Annonce

Annonce

Svar: Flaske - 6 mdr.


20. september 2022

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev :)

Jeg kan godt forstå behovet for at komme ud et par timer for dig selv, og at det vil være rigtig dejligt, hvis far kan give flaske her... det kan dog være rigtig svært at lære jeres dreng med den alder han har.

I må naturligvis meget gerne forsøge, men det vil højst sandsynligt kræve en ret stor indsats. Det er nemlig sådan med amning og flaske - at jo mere man ammer, og jo mere veletableret amningen er, jo gladere barnet er for brystet og er vænnet til brystet, jo mere vil barnet naturligt ofte foretrække brystet frem for flaske.

Det anbefales at amme fuldt til ca. 6 måneder og delvist til 12 måneder, men hvis man ved, at man ønsker at amme i langt kortere tid, hvis man f.eks. vælger at dele barselsperioden, eller mor bare kan mærke, at det med amning vil ikke fungere i mange måneder, så skal man ofte ret hurtigt introducere en flaske - ellers risikerer man, at barnet vælger brystet og ikke tager imod flasken, og så kan det blive svært for far at give mælk, når han f.eks. har barsel. Det giver naturligt igen nogle udfordringer i forhold til, at amning jo anbefales, og det er også begrænset, hvor tidligt man kan introducere en flaske uden at risikere, at amningen så påvirkes og evt. stopper.. Det er faktisk lidt af et dilemma...

Hvorom alting er, så er det helt fint, at I forsøger med en flaske, for at se om I kan vænne jeres dreng til dette. Og jeg vil umiddelbart anbefale, at I forsøger om aftenen, der hvor du normalt drømmeammer - prøv at give en flaske her i stedet. Nogle børn vil godt kunne acceptere flasken, hvis den gives mere eller mindre i søvne, og de bare får den i munden, hvorefter de så sover videre. Giver I flaske liggende, så er det dog vigtigt, at han eleveres, så han ligger højere med hovedet.

Der er meget stor forskel på sutteteknikken ved brystet og ved flasken. Til de meget brystglade børn, er det ofte en fordel at vælge en rund flaskesut eller en anatomisk formet flaskesut med ventil - og lavet i naturgummi. Det minder mere om brystet, og naturgummi er mere elastisk end silikone. Tjek hullerne i gummisutten, da det er min ...


Annonce

... erfaring, at de nogle gange lukker til, så mælken ikke flyder let, og så bliver han naturligt ekstra frustreret.

Det er ofte også en god idé at forsøge med udmalket modermælk, da jeres dreng så kender smagen og ikke skal forholde sig til en ny smag, men "kun" skal forholde sig til en ny sutteteknik.

Nogle gange er det en fordel, at mor forsøger at give flasken, fordi han forbinder det at spise med dig. Andre gange vil dette forvirre og frustrere alt for meget, fordi du dufter af mælk - og så er det bedre, at far giver flasken. Nogle gange er det en god idé at holde ham i favnen, som når han får brystet - men andre gange kan dette også frustrere for meget, fordi det minder om noget andet, og så kan det være bedre at tilbyde flasken, imens han ligger ved siden af jer, ligger i sin seng, barnevogn eller lignende. Så måden han får flasken på, hele situationen er en anden, end den måde han normalt tilbydes mælk på.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hvis det ikke lykkes for jer at få ham vænnet til flaske, så er det naturligt sådan. Det kan i givet fald forhåbentlig give dig lidt ro at vide, at antallet af amninger naturligt vil blive skruet ned i takt med, at han bliver ældre. De fleste børn vil i 6 måneders alderen begynde at kunne spise skemad og drikke vand af kop - og behovet for brystet vil ofte være 5-6 amninger i døgnet. Når han bliver 7 måneder, vil mængden af skemad naturligt øges, han vil igen blive bedre til at drikke vand af en kop, og ofte vil 4 amninger være passende. I 8-9 måneders alderen er 3 amninger ofte fint og i 10-12 måneders alderen vil 2 amninger være fint - ved siden af rigtig mad og vand.

Så - selvom det er rigtig hårdt lige nu, så bliver amningerne ikke ved med at fylde lige så meget, og du får naturligt lettere ved at være væk hjemmefra. Når det er sagt, så er det dog også vigtigt, at du nu begynder at arbejde lidt bevidst på at adskille bryst og søvn og sætter mængden af skemad op netop for gradvist at arbejde jer ind på, at jeres dreng ikke behøver brystet så meget og andet skal sættes i stedet :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

23. september 2023 | Kost og ernæring | 4 mdr.

4 mdr forstoppelse

Hej Helen. Min dreng er snart 5 mdr og jeg startet med at give han grød da...

Læs hele brevet og Helens svar


22. september 2023 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Dårlig mave - 2 mdr.

Hej Helen. Jeg skrev til dig tidligere på grund af min datter havde hård...

Læs hele brevet og Helens svar


28. august 2023 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Afføring flere gange dagligt

Hej Helen Vi har en datter på 61/2 mdr. Jeg har ammet hende fuldt ud indtil...

Læs hele brevet og Helens svar


23. august 2023 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Bagepulver til baby

Hej Helen Jeg har netop læst din artikel omkring bagepulver til baby, og vil...

Læs hele brevet og Helens svar


20. august 2023 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Modermælkserstatning, aftensmad mm.

Kære Helen, To spørgsmål: 1. MME. Hvad tænker du om at gå over på 2’eren?...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Dagtilbud til børn

Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.

Dagtilbud omfatter:

- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn

- Børnehaver for 2-6-årige

- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper

- Fritidshjem

- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.

Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.

Hvis I ønsker at få jeres barn...

Læs mere i Babylex

Optøning af spædbarnsmad

Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:

- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.

- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.

- Mad som har været...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce