Annonce

Annonce

Svar: Hælder mælk og vand ud på bordet


6. januar 2019

Kategori:
Alder:
2 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Der sker rigtig meget med jeres drengs udvikling, og nu hvor han er blevet 2.5 år vil han udforske verden mere og mere. Han forsøger at finde ud af, hvordan ting hænger sammen - herunder hvad der sker med maden, mælken, vandet, når han f.eks. hælder det ud på bordet eller blandet det sammen, og han undersøger også, hvad det han gør, gør ved jer forældre...

Det er rigtig vigtigt, at I anerkender hans lyst til at undersøge og udforske - og det vil være en rigtig god idé, hvis I kan stimulere hans sanser uden for middagsbordet. Det vil sige, at hvis han lige nu fascineres af vand, mælk i koppen, gerne putter maden op i glasset, vælter glasset osv. så vandet løber ud over bordet, så er det en rigtig god idé at lade ham lege med vand. Han skal have små skåle, kander, bøtter som han f.eks. kan lege med i sit badekar.

Det samme, hvis han f.eks. fascineres af lyd, hvis han gerne vil sidde og banke skeen ned i bordet, vælter sin tallerken, smider tallerkenen på gulvet osv. fordi det giver et ordentligt brag, så skal I anerkende hans lyst til at lave lyd. Det kan I f.eks. gøre ved at give ham et hammerbræt, som han kan slå på, en xylofon, en tromme - så han får stimuleret lysten til at lave lyd - men uden for middagsbordet.

Hvis han synes det er spændende at sidde med maden i hænderne, smatter den ud mellem fingrene, tygger på maden og tager den ud af munden for at studere den. Hvis han kører fedtede fingre rundt i håret, på tøjet osv. så skal I her anerkende hans lyst til at mærke og føle... Her kan I f.eks. lade ham være med til at bage boller og give ham bolledej i hånden, som han kan sidde med, eller I kan hjælpe ham med at lege med fingermaling eller lignende, så hans følesans stimuleres lidt ekstra - og igen uden for middagsbordet :)

Jo mere I kan anerkende hans lyst til at lege, mærke, føle, fornemme, udenfor middagsbordet - jo større sandsynlighed er der for, at han vil kunne koncentrere sig om at spise, når han sidder ved middagsbordet :)

Med den alder han har, så er det vigtigt, at I forsøger at inddrage ham i måltiderne, og det betyder, at han f.eks. meget gerne selv må kravle op og sætte sig parat på sin høje stol, når det er tid til at spise. Det vil være rigtig rart for ham, hvis han selv kan deltage på denne måde og øge hans lyst til at sidde med ved bordet :) Det kan også være en god idé at give ham en lille kande med vand, så han selv kan hælde vand op i sit glas, ligesom han også meget gerne må være med til at dække ...


Annonce

... bord, bære en tallerken, et glas, bestik osv. en af gangen hen til bordet. Det stimulerer ham og I anerkender hans lyst til at være med og lyst til at lære og undersøge og samtidig vil det gøre ham opmærksom på, at det er spisetid og dermed forberede ham på, hvad der skal ske :)

Det er også en god idé, at I stadig er opmærksomme på at have nogenlunde faste spisetider, og han skal tilbydes mange små måltider hele dagen igennem. Jo mere faste spisetider I har, jo mere vil han fornemme sult og parathed til at spise, når I sætter jer til bords og jo større sandsynlighed er der for, at han spiser maden fremfor at lege med den:) Overvej derfor også, hvad I tilbyder ham af mellemmåltider og snacks i løbet af dagen - det er vigtigt, at han ikke får for meget tørret frugt, saft og andre søde fødevarer, som kan hæve hans blodsukker og give en falsk mæthedsfornemmelse, så han faktisk ikke føler sig sulten, når den rigtige mad bliver serveret - og igen derfor leger mere med maden end han spiser :)

Og så er der så undersøgelsen af jeres reaktion. Det er vigtigt, at I siger nej, når han gør noget, som I ikke vil have og det gælder også, hvis han slår ud efter jer. At han slår og niver skyldes, at han ikke er ældre end han er, og at han naturligt stadig har svært ved at sætte ord på sine følelser - og når børn mangler ord, så reagerer de fysisk. Han skal dog lære, at det gør ondt, når man slår, og at I ikke bryder jer om det - og ofte hjælper det, hvis I kan lade en handling følge med jeres nej. Det betyder, at hvis I sidder med ham på skødet og han slår ud efter jer, så kan I flytte ham fra jer, samtidig med at I siger nej. På den måde vil han bedre kunne huske, at det her bryder I jer ikke om. Hvis han vil sidde på skødet, så skal han ikke slå :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 9. okt.: Børn og opdragelse/Samtalerum, Høje Taastrup Provsti

Tirsdag 12. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Tirsdag 19. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Det er vigtigt, at når I siger nej, så også signalerer nej med jeres mimik og kropssprog. Hvis I nogle gange kommer til at grine af ham, fordi han er en lille bølle, og det kan virke ret sjovt, så forvirrer det ham, og så ved han ikke, hvad han skal regne med, så har han svært ved at aflæse jeres signaler. Også her hjælper det ofte at lade en handling følge med et nej, og derfor flytte ham fra jer eller f.eks. flytte hans tallerken, hvis det er den han kaster med :)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre og jeg vil også anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse". I den giver jeg også forslag til, hvordan vi lærer vores børn gode manerer - f.eks. bordskik :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

26. juni 2019 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.

Mad- og søvnvaner og adfærdsændring

Kære Helen, Lige et par spørgsmål mere om A, denne gang om mad- og søvnvaner...

Læs hele brevet og Helens svar


12. juni 2019 | Opdragelse | 11 mdr.

Bliver meget ked af det når hun får nej

Kære Helen. Vi har pt. 2 ting som fylder meget i vores hverdag, og som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


18. maj 2019 | Opdragelse | 15 mdr.

Svært ved at læse vores dreng

Hej Helen Tak for din gode brevkasse:) Det var dejligt beroligende at...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2019 | Opdragelse | 5 år, 7 mdr.

Opdragelse - Høre efter

Kære Helen. Vi har en dreng på 5 år som vi har lidt udfordringer med. Han...

Læs hele brevet og Helens svar


8. april 2019 | Opdragelse | 15 mdr.

15 måneder og opdragelse

Hej Helen Tak for din brevkasse. Den har hjulpet en del. T sover endelig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystopereret

Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.

Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...

Læs mere i Babylex

Kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, taler i telefon eller lignende. Men en kravlegård begrænser også barnets bevægemulighed. Barnet får både en fysisk og en psykisk hæmning. I barnets første leveår er det vigtigt at kunne bevæge sig, se og udforske omgivelserne og at blive lagt i en kravlegård fjerner den tætte kontakt mellem mor og barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce