uden for middagsbordet.

Hvis han synes det er spændende at sidde med maden i hænderne, smatter den ud mellem fingrene, tygger på maden og tager den ud af munden for at studere den. Hvis han kører fedtede fingre rundt i håret, på tøjet osv. så skal I her anerkende hans lyst til at mærke og føle... Her kan I f.eks. lade ham være med til at bage boller og give ham bolledej i hånden, som han kan sidde med, eller I kan hjælpe ham med at lege med fingermaling eller lignende, så hans følesans stimuleres lidt ekstra - og igen uden for middagsbordet :)

Jo mere I kan anerkende hans lyst til at lege, mærke, føle, fornemme, udenfor middagsbordet - jo større sandsynlighed er der for, at han vil kunne koncentrere sig om at spise, når han sidder ved middagsbordet :)

Med den alder han har, så er det vigtigt, at I forsøger at inddrage ham i måltiderne, og det betyder, at han f.eks. meget gerne selv må kravle op og sætte sig parat på sin høje stol, når det er tid til at spise. Det vil være rigtig rart for ham, hvis han selv kan deltage på denne måde og øge hans lyst til at sidde med ved bordet :) Det kan også være en god idé at give ham en lille kande med vand, så han selv kan hælde vand op i sit glas, ligesom han også meget gerne må være med til at dække ...


Annonce

... bord, bære en tallerken, et glas, bestik osv. en af gangen hen til bordet. Det stimulerer ham og I anerkender hans lyst til at være med og lyst til at lære og undersøge og samtidig vil det gøre ham opmærksom på, at det er spisetid og dermed forberede ham på, hvad der skal ske :)

Det er også en god idé, at I stadig er opmærksomme på at have nogenlunde faste spisetider, og han skal tilbydes mange små måltider hele dagen igennem. Jo mere faste spisetider I har, jo mere vil han fornemme sult og parathed til at spise, når I sætter jer til bords og jo større sandsynlighed er der for, at han spiser maden fremfor at lege med den:) Overvej derfor også, hvad I tilbyder ham af mellemmåltider og snacks i løbet af dagen - det er vigtigt, at han ikke får for meget tørret frugt, saft og andre søde fødevarer, som kan hæve hans blodsukker og give en falsk mæthedsfornemmelse, så han faktisk ikke føler sig sulten, når den rigtige mad bliver serveret - og igen derfor leger mere med maden end han spiser :)

Og så er der så undersøgelsen af jeres reaktion. Det er vigtigt, at I siger nej, når han gør noget, som I ikke vil have og det gælder også, hvis han slår ud efter jer. At han slår og niver skyldes, at han ikke er ældre end han er, og at han naturligt stadig har svært ved at sætte ord på sine følelser - og når børn mangler ord, så reagerer de fysisk. Han skal dog lære, at det gør ondt, når man slår, og at I ikke bryder jer om det - og ofte hjælper det, hvis I kan lade en handling følge med jeres nej. Det betyder, at hvis I sidder med ham på skødet og han slår ud efter jer, så kan I flytte ham fra jer, samtidig med at I siger nej. På den måde vil han bedre kunne huske, at det her bryder I jer ikke om. Hvis han vil sidde på skødet, så skal han ikke slå :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Det er vigtigt, at når I siger nej, så også signalerer nej med jeres mimik og kropssprog. Hvis I nogle gange kommer til at grine af ham, fordi han er en lille bølle, og det kan virke ret sjovt, så forvirrer det ham, og så ved han ikke, hvad han skal regne med, så har han svært ved at aflæse jeres signaler. Også her hjælper det ofte at lade en handling følge med et nej, og derfor flytte ham fra jer eller f.eks. flytte hans tallerken, hvis det er den han kaster med :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre og jeg vil også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse". I den giver jeg også forslag til, hvordan vi lærer vores børn gode manerer - f.eks. bordskik :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Forebyg bleudslæt for børnenes skyld

Rigtig mange babyer oplever problemer med rødme og irritation i bleområdet. Det kan være både smertefuldt og forstyrrende for barnets normale søvn- og spisemønster. Med korrekt hudpleje kan du nemt og skånsomt forebygge, at problemerne opstår og således hjælpe dit barn til en sund og ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

2. marts 2021 | Opdragelse | 4 år, 2 mdr.

Hundehvalp i familien

Kære Helen, Vi er en familie med tre dejlige børn; to piger på 9 og 11 og en...

Læs hele brevet og Helens svar


22. februar 2021 | Opdragelse | 3 år, 10 mdr.

Barn afviser far

Kære Helen. Vi har en dreng på snart 4 år som altid har været meget morsyg....

Læs hele brevet og Helens svar


19. februar 2021 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Manglende fokus

Hej Helen Vi skriver til dig angående vores søn på 2,5 år. Vi oplever...

Læs hele brevet og Helens svar


11. februar 2021 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

To-årig med nejhat

Kære Helen! Jeg har to skønne meget viljestærke tvillingepiger på 2 ½ år....

Læs hele brevet og Helens svar


11. februar 2021 | Opdragelse | 16 mdr.

Vil have mor hele tiden

Hej Helen. Jeg har en dejlig dreng på 16 måneder. Han trives i vugeestuen,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne få jernmangel.

Hvis dit barn drikker mere en 1/2-3/4 liter mælk i døgnet og ikke har appetit til anden mad, så må du skære ned for mælkeindtaget. I stedet må du tilbyde vand, hvis barnet er tørstig.

Hvis du har svært ved at vurdere om dit barn er mælkedranker...

Læs mere i Babylex

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce