Annonce

Annonce

Svar: Kommende storebror i trodsalder!?


9. marts 2017

Kategori:
Alder:
4 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære søde du

Tak for dit brev og alle dine tanker :)

Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig, men da det er begrænset, hvor meget jeg kan gå i dybden i brevkassen, så vil jeg anbefale dig meget, at du læser min bog "Helens bog om børn og opdragelse". I den beskriver jeg netop, hvordan du kan være en tydelig voksen, kommunikere, så jeres dreng faktisk hører, hvad du siger osv.

Det spiller naturligt ind, at du er højgravid, og at jeres dreng mærker, at der er forandringer på vej. Selvom den lille ikke er kommet endnu, så fornemmer han, at der sker nogle ting. Du er begyndt at stille nogle flere krav til ham, han skal være mere selvhjulpen, skal selv klare sin af- og påklædning, gå på toilettet, selv spise sin mad, tage sine sko på osv. Og nogle gange får han måske at vide, at det kan han godt, for han er en "stor dreng" og ikke nogen baby.. Pladsen på dit skød er også mindre nu, han kan ikke sidde og putte hos dig på samme måde som tidligere, du løfter ham ikke lige op, du kommer ikke lige med det samme, når han kalder, fordi du har brug for at ligge ned og slappe af osv. Alt sammen helt naturligt, men samtidig med til at gøre, at han mærker en forandring og nogle nye krav.

Og selvom han har en rigtig god alder i forhold til at blive storebror, så er det naturligt svært for ham helt at forstå, hvad det er der sker, og hvad det hele handler om. og han har rigtig meget brug for at mærke, at du stadig er der for ham, vil ham, prioriterer ham, elsker ham :) Og det gør du - det kan jeg sagtens mærke ud af dit brev, men hverdagen er naturligt fyldt med konflikter, som du nogle gange skal prøve at undgå opstår og andre gange skal forsøge at rumme.

At du kan rumme ham, det han gør, de følelser han har osv. betyder, at du kan holde ud, at han har det, som han har det, at han er som han er. At du ikke forsøger at lave ham om og at du ikke tager det personligt. Han er nødt til at ville noget andet end dig. Han kan ikke gøre det du siger, han kan ikke gøre tingene på din måde, han kan ikke gøre som du vil, hvis han skal udvikle sig selv, finde ud af hvem han selv er, og hvad han står for. Han er nødt til at ville og gøre noget andet end du vil.

Og derfor er han "rasmus modsat". Hvis du vil have, at han skal skynde sig at klæde sig på, skynde sig at spise sin mad osv. så vil det naturligt tage ekstra lang tid. Hvis du beder ham om at spise kartoflerne før kødet, så vil han spise kødet før kartoflerne. Hvis du beder ham om at tage hue på, så vil han ikke have hue på. Hvis du siger, at han skal have børstet tænder, så vil han ikke have børstet tænder... Alt sammen en naturlig del af den udvikling, som han går igennem.

Når du siger, at han ikke hører efter og ofte ignorerer dig, så handler det om flere ting. Men noget af det første, som du skal være opmærksom på er, at han ikke kan lytte til dig, før du begynder at lytte til ham. Du skal reagere med lydhørhed, vise at du forstår hvad han vil eller ikke vil. Du skal forsøge at sætte dig ind i hans situation. Det hjælper ikke at ...


Annonce

... skælde ham ud og slet ikke at bruge trusler. Børn spejler det vi gør og ikke det vi siger og derfor skal du prøve at vise ham det, som du gerne vil lære ham.

Et simpelt trick kan f.eks. være at du formulerer dig med et "jeg". I stedet for at du siger "du skal, NU", så kan du sige "jeg vil gerne have at du...". På den måde bliver det tydeligt, hvad det er du gerne vil - og dermed lettere for ham at høre det og forstå det.

Et andet trick kan være at holde fokus på det, som du gerne vil have ham til og ikke fokus på det, som han ikke må. Så hvis han ikke må gå ud på vejen, så i stedet for at sige "du må ikke gå ud på vejen", så kan du sige "jeg vil gerne have, at du går på fortovet"...

Et tredie trick kan være at holde fokus på det, som skal ske bagefter. "Hvis du skynder dig at tage tøj på, så kan vi nå at læse en bog" - så der er en "gulerod" at stræbe efter. Og naturligvis - tager det så meget lang tid at tage tøjet på, så når I jo ikke at læse, men det skal han jo også lære af...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Hovedbiblioteket Esbjerg

Torsdag 1. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Torsdag 15. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Skjern Bibliotek

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange skal du også bare hjælpe ham, så I kan blive hurtigt færdige og fjerne fokus fra, at han nu er "en stor dreng". Lade ham være lidt lille og få lov til at føle sig lille. Andre gange skal du lade ham selv gøre tingene og måske guide ham lidt på vej, så det bliver lidt lettere for ham "hvis du tager blusen over hovedet først, så er det lettere at få armene i bagefter".. så han gør det selv, men guides af dig, hjælpes af dig, samtidig med at det hele så ofte går lidt hurtigere :)

Når han har svært ved at sige farvel i børnehaven, så kan det godt handle om, at han ved at du er gravid og at babyen kommer - og det kan godt være en bekymring for dig som gør, at han har svært ved at slippe dig... eller en bekymring for, om babyen nu kommer imens han er der og hvad det så betyder. Du skriver, at han er en lidt introvert og empatisk lille fyr og det kan sagtens tænkes, at han går og tænker meget mere over tingene end du måske lige tror.. Med 6 uger til fødslen kan det derfor godt være, at I skal tale lidt med ham om, hvad der skal ske, når den lille ny kommer - og hvad hans rolle er, hvad han skal og hvem der tager sig af ham imens.. I hvert fald prøve at fornemme om det, at han har svært ved at slippe dig kan have noget med det at gøre...

Det er naturligvis også vigtigt, at du beroliger og betrygger ham, sætter ord på, at du kommer til at savne ham og at du glæder dig rigtig meget til I skal ses igen. At du vil skynde dig og hente ham, at du kommer, når han spiser frugt eller lignende, så han hører, at du også synes, det er svært at sige farvel - samtidig med at du naturligvis kan tale med ham om, at det er dejligt at være i børnehaven og dejligt at lege med de andre børn:)

I min bog om opdragelse kan du også læse om hvordan man hjælper sine børn til et godt søskende forhold, ligesom du kan læse om, hvordan vi giver vores børn selvværd og selvtillid... og meget meget mere :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke - også med den forestående fødsel :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

9. juli 2018 | Opdragelse | 8 mdr.

Stop med flaske og opdragelse af 3årig

Hej Helen Jeg skriver angående min søn. Prøvede at starte med mad da han var...

Læs hele brevet og Helens svar


5. juli 2018 | Opdragelse | 23 mdr.

Bliver nemt frustreret/vred

Hej Helen :-) Tak for svar på det sidste brev ang søvn til lillesøster, vi...

Læs hele brevet og Helens svar


3. juli 2018 | Opdragelse | 2 mdr.

Anerkendelse af to børn

Hej Helen, Som du ved har jeg to dejlige drenge på 1,5 år og 2 måneder. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juni 2018 | Opdragelse | 5 år, 11 mdr.

6 årig Dramaqueen

Hej Helen. Tak for dit svar ang. vores store pige. Det giver stof til...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2018 | Opdragelse | 9 år, 2 mdr.

Særlig sensitiv 9 årig

Kære Helen Jeg har nu i mange år brugt din hjemmeside som guide, uden at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere.

De første tegn på fødsel er plukveer, som kommer mere regelmæssigt - livmoderen øver sig, gør sig klar. De fleste kvinder beskriver at de de sidste døgn inden fødslen har haft uro i kroppen og et højere aktivitetsniveau. Nogle begynder at gøre rent, andre rydde op eller flytte rundt på møblerne.

Nogle kvinder oplever at vandet går. Det er...

Læs mere i Babylex

Hormonbehandling

Hormonbehandling bliver brugt som fertilitetsbehandling, ofte i forbindelse med insemination.

Man giver kvinden hormontabletter som stimulerer kvindens ægløsning, så der modnes flere æg end normalt.

Derudover kontrollerer man kvindens ægløsningstidspunkt, ved hjælp af hormon-indsprøjtning, så man kan afpasse tidspunktet fuldstændig med samleje eller insemination.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 189,95

Du sparer: 60,00

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annoncer

Annonce