Annonce

Annonce

Svar: Mad- og soveplan for dreng på 5 måneder


23. januar 2007

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev og din udførlige beskrivelse af dagen. Der er lige et par ting du er nødt til at vide i forhold til, hvad du kan forvente af din dreng.

For det første vil de fleste børn i 5 måneders alderen have behov for at sove 3 gange dagligt. En formiddagslur, som godt kan være kort, måske kun 45 minutter til 1 time, en længere middaglur på måske et par timer og så en powernap på ½ time til 45 minutter om eftermiddagen. Du kan således ikke forvente at din dreng vil kunne nøjes med at sove 2 gange dagligt og slet ikke at han vil kunne holde sig vågen fra kl. 11.30 til 15.30.

Derudover skal du vide at børn skal være ret gamle før de kan 'sove igennem om natten' og at det med at sove igennem faktisk er at kunne sove f.eks. 6 timer og ikke 12 timer som mange tror. Det vil være helt naturligt for din dreng, at han har behov for mælk om natten, så længe han ikke er ældre. Men det vil naturligvis være mere hensigtsmæssigt for jer alle, hvis de 6 timer kunne ligge mellem kl. 24 og 06 og ikke mellem kl. 19.30 og 01.

I forhold til hans alder, tænker jeg at to måltider skemad må være fint. Jeg laver dog en plan med op til 3 måltider, så der er tænkt lidt frem. Det vil være godt at det ene måltid er grød og det andet er grøntsagsmos.

En plan for dagen med to (evt. 3) måltider skemad og 3 lure kunne se ud som følger:

Tidlig morgen (5-6): Ammes. Det er en dejlig måde at vågne på
Morgen (8-8.30): Grød evt. med lidt frugtmos, vand af kop. evt. efterfølgende amning for at fylde maven op.

9.00-9.30 Puttes til ...


Annonce

... formiddagslur, sover ca. 1 time

10.30 Ammes, når han vågner og det er her, du kan komme et tredie måltid (frokost) ind omkring kl. 11.30. Jeg tænker at han måske, når han er 6 måneder gammel kan sidde i høj stol og I kan spise frokost sammen. Her vil han så kunne få grøntsagsmos med lidt kød/fisk til den tid.

12.30 Puttes til middagslur, hvis han på et tidspunkt både er ammet og har fået skemad her, så vil han forhåbentlig kunne tage en længere lur på dette tidspunkt.

Eftermiddag (15.00): Ammes


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Sen eftermiddag (16.00): Puttes til sen eftermiddagslur, sover måske ½ time til 45 minutter.

Aften (18.00) Grøntsagsmos og vand af kop

19.30 Puttes til natten med fast ritual som nu. Hvis du ikke ønsker at amme her, så vil det være godt at introducere ham for en flaske. Det kunne evt. være en flaske vælling, men det kan også være modermælkserstatning eller udmalket modermælk. Det vil være godt at få mælk at sove på og hvis du ønsker far skal mere på banen, så er flaske en god idé.

Sen aften (23): Ammes også selvom han sover, men det er for at fylde ham op, så han ikke behøver at vågne kl. 01 og 04. Hvis han har fået mælk kl. 20 og kl.23, så er der en chance for at han kan sove igennem om natten, hvorimod hvis han ikke har fået mælk om aftenen, så vågner han om natten fordi han naturligt behøver det.

Håber at mine tanker og min plan hjælper dig lidt videre. Som du kan se, har jeg skruet lidt amninger væk, men ellers er det rytmen og tidspunktet for hvornår du giver mælk, som er den største ændring tror jeg. Håber det virker:o) Rigtig god weekend.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

10. april 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Aftensmad og natteroderi

Kære Helen. Tak for dine tidligere råd og vejledning. Jeg kunne godt bruge...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

5.5 måned og mangler appetit

Hej Helen. Jeg skriver til dig, fordi jeg er bekymret for min søns appetit....

Læs hele brevet og Helens svar


2. april 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Lære at drikke vand

Hej Helen. Jeg har en søn på 5½ måned, som er begyndt med skemad. Han får...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Spiser min datter nok?

Hej Helen Jeg har en datter, der er født den 22. september 2023, så hun er 5...

Læs hele brevet og Helens svar


14. marts 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Kold modermælkserstatning

Hej Helen Bare et kort spørgsmål fra mig denne gang. Min lille pige er nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce