Annonce

Annonce

Svar: 9 måneder - er det en okay rutine i løbet af dagen?


9. august 2022

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor

Tak for dit brev :)

Jeg kan godt forstå, at du synes det er lidt svært at skulle starte på arbejde, men heldigvis har I fundet en rigtig god ordning. Det lyder helt perfekt, at far passer lillepigen om dagen, og at farmor og farfar tager over om eftermiddagen, de dage hvor far har aftenvagt. Så dejligt, at det kan lade sig gøre :)

De fleste børn har brug for 3 mælkemåltider i 8-9 månedersalderen og kan nøjes med to mælkemåltider, når de bliver 10 måneder. Jeres datter lyder umiddelbart til at klare sig rigtig fint med to mælkemåltider allerede, og det lyder super dejligt. Hun vil stadig have brug for modermælkserstatning i sin grød og mos, som I laver udelukkende til hende, men hun vil med den alder, hun har nu, også fint kunne spise ost, sovs og lignende, som I jo allerede giver hende - og det vil også være med til at sikre hende kalk:)

Hun må i 9-12 måneders alderen også gerne tilbydes lidt surmælksprodukt f.eks. neutral sødmælksyoghurt, tykmælk eller A38 med 3.5% fedtindhold, som evt. kan sødes med lidt frisk frugtmos. Hun må dog kun få 50 ml lige nu, og dette kan så øges til 100 ml i takt med, at hun nærmer sig 12 måneder, så det kan også være en måde at sikre hende lidt ekstra mælk/kalk.

Jeg synes ikke, at der umiddelbart er grund til at introducere en flaske før middagsluren. Selvom hun er vant til at blive ammet her, så tænker jeg, at hun i stedet kan drikke modermælkserstatning (mme) af en kop på dette tidspunkt. Hun kan også tilbydes lidt frugtmos med mme på, serveret som en gammeldags frugtgrød med mælk. Hun må bare ikke få komælk, så længe hun ikke er ældre, men mme kan fint gives af kop, på eller i grød, og det kan fint gives koldt.

Når jeg ikke synes, at der er grund til at ...


Annonce

... introducere en flaske, så er det fordi, at hun skal af med denne i 1 års alderen, så det er kun, hvis far oplever, at han slet ikke kan putte hende og få ro på hende, at flasken kan være en idé. Ellers synes jeg, at I skal forsøge uden, så I ikke om 3 måneders skal vænne hende fra den igen.

Umiddelbart tænker jeg ikke, at du behøver amme hende tidlig morgen. Hun er ikke vant til amningen her, og der er ikke grund til at give hende ekstra mælk, som evt. vil tage appetitten væk fra morgenmaden. Hvis du gerne vil give hende en ekstra amning, så kan det f.eks. være om eftermiddagen, når du kommer hjem fra arbejde og dermed være en måde I lige nu mødes på. Nogle gange er amningen om eftermiddagen med til at give glæde og ro, fordi I to samles omkring dette, og det er trygt og dejligt. Men stille og roligt skal denne amning også væk.

Som du kan se, så tænker jeg altså umiddelbart, at det vil være rigtig fint med mme af kop før middagsluren eller lidt frugtgrød med mme, - og så amning om aftenen. Derudover skal hun så sikres sit behov for kalk/mælk via grød, mos, sovs, ost - og også via kalkholdige fødevarer, som f.eks. broccoli, havregryn (f.eks. havregrynsboller eller havregrød), eller du kan give hende nødder og mandler (de kan hakkes meget fint og kommes i en grød), ligesom du kan give hende fuldkornsbrød f.eks. rugbrød (uden hele kerner), eller via f.eks. rejer og sild.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Husk også at give hende d-dråber dagligt, da d-vitamin også er vigtigt i forhold til optagelsen af kalk:)

Jeg synes, at jeres dagsplan ser rigtig fin og helt alderssvarende ud. Og tidspunkterne er meget fine. Ingen ændringer her - så bibehold endelig den gode rytme :)

Jeg håber, at det hele kommer til at gå rigtig fint - rigtig god tur tilbage på arbejde:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. november 2022 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Blandingsforhold ved grøntsagsmos

Kære Helen Det går rigtig godt med grøden - lillebror smasker og laver...

Læs hele brevet og Helens svar


9. november 2022 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mad - konsistens og portionsstørrelser

Hej Helen Nu er jeg nødt til at skrive til dig med flere spørgsmål vedr....

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2022 | Kost og ernæring | 1 mdr.

Baby er sulten hele tiden og bliver aldrig mæt

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe mig lidt på vej i forhold til min baby...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2022 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hjælp til søvn og måltider - PART II

Hej Helen, Tusind tak for dit svar! Siden sidst er det blevet meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. oktober 2022 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Overgang til flaske - 4 mdr.

Hej Helen. Jeg vil så småt gerne begynde at introducere MME for min dreng....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce