Annonce

Annonce

Svar: Lære at vente


10. december 2017

Kategori:
Alder:
19 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit spørgsmål:)

Det er helt naturligt, at din dreng i en alder af 1.5 år ikke kan vente på, at det bliver hans tur. Det at kunne give plads til andre og have en forståelse for at lade andre komme til og at det bliver hans tur bagefter - det er noget han lærer i løbet af de næste mange år.

Små børn er naturligt styret af deres behov. Og det er rigtig vigtigt, at vi møder dem med kontakt, omsorg, nærhed. Sætter ord på situationer, der er svære, hjælper og guider, støtter, opmuntrer osv. Ligesom vi naturligvis skal hjælpe barnet med at få mad, få en ren ble, få sin søvn, få vasket sine hænder - og stille og roligt bliver barnet så netop med vores hjælp i stand til at udsætte sit behov og f.eks. vente på at maden kommer på bordet eller vente på, at der bliver plads ved vasken, så der kan blive vasket hænder:)

Det er naturligvis begrænset hvor meget du kan gøre, når han er i vuggestue. Her er det pædagogerne der skal hjælpe ham, guide og støtte ham. Men derhjemme og når du og din dreng er sammen, så skal du prøve at sætte ord på situationen "vi to venter lige her", "der bliver plads ved vasken om lidt", "nu er der plads til dig", "nu kan du gå hen og vaske hænder" eller lignende. Så du på den måde hjælper ham med at vente og viser ham, når det er hans tur. Det er vigtigt, at du anerkender, at det er svært at vente, men samtidig fortæller ham, at han nok skal komme til :)

I kan også i hverdagen prøve at vente på skift - det kan være ved middagsbordet, hvor han f.eks. skal vente på at få hældt vand i sit glas, eller vente på at far tager kartofler og derefter kan jeres dreng få kartofler. Du kan sætte ord på "jeg venter på dig", "vi venter på far", "først er det mors tur" osv. så han hører ordet "vente" i hverdagen, også nogle gange oplever at vente, og stille og roligt begynder at forstå, hvad det betyder.. dog huske på, at han stadig ikke er ret gammel.

I kan også lave lege, hvor I øver jer i at vente på hinanden eller på at det bliver hver jeres tur. Hvis han f.eks. har en ...


Annonce

... lille kuffert med små biler eller klodser i, så kan I skiftes til at tage en klods eller bil fra kufferten, som sendes rundt mellem dig, ham, far - og så man på den måde skiftes og venter - kufferten går på tur...

Når I er oppe at handle, står i kø ved kassen, så kan du også sætte ord på det at vente "vi venter på, at det bliver vores tur"... Det er en god idé at udnytte små situationer i hverdagen, hvor vi naturligt venter på hinanden eller venter på andre :) Og det bliver naturligt mere aktuelt i takt med at han bliver ældre.

I 3-5 års alderen vil det at vente naturligt begynde at fylde mere i hverdagen, men det kan stadig være svært for mange børn. Der vil dog være flere og flere situationer, hvor jeres dreng naturligt skal vente f.eks. når I spiller et spil eller at man ikke begynder at spise før der er sagt "værsgo" eller lignende.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det at lære at vente er altså noget, som jeres dreng gradvist skal lære. Det opstår i mange forskellige situationer, og han lærer det i løbet af hele sin barndom.. og det starter i det små nu ved at du prøver at hjælpe ham med at vente, guider og forklarer og støtter ham så godt du kan - og også rummer hans frustration og fortvivelse, hvis det er rigtigt svært for ham. Jo mere roligt du kan tage det, jo mere rolig vil han også blive :)

Og når dette er sagt, så vil jeg også lige sige - at det at lege med vand og sæbe i vuggestuen, det er naturligt spændende, når man er 1.5 år gammel. Så nogle gange så er det måske ikke så meget, fordi det er svært at vente, men lige så meget fordi det er rigtig sjovt at vaske hænder, og det er derfor han bliver ked af det, når han ikke må vaske hænder hele tiden. Med den alder han har, kan det derfor nogle gange være en god idé at have fokus på det, som skal ske efter at han har vasket hænder - "kom vi skal ind og have dejlig mad" - fordi det også er rart at få noget at spise, og på den måde kan det være lettere at få ham væk fra håndvasken igen :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

20. november 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Fjolleri... og er han klar til skole?

Kære Helen, Vi skriver fordi vi har en søn, som vi er i tvivl, om er klar...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Opdragelse | 19 mdr.

Gør ikke, som jeg siger. Spaghetti i benene.

Hej Helen, nu er vi nået dertil, hvor vi har brug for hjælpe til opdragelse....

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2018 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Vredes udbrud

Hej Helen Min søn på 2 år og 6 mdr er begyndt at få voldsomme vredes udbrud...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2018 | Opdragelse | 3 år

At blive storebror - 3 år

Hej Helen. Vi har jo som sagt fået lillesøster som er 5 uger i dag og...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2018 | Opdragelse | 4 år

Dårlig samvittighed overfor min søn

Hej Helen, Min mand og jeg har en dejlig dreng på 4 år. Han er en kærlig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

D-vitamin

Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.

Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...

Læs mere i Babylex

Kosttilskud

Kosttilskud er uegnede og unødvendige for børn under 1 år. Kosttilskud sælges som tilskud til den normale kost. Kosttilskud sælges både tilsat og uden næringsstoffer (vitaminer og mineraler).

Kosttilskud med tilsatte næringsstoffer (f.eks. Kraüterblut) skal registreres af Veterinær- og Fødevaredirektoratet. Produkter godkendes ikke til børn under 1 år. Hvis produktet tænkes anvendt til børn over 1 år skal børnedosis angives.

Kosttilskud uden tilsatte næringsstoffer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen..

Jeg er så glad for du ikke er længere end et tryk på powerknappen væk... tak for din brevkasse!!

Jeg har virkelig brug for dine råd og viden.

Hilsen
Thilde, mor til Louie 7 måneder


Annoncer

Annonce