Annonce

Annonce

Svar: Flaske - 6 mdr.


20. september 2022

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev :)

Jeg kan godt forstå behovet for at komme ud et par timer for dig selv, og at det vil være rigtig dejligt, hvis far kan give flaske her... det kan dog være rigtig svært at lære jeres dreng med den alder han har.

I må naturligvis meget gerne forsøge, men det vil højst sandsynligt kræve en ret stor indsats. Det er nemlig sådan med amning og flaske - at jo mere man ammer, og jo mere veletableret amningen er, jo gladere barnet er for brystet og er vænnet til brystet, jo mere vil barnet naturligt ofte foretrække brystet frem for flaske.

Det anbefales at amme fuldt til ca. 6 måneder og delvist til 12 måneder, men hvis man ved, at man ønsker at amme i langt kortere tid, hvis man f.eks. vælger at dele barselsperioden, eller mor bare kan mærke, at det med amning vil ikke fungere i mange måneder, så skal man ofte ret hurtigt introducere en flaske - ellers risikerer man, at barnet vælger brystet og ikke tager imod flasken, og så kan det blive svært for far at give mælk, når han f.eks. har barsel. Det giver naturligt igen nogle udfordringer i forhold til, at amning jo anbefales, og det er også begrænset, hvor tidligt man kan introducere en flaske uden at risikere, at amningen så påvirkes og evt. stopper.. Det er faktisk lidt af et dilemma...

Hvorom alting er, så er det helt fint, at I forsøger med en flaske, for at se om I kan vænne jeres dreng til dette. Og jeg vil umiddelbart anbefale, at I forsøger om aftenen, der hvor du normalt drømmeammer - prøv at give en flaske her i stedet. Nogle børn vil godt kunne acceptere flasken, hvis den gives mere eller mindre i søvne, og de bare får den i munden, hvorefter de så sover videre. Giver I flaske liggende, så er det dog vigtigt, at han eleveres, så han ligger højere med hovedet.

Der er meget stor forskel på sutteteknikken ved brystet og ved flasken. Til de meget brystglade børn, er det ofte en fordel at vælge en rund flaskesut eller en anatomisk formet flaskesut med ventil - og lavet i naturgummi. Det minder mere om brystet, og naturgummi er mere elastisk end silikone. Tjek hullerne i gummisutten, da det er min ...


Annonce

... erfaring, at de nogle gange lukker til, så mælken ikke flyder let, og så bliver han naturligt ekstra frustreret.

Det er ofte også en god idé at forsøge med udmalket modermælk, da jeres dreng så kender smagen og ikke skal forholde sig til en ny smag, men "kun" skal forholde sig til en ny sutteteknik.

Nogle gange er det en fordel, at mor forsøger at give flasken, fordi han forbinder det at spise med dig. Andre gange vil dette forvirre og frustrere alt for meget, fordi du dufter af mælk - og så er det bedre, at far giver flasken. Nogle gange er det en god idé at holde ham i favnen, som når han får brystet - men andre gange kan dette også frustrere for meget, fordi det minder om noget andet, og så kan det være bedre at tilbyde flasken, imens han ligger ved siden af jer, ligger i sin seng, barnevogn eller lignende. Så måden han får flasken på, hele situationen er en anden, end den måde han normalt tilbydes mælk på.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hvis det ikke lykkes for jer at få ham vænnet til flaske, så er det naturligt sådan. Det kan i givet fald forhåbentlig give dig lidt ro at vide, at antallet af amninger naturligt vil blive skruet ned i takt med, at han bliver ældre. De fleste børn vil i 6 måneders alderen begynde at kunne spise skemad og drikke vand af kop - og behovet for brystet vil ofte være 5-6 amninger i døgnet. Når han bliver 7 måneder, vil mængden af skemad naturligt øges, han vil igen blive bedre til at drikke vand af en kop, og ofte vil 4 amninger være passende. I 8-9 måneders alderen er 3 amninger ofte fint og i 10-12 måneders alderen vil 2 amninger være fint - ved siden af rigtig mad og vand.

Så - selvom det er rigtig hårdt lige nu, så bliver amningerne ikke ved med at fylde lige så meget, og du får naturligt lettere ved at være væk hjemmefra. Når det er sagt, så er det dog også vigtigt, at du nu begynder at arbejde lidt bevidst på at adskille bryst og søvn og sætter mængden af skemad op netop for gradvist at arbejde jer ind på, at jeres dreng ikke behøver brystet så meget og andet skal sættes i stedet :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke med det projekt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. december 2022 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Grød og grøntsager eller grøntsager og grød?

Kære Helen Mange tak for dine meget nyttige og søde svar på mine mange...

Læs hele brevet og Helens svar


1. december 2022 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mere eller nok til papegøjen?

Kære Helen Jeg synes at lillebror på 21 uger virker sulten, men jeg har...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2022 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Blandingsforhold ved grøntsagsmos

Kære Helen Det går rigtig godt med grøden - lillebror smasker og laver...

Læs hele brevet og Helens svar


9. november 2022 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mad - konsistens og portionsstørrelser

Hej Helen Nu er jeg nødt til at skrive til dig med flere spørgsmål vedr....

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2022 | Kost og ernæring | 1 mdr.

Baby er sulten hele tiden og bliver aldrig mæt

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe mig lidt på vej i forhold til min baby...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex

Naturlægemidler - børn

Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, der ofte indeholder tørrede planter, plantedele, eller udtræk af planter.

Naturlægemidler er frihandelslægemidler, hvilket betyder, at de ikke behøver blive solgt på et apotek. Læge og apotek behøver således ikke at være involveret i behandlingen, og derfor kan naturlægemidler kun godkendes til behandling af "lettere sygdomme".

Naturlægemidler anbefales ikke til børn under 2 år uden lægens anvisning....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce