Annonce

Annonce

Svar: Slut med Sut - 3 år, 9 mdr.


24. maj 2017

Kategori:
Alder:
3 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Laila

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at din dreng i øjeblikket er meget træt og derfor næsten ikke kan overskue dagen og skiftet mellem børnehave og hjemmet - og når han mangler overskud, og det bliver for meget for ham, så efterspørger han sutten.

Derfor tænker jeg, at det bedste du kan gøre lige nu, er at hjælpe ham til lidt mere overskud i hverdagen og måske vil han have brug for en lille middagslur i en periode. Han står rigtig tidligt op, og falder derfor også meget tidligt i søvn, så hvis han kunne sove bare 45 minutter f.eks. mellem kl 12-13, så ville han måske have mere overskud om eftermiddagen, ikke efterspørge sutten så meget og ville så også begynde at gå lidt senere i seng, så han måske ikke startede dagen så tidligt, og på den måde ville I få skabt en bedre rytme for jer alle...

Når han begynder at få lidt overskud og ikke er så træt, så vil I naturligt få færre konflikter og I vil begynde at kunne lave lidt aftaler omkring sutten. At den f.eks. har en fast plads, hvor den kan ligge til han skal i seng. Han kan selv lægge den der og ved, at den så er der, når han skal sove.

Det vil her også være rigtig godt, at du læser bøger om at stoppe med sutten, så han på den måde bliver opmærksom på, at sutten netop er noget man stopper med. Du er på barsel og går hjemme med lillebror, som måske også bruger sut - og det gør det naturligt ikke lettere for storebror at slippe sin sut, og hvis du fjerner storebrors sutter så tager han naturligt en af lillebrors eller begynder måske at sutte på tommelfinger i stedet...

Det er derfor vigtigt, at storebror er med på det at skulle stoppe med sutten og selv kan se idéen med at stoppe. At det er noget særligt at nå dertil, hvor man ikke bruger sut, og at det sker i et samarbejde. Så at læse om det, kan nogle gange være en motivationsfaktor - og hvordan det så skal ske, må I prøve ...


Annonce

... at finde ud af sammen. Han har en alder nu, hvor du godt kan prøve at tale lidt med ham om det.

Nogle børn har det bedst med at give sutten væk, sende den til nisserne eller til julemanden. Andre børn hænger sutterne på et suttetræ. Suttetræer står ofte hos tandlægen, i parker, i større indkøbscentre osv. Andre børn har glæde af at bytte i en legetøjsforretning - jeg giver sutten og får en ting i stedet... Og så er der også børn, som har det bedst med at være inddraget, og hvor man fjerner sutten gradvist... Det vil sige at i takt med at sutterne bliver mørnede, slidte og ikke dur mere, så skal de kasseres og det er så din dreng som af sig selv smider en sut ud af gangen - og tilsidst er der så ikke flere, og I køber ikke nye...

Det kan også være en god idé at koble sutten til en sutteklud, så han sammen med sin sut har en klud, der stille og roligt tager over for sutten. Eller du kan måske finde en bamse eller lignende, hvor du kan trække en sut på bamsens arm eller ben, så han på den måde får koblet det sammen og på sigt, er det så bamsen, der tager over... Det er dejligt, hvis noget andet kan være hans tryghed og hans substitut for mor fremover.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Med hensyn til hans sprogudvikling, så er det vigtigt, at han ikke går med sut i munden i løbet af dagen, og har han sut i munden, så skal du bede ham om at tage den ud, når han taler, så du kan forstå, hvad han siger. Han skal ikke vænne sig til at tale med sut i munden, det er ikke godt for sproget :)

Det er heller ikke godt for hans tænder, hvis han går rundt med sutten i munden hele tiden, det kan udvikle suttebid - og selvom han skifter til blivende tænder på et tidspunkt, så kan suttebid faktisk godt påvirke de blivende tænder også, så der er god grund til at minimere suttebehovet og bevidst arbejde på dette :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

23. april 2024 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.

Leg med voldsomme ord

Hej igen Helen, Jeg sender dig et til brev med det samme med et helt andet...

Læs hele brevet og Helens svar


21. april 2024 | Opdragelse | 2 år, 3 mdr.

Tilknytning mor og far

Hej Helen Lige en tanke som efterhånden fylder meget. Vi har snart en...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2024 | Opdragelse | 12 mdr.

Temperament 12 mdr.

Kære Helen Vores søn på lidt over 1 år er gennem den sidste måned blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


28. marts 2024 | Opdragelse | 3 år, 7 mdr.

Selvværd og selvtillid

Kære Helen Jeg skriver til dig fordi jeg har en pige på 3 1/2 år, som jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


25. marts 2024 | Opdragelse | 2 år, 2 mdr.

2 årig dreng - fortsættelse

Kære Helen, Tusind tak for dine besvarelse. Jeg er meget lettet. De ting...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce