Annonce

Annonce

Svar: Morgenrutine med to små


6. november 2018

Kategori:
Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Kris

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres morgener :)

Jeg synes det lyder som om, at storebror er rigtig dygtig og klarer rigtig mange ting på egen hånd og meget fint i forhold til hans alder - og det faktum, at han jo er blevet storebror for 6 måneder siden og stadig på mange måder er en lille dreng selv...

Når det er særligt svært om morgenen, så skyldes det sandsynligvis, at jeres ældste dreng godt kan fornemme, at der er et skift på vej. I skal ud af døren, han skal i vuggestue - og dermed adskilles fra mor, som går hjem med lillebror. Og det skift er naturligt svært for ham. Derfor pjatter han, fjoller han rundt, gemmer sig bag ved klapvognen osv. Alt sammen en måde at holde lidt ekstra på dig på, skubbe adskillelsen fra dig væk - og dermed også en måde at vise dig, at han har behov for dig, behov for at mærke dig, måske sidde lidt på skødet osv. Hvilket du måske ville gøre mere, hvis du kun havde ham at tage dig af, men som ikke sker helt nu, fordi lillebror også skal gøres klar, du skal selv gøres klar og I skal ud af døren så tidligt, at lillebror ikke bliver overtræt og ikke kan sove...

Det er rigtig fint, at du forsøger at anerkende jeres ældste drengs behov for at forsøge selv og han klarer det som sagt rigtig godt. Det kan dog godt være, at du især om morgenen ikke skal stille for mange spørsmål som "kan du finde dine støvler?" - hvilket gentages. "Skal du finde støvlerne eller skal mor finde støvlerne?". Og til sidst så ender med at sige "så finder mor støvlerne".... Jeg tænker, at du i stedet kan prøve at tage ham i hånden, gå med ham ud hvor støvlerne står, sige "kan du tage dine støvler?" - han kan tage dem med, og I kan sammen gå hen og sætte jer på en stol, du kan tage ham på skødet, give ham lidt ekstra nærhed og lade ham få støvlerne på med lidt hjælp og guidning af dig... :)

Du nævner, at det også kan være svært at få tøj på og at det derfor i det hele taget bliver svært at komme ud af døren. Nogle gange kan det være en god ide at holde fokus på det, som skal ske efterfølgende - og som han måske gerne vil. Som f.eks. at skulle i vuggestue. Så du f.eks. siger "kom vi skal skynde os at få tøjet på, så vi kan komme i ...


Annonce

... vuggestue", fordi det kan være en motivationsfaktor for at komme lidt hurtigere i tøjet.

Nogle gange kan det også være en idé at bytte rundt på tøj og morgenmad, så han får ren ble og tøj på først og derefter tilbydes morgenmad - fordi han nyder at spise.. Så du starter med at sige "på med tøjet, så får du morgenmad bagefter", fordi det igen kan motivere....

Men han er som sagt stadig en meget lille dreng - også selvom han kan virke stor i forhold til sin lillebror :) Og derfor skal du også - som du selv skriver - acceptere at han har brug for tid. Han kan ikke skynde sig, når han ikke er ældre end han er. Og han gør ikke de ting han gør for at irritere dig, men fordi han ikke kan gøre andet, end han gør :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 9. okt.: Samtalerum/Børn og opdragelse, Høje Taastrup Provsti

Tirsdag 12. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Tirsdag 19. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Der vil naturligt også komme tidspunkter, hvor hans verden bryder sammen, hvor han bliver rigtigt ked af det, kaster sig frustreret, fortvivlet og ulykkelig i gulvet. Det hører med til alderen, og det er vigtigt, at du netop kan rumme disse voldsomme følelser, når verden går imod ham :) Jeg er helt med på, at det stresser dig, fordi lillebror også er der og du har andre ting, som skal nås, og der er ingen tvivl om, at din stress naturligt også påvirker begge drenge... men det er naturligt, at han fjoller om morgenen, og det er trods alt bedre, at I fjoller, bruger lidt tid på at lege osv. end at I kommer kede af det ud af døren, fordi I i de næste mange timer vil være adskilt... :)

Jeg vil anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse". I den er der gode råd til, hvordan vi lærer vores børn gode manerer, hvordan vi undgår magtkampe, hvordan vi støtter barnet i at kunne selv, sætter grænser på en god måde, møder barnet anerkendende, lærer at lytte (hver især) og meget mere :)

Og så vil jeg også anbefale dig bogen "Freddy og Fantasine på nullermadssafari". Den er lavet af Malene Borum Pedersen, der selv er mor til tre. Og den er bygget op af et lille vers og en simpel leg, som gør alle hverdagtingene lettere at komme igennem. Det gælder f.eks. påklædning, tandbørstning, oprydning osv. Måske kunne du finde lidt inspiration i den. Se fantasine.dk :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

21. august 2019 | Opdragelse | 2 år, 8 mdr.

Hjælp til selvhjælp

Hej Helen, Kan du guide mig lidt i hvordan vi hjælper vores søn til at...

Læs hele brevet og Helens svar


21. august 2019 | Opdragelse | 2 år, 5 mdr.

Pige på 2,5 år skubber og slår umotiveret andre jævnaldrende

Kære Helen Jeg har en skøn datter på 2,5 år. Hun har siden fødslen udvist...

Læs hele brevet og Helens svar


18. august 2019 | Opdragelse | 4 år, 6 mdr.

Søn på 4,5 år - social adfærd

Hej Helen Vi er bekymrede for vores søns sociale adfærd. Vores søn på 4,5...

Læs hele brevet og Helens svar


15. august 2019 | Opdragelse | 3 år

Slår far og bliver meget vred part 2

Kære Helen Tusind tak for din mail og svar tilbage vedr. Ella. Jeg kan se på...

Læs hele brevet og Helens svar


14. august 2019 | Opdragelse | 2 år, 8 mdr.

Overgearet

Hej Helen, Vores drenge er nu 15 måneder og 2,5 år. Det trives rigtig godt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex

Kosttilskud

Kosttilskud er uegnede og unødvendige for børn under 1 år. Kosttilskud sælges som tilskud til den normale kost. Kosttilskud sælges både tilsat og uden næringsstoffer (vitaminer og mineraler).

Kosttilskud med tilsatte næringsstoffer (f.eks. Kraüterblut) skal registreres af Veterinær- og Fødevaredirektoratet. Produkter godkendes ikke til børn under 1 år. Hvis produktet tænkes anvendt til børn over 1 år skal børnedosis angives.

Kosttilskud uden tilsatte næringsstoffer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Rigtig lækker brevkasse og hjemmeside du har!

Bettina, mor til 7 uger gammel pige


Annonce