Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse og mad - 12 mdr.


26. februar 2017

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Rikke

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres lille dreng og den store udvikling, han går igennem netop nu - og de udfordringer det naturligt giver :)

Jeres dreng er rigtig godt igang med at finde ud af, hvem han selv er, hvordan verden fungerer, hvordan han påvirker andre, og hvordan andre påvirker ham. Og han er stadig en meget lille dreng og meget i følelsernes vold. Han er for lille til at forstå en forklaring, han er for lille til at kunne vente på tur. Han er for lille til at kunne "tænke sig om" og for lille til at forstå, hvorfor I nogle gange vil noget andet, end han vil... Og også for lille til altid helt at vide, hvad han egentlig selv vil...

Når han mærker, at I vil noget andet en han vil, hvis I f.eks. sætter ham fra jer og han gerne vil være i favn, eller hvis I forhindrer ham i at få fat i noget, som han lige har fået øje på og synes er spændende - så vil han bryde fysisk sammen. Så bliver han rigtigt ked af det, kaster sig bagover, smider sig i gulvet og græder. Han reagerer fysisk, fordi han mangler ord. Han kan ikke sætte ord på sine følelser og kan ikke formulere verbalt, hvordan han har det og hvad han tænker - og derfor reagerer han motorisk og med at græde.

Det er rigtig godt, hvis I kan forsøge at aflede ham i hverdagen og netop via afledning hjælpe ham videre, når han bliver ked af det og frustreret. Det er vigtigt, at I ikke skælder ham ud, råber af ham eller irettesætter ham. Det er vigtigt, at I ikke siger f.eks. "hold så op med at være hysterisk", ligesom det er vigtigt, at I ikke griner af ham. Han har brug for at I viser ham forståelse, medfølelse, viser ham, at I forstår at det er rigtig svært at være 1 år gammel og afleder ham, hjælper ham videre.

Afledning for så lille et barn kan være at tilbyde ham noget at spise eller drikke. Det kan også være at finde noget legetøj, at I sætter jer og bygger med klodser eller lignende, så det naturligt bliver mere spændende at se, hvad I laver og så være med til det. Det kan også være at fjolle lidt rundt, at I pludselig hopper, lader som om at I falder, laver sjove hoveder osv. så han begynder at grine og den situation, som ellers var fyldt med frustration, bliver drejet over til noget sjovt og rart.

Da hans overskud naturligt er mindst, når han er træt, så kan det også være en rigtig god idé blot at sætte sig med ham, holde om ham og give ham masser af fysisk kontakt og nærhed. Når I sidder roligt med ham, så vil han mærke jeres ro. Jeres arme kan virke som et tæppe omkring ham og hvis I så sidder og taler stille, nynner lidt, holder om ham, vugger ham osv. så kan det få ham til at slappe af og finde roen igen.

Når han bryder sammen, fordi I siger nej og vil noget andet end han vil, så strømmer der adrenalin rundt i kroppen på ham. Adrenalin er et af vores "kamp- eller stresshormoner" og det går igang, når han mærker at verden er svær - adrenalin udsendes i blodbanen, hvor det påvirker rigtig mange ting. I vil f.eks. kunne mærke, at det påvirker hans muskelmasse, han kan blive svær at løfte, svær at holde, han virker pludselig meget stærk. I kan måske også se, at hans pupiller trækker sig sammen, fornemme at pulsen stiger, måske begynder han at svede…

Det er ikke farligt, det er en helt naturligt reaktion, og når det sker, så er det vigtigt, at i hjælper ham med at falde til ro - netop ved selv at være rolige, så han kan spejle sig i jer. I skal lytte til ham, prøve at finde ud af, hvad det er, han bliver så frustreret over. Måske kan I hjælpe ham med at løse det, som han ikke selv ...


Annonce

... mestrer. Hvis hans verden bryder sammen fordi maden falder af gaflen, så kan I hjælpe ham med at få maden på gaflen igen. På den måde kan I løse det, som han ikke selv mestrer.

Prøv at sætte ord på de følelser, som I tænker, at han har, så han føler sig forstået. Det vil netop være med til at gøre, at adrenalinen i kroppen klinger af. Sæt jer med ham, eller sæt jer ved siden af ham og sig f.eks. "såå skat, lille ven, sååå", så han hører roen i jeres stemme og hører, at I er der for ham. Eller sæt ord på det, som er svært ""driller koppen, det er også dumt". Inviter ham også over til jer, så I kan hjælpe ham til ro: "Kom skat, kom her op til mig, kom lille ven" - med en stille og rolig stemme. I skal vise ham, at I er der for ham, og at I sagtens kan rumme ham og rumme at verden er svær - også selvom han ikke er i stand til det.

Det er rigtig fint, at I forsøger at lade ham spise selv. I kan købe et skrivebordsunderlag i f.eks. Ikea og lægge det under hans høje stol, så er det let at tørre op bagefter :) Han kan stadig bedst spise med fingrene og også med gaffel og det kan nogle gange være en god idé at have gang i to gafler, så I skiftes - hjælper ham med at putte mad på den ene gaffel, giver ham den i hånden og han fører den selv til munden. Imens kommer I mad på den anden gaffel, giver ham den, I bytter og han spiser selv, imens I gør den første gaffel klar igen...

Det er også rigtig godt at sætte ord på det, som I gerne vil have ham til netop at spise og at nyde maden. I stedet for at sige nej og skælde ud over, at han leger med maden, så kan I f.eks. sige "hmm mam mam, smager godt" og "ind i munden skat, ind i munden" eller "må mor smage?", "mm dejlig mad" osv. Så fokus er på det at spise og det I vil lære ham og mindre på det, som han gør forkert.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Dagsplanen ser fin ud og det er netop vigtigt med de faste spisetider, fordi det hjælper ham med at føle sig parat til at spise, når det er spisetid - og hvis han er sulten og parat til at spise, så er der større sandsynlighed for, at maden netop kommer ind i munden og at der ikke leges helt så meget :)

Det er rigtig fint, at I er ved at trappe ud af flaskerne - før middagsluren kan han begynde at få lidt letmælk af en kop i stedet for flasken :) Det er også rigtig godt, hvis I stadig giver ham lidt mos ved siden af mad i stykker, så I på den måde sikrer, at han stadig fyldes godt op hele dagen igennem. Og så synes jeg også, at I skal bibeholde godnatgrøden efter aftenbadet - det lyder rigtig fint og helt alderssvarende :) Jeg synes ikke det lyder som om, at han har ondt i maven - de opvågninger han har, lyder mere som drømmeaktivitet og behov for at mærke, at I er der - ligesom øreproblemer gennem længere tid naturligt stadig kan gøre, at han vågner om natten.

Der sker udviklingsmæssigt meget med ham, og hans selvstændighed og trang til at vise mere og mere egen vilje vil komme mere og mere frem - det er kun et sundhedstegn og det er vigtigt at støtte ham og være der for ham :)

Jeg vil anbefale jer rigtig meget to af mine bøger "Helens bog om dit barns udvikling", hvor jeg beskriver, hvorfor børn gør som de gør - den dækker alderen 0-3 år. Og så min bog "Helens bog om børn og opdragelse", som guider jer igennem alt det, som netop begynder nu, at lære ham visse ting, give ham selvværd, være der for ham på den rigtige måde osv. Den vil jeg sige dækker alderen 0-6 år...

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie i de fantastiske måneder, som I går i møde nu :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

20. november 2017 | Opdragelse | 4 år, 11 mdr.

Fjolleri... og er han klar til skole?

Kære Helen, Vi skriver fordi vi har en søn, som vi er i tvivl, om er klar...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2017 | Opdragelse | 19 mdr.

Gør ikke, som jeg siger. Spaghetti i benene.

Hej Helen, nu er vi nået dertil, hvor vi har brug for hjælpe til opdragelse....

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2018 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Vredes udbrud

Hej Helen Min søn på 2 år og 6 mdr er begyndt at få voldsomme vredes udbrud...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2018 | Opdragelse | 3 år

At blive storebror - 3 år

Hej Helen. Vi har jo som sagt fået lillesøster som er 5 uger i dag og...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2018 | Opdragelse | 4 år

Dårlig samvittighed overfor min søn

Hej Helen, Min mand og jeg har en dejlig dreng på 4 år. Han er en kærlig...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi

En moderkage er en prøve af moderkagen. Prøven laves i 10-12 uge og det foregår endten ved at der stikkes en kanyle ind igennem maveskindet eller via skeden. Kanylen napper så en lille bid af moderkagen.

Nogle kvinder synes det er smertefuldt at få en moderkagebiopsi foretaget, andre synes det er almindeligt ubehageligt.

Efter prøven kan man få lidt menstruationslignende smerter og der kan også sive lidt fostervand.

Prøven bliver undersøgt for...

Læs mere i Babylex

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annoncer

Annonce