Svar: Må børn under 1 år få nødder?
Kære mor
Tak for dit brev, det lyder som om, at I er kommet rigtig godt i gang med maden, og som om, at din dreng nyder både mad med ske og mad i hånden - dejligt! :)
Du har helt ret i, at hele nødder og nødder i større stykker kan være farlige for små børn. De kan sætte sig fast i halsen, og derfor anbefales det, at man ikke giver hele nødder til børn under 3 år. Men - du må gerne give din dreng finthakkede eller blendede nødder.
Du giver ham bedst de finthakkede nødder i f.eks. en grød eller mos. Du kan også komme de hakkede nødder på lidt fisk, som du bager i ovnen. Han må f.eks. også gerne få lidt nøddepaté eller nøddesmør, hvis I spiser det - og hvis du sikrer dig, at der ikke er hele stykker nødder i.
Nødder kan, som du selv nævner, tilføre nogle gode ting til kosten ...
... f.eks. vitaminer og calcium, der er vigtigt for knoglerne. Derudover indeholder nødder også gode fedtsyrer.
Det er en god idé at vælge danske nødder og undgå nødder fra subtropiske områder. Det vil sige, at du bør give ham f.eks. hasselnødder og valnødder, men undgå for mange pistacienødder, pekannødder og paranødder. Du bør også altid undgå deforme eller misfarvede nødder, og hvis du f.eks. køber cashewnødder, så bør de være varmebehandlet. Han må også gerne få mandler.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hold dig helt væk fra saltede, sukkerovertrukne og karamelliserede nødder. Hvis du er i tvivl om specifikke nødder, vil jeg anbefale dig, at du slår de forskellige nødder op på fødevarestyrelsens hjemmeside (foedevarestyrelsen.dk), så du får den præcise anbefaling.
Håber dette hjælper videre - rigtig god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
3. februar 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Jeg har fulgt med på sidelinjen siden jeg fik min datter og har nu...
Viden om børn:
Præmature allergidisponerede spædbørn
Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.
Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.
Det vides ikke, hvor længe det er...
Erstatning - modermælk
Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.
Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...