Annonce

Annonce

Svar: Amning og skemad - hjælp


5. september 2007

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mette

Der sker nogle gange det at børn som trives så godt med brystmælk som Anton gør, simpelthen springer grødstadiet mere eller mindre over og først begynder at spise rigtigt, når de næsten kan tygge sig igennem maden:o)

Det betyder naturligvis ikke at du ikke skal forsøge at give ham noget grød og mos inden han er 7-8 måneder, for det er fint nok at han vender sig til lidt andet i maven stille og roligt, men det betyder at du ikke behøver gå i panik og tro at du forsat ammer ham døgnets 24 timer, det næste ½ år... så rolig nu, det skal nok komme.

Har du prøvet at give ham mad og bryst efter den plan jeg sendte dig sidst, hvor der er nogenlunde faste tider for hvornår han spiser af brystet, hvornår han tilbydes skemad og hvornår han sover? En fast plan er vigtig så han ikke bare spiser og spiser hos dig hele tiden.

Det er også meget vigtigt at du giver ham rigtig mad, det vil sige mad som smager af noget og også mad at sidde med i hånden. Dette fremgår også af tidligere plan.

Når du giver ham mad, så er det rigtig vigtigt at du hjælper ham med at holde fokus. Mange børn er interesseret i alt muligt andet end skemaden, når de skal spise og jeg vil foreslå jer at I prøver at sætte jer foran jeres dreng. Det er fint at sidde ved spise bordet, hvor han sidder i høj stol, men du skal dreje hans stol ud så den står præcis foran din. I skal altså ikke ...


Annonce

... sidde ind til bordet, I skal sidde lige overfor hinanden ved bordet.... håber du forstår hvad jeg mener:o)

Det er utroligt vigtigt at han kan spejle sig og du skal med din stemme og din mimik holde hans fokus og det, som det drejer sig om. "Hej skatter, hmmmme, dejlig mad, mmmme" - åbne munden, så han spejler, ind med skeen osv. Og så skal der ikke gå for lang tid imellem hver ske - du skal give ham i en fast rytme, så han ligesom kører på rygraden og ikke får lov til at blive forstyrret hele tiden. Åbne munden, ind med maden, synke, åbne munden, ind med maden, synke...

Du skal altså hjælpe ham med at holde fokus, naturligvis være bevidst om hvad han registrer og også bekræfte ham i det - det kan være lyden af en flyvemaskine eller andet, som du kan se han hører og du kan godt bekræfte ham i det, men fortsat holde ham fast i at det er spisetid nu: "ja der var en flyvemaskine, men se her, hmmmmm, dejlig mad, ahmmm." Fange ham igen, hjælpe ham med at fokusere på hvad det drejer sig om. Du skal undgå radio i baggrunden og lignende forstyrrende signaler.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Nogle gange er far bedre til dette end mor, så lad endelig far forsøge sig og nogle gange er bedstemor eller bedstefar bare fantastiske til det, så lad også dem komme til...

Og hvis det bare ikke dur, ja så er han jo heldigvis ikke en dreng der mangler noget på nuværende tidspunkt:o)

Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Sådan kan babygrød fra Woodland Wonders også bruges

Vidste du, at grødblandingerne fra Woodland Wonders også fungerer godt som base i andre opskrifter? I takt med at din baby bliver mere fortrolig med at spise mad fra ske, er der en helt ny verden af smag, farve og tekstur, der åbner sig. Woodland Wonders har derfor samlet en række smagfulde ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. november 2022 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Blandingsforhold ved grøntsagsmos

Kære Helen Det går rigtig godt med grøden - lillebror smasker og laver...

Læs hele brevet og Helens svar


9. november 2022 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mad - konsistens og portionsstørrelser

Hej Helen Nu er jeg nødt til at skrive til dig med flere spørgsmål vedr....

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2022 | Kost og ernæring | 1 mdr.

Baby er sulten hele tiden og bliver aldrig mæt

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe mig lidt på vej i forhold til min baby...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2022 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hjælp til søvn og måltider - PART II

Hej Helen, Tusind tak for dit svar! Siden sidst er det blevet meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. oktober 2022 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Overgang til flaske - 4 mdr.

Hej Helen. Jeg vil så småt gerne begynde at introducere MME for min dreng....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Morgenmad og børn

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.

Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....

Læs mere i Babylex

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce