Annonce

Annonce

Svar: Blandingsforhold ved grøntsagsmos


17. november 2022

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Maria Louise og den bette :)

Det lyder som om, at I har ramt det helt rigtige tidspunkt for start med skemad - som jeg læser dit brev, så vil lillebror rigtig gerne tage imod skeen, og han vil også rigtig gerne smage på det hele - det er super dejligt :)

Det er ofte en god idé at bruge kartoffelmos som basis og f.eks. sige 1/3 kartoffelmos og 2/3 andre grøntsager. Mange børn kan godt lide kartoffelmos, og det er også med til at give grøntsagsmosen en cremet konsistens. Stille og roligt må du dog også gerne lave mos uden kartoffel for på den måde også at vænne ham til at spise andre former for grøntsager. Det kan være en god idé at tage udgangspunkt i de grøntsager, som I andre spiser, så han gradvist vænnes til at spise familiemad og naturligt også får en vis variation. Og så er det nok vigtigt lige at nævne, at der er børn, som nærmest får kvalme af kartoffelmos, og som derfor har det bedre med grøntsagsmos ude kartoffel:)

Det anbefales at komme 1 tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet grød eller mos for på den måde at energiberige maden. Det er en god idé at variere mellem forskellige typer fedtstof, så han får både plantebaseret (forskellige olier, minarine mm) og også får smør og smørbare produkter. Derudover anbefales det at tilsætte udmalket modermælk eller modermælkserstatning til grød og mos. Bruger du modermælkserstatning er det med til at give lidt ekstra jern til maden.

Hvis barnet har svært ved at vænne sig til grøntsagsmos, men er glad for grød, så kan man også vælge at bruge grød som basis og så gradvist lade grøntsagerne fylde mere og mere, så barnet på den måde vænnes til grøntsagsmos. Men hvis lillebror virker til at være glad for både grød og grøntsager, så synes ...


Annonce

... jeg ikke, at du skal bruge grød som basis, så er det fint at variere mellem forskellige grøntsager og dermed give ren grøntsagsmos. Når han bliver 6 måneder kan han så begynde at få flere og flere grøntsager og også kød og fisk i sin mos.

Det vil ofte være rigtig fint at give f.eks. grød til frokost og, når dette fungerer, så give grøntsagsmos om aftenen. Når han kan spise 1/2-3/4 dl. grød til frokost, så må du gerne give ham grøntsagsmos om aftenen. Det er bedre, at han spiser f.eks. 3/4 dl. to gange dagligt end 1 1/2 dl. på en gang :)

I takt med at han kan spise mere, og antallet af måltider skal øges, så vil det være fint at give grød om morgenen, variere mellem grød og grøntsagsmos til frokost og give grøntsagsmos om aftenen - med udgangspunkt i jeres mad. Og når han i 7 måneders alderen ofte kan spise mere endnu, så vil det ofte være fint med grød morgen og eftermiddagen, og grøntsager/kød/fisk frokost og aften. På den måde får han variation hen over dagen. Frugt kan gives som topping på en grød, som mellemmåltid eller som dessert efter et grøntsagsmåltid. Der gives derudover vand af kop til alle måltider.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det lyder som en fin ordning, at I kan aflevere lillebror i vuggestue om formiddagen og så hente ham til middag. Du kan på den måde bibeholde amningen før middagsluren, og han kan tage sin middagslur hjemme - og du kan samtidig arbejde hjemmefra. Det lyder som en rigtig god løsning for jeres familie, og som du skriver fungerede dette rigtig godt med storebror.

Og dejligt, hvis badet om dagen lige nu kan hjælpe til en rytme med en lidt længere middagslur - krydser fingre for at det fortsætter:)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke med det hele :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

10. december 2023 | Kost og ernæring | 20 mdr.

Forstoppelse - 20 mdr.

Kære Helen Nu er jeg her lige igen. Jeg er i tvivl om, hvornår...

Læs hele brevet og Helens svar


9. december 2023 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Spiser ikke som hun plejer

Hej Helen. Min datter er nu 4.5 måned gammel og har indtil nu trives på...

Læs hele brevet og Helens svar


7. december 2023 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Forskel på modermælkserstatning og tilskudsblanding

Hej Helen Tak for dig og din brevkasse :) Jeg er kommet til at købe type...

Læs hele brevet og Helens svar


27. november 2023 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Den første grød og mos - 4 mdr.

Hej Helen Jeg har en søn på 4½ måned, som er begyndt på grød og mos, men det...

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2023 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Grød - mos opstart

Hej Helen Først vil jeg lige sige TUSIND TAK for din observation af min...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce