Annonce

Annonce

Svar: Skal distraheres for at spise


6. april 2021

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Jeg tror, at I er begyndt at distrahere jeres datter med legetøj og andet for at få hende til at spise mere, og det forstår jeg godt. Det er dog uhensigtsmæssigt, fordi I naturligt ikke kan blive ved og sandsynligvis på sigt også gerne vil lære hende, at man ikke skal lege med legetøj ved bordet... Og lige nu lærer hun jo, at der netop skal leg og underholdning til, hver gang hun skal spise, og efterhånden mere og mere for at måltidet lykkes :)

De fleste børn vil i 8-10 måneders alderen begynde at lukke munden for skeen. Det sker som en naturlig del af barnets udvikling og handler ofte ikke om, at barnet ikke er sulten eller ikke kan lide maden, men handler derimod om, at barnet i den alder gerne vil begynde at spise mere selv. Og det er netop vigtigt, at man lader barnet forsøge sig og lader barnet spise både med fingre og med gaffel.

Men, når barnet lukker munden for skeen, drejer hovedet, skubber maden væk, så gør det noget ved os forældre. Det sætter gang i noget hos jer - nogle forældre begynder at lave specielle retter til barnet, andre lokker med belønning, nogen forsøger at presse maden ind i munden på barnet, atter andre forsøger med legetøj - som har været jeres løsning - uanset hvad man forsøger, så er der ingen tvivl om, at barnet får en masse ekstra opmærksomhed og ofte begynder I også at diskutere hen over bordet og hen over hovedet på jeres datter, hvad I nu skal gøre...

Det er meget vigtigt, at I giver jeres datter madro. Det er vigtigt, at I serverer små hapsere af gangen og gerne på en ensfarvet tallerken, så hun kan koncentrere sig om at spise. Hvis tallerken skubbes på gulvet, så kan I servere et par hapsere på en dækkeserviet i stedet og undvære tallerken. Til at begynde med vil hun spise med hele hånden, men så vil hun begynde at spise med tre fingre ( tommel-, pege- og langefinger) for tilsidst at lære at spise med det der kaldes pincetgreb (tommel- og pegefinger).

Det vil være en god idé at introducere en gaffel. I starten skal I hjælpe hende med at få maden på gaflen og få gaflen ført til munden, stille og roligt vil hun så selv forsøge sig. Nogle gange vil hun pille maden af gaflen og føre maden til munden med ...


Annonce

... fingrene - og det er helt okay, hun spiser jo :)

Det er vigtigt, at I varierer hendes indtag af mad, så hun får lidt forskelligt, som hun kan motiveres til at spise, netop fordi det er forskelligt. Det kan være et par rugbrødshapsere, derefter lidt kogte pastaskruer, så lidt kogte grøntsager og måske et par brødhapsere igen. Jo mere forskelligt I kan tilbyde hende, og hele tiden små stykker af gangen, jo bedre vil hun kunne overskue måltidet og jo bedre vil hun kunne spise det selv.

Det er også vigtigt, at I giver hende mange måltider hver dag, så hvis hun ikke spiser så meget, så går der ikke så lang tid, før hun tilbydes mad igen. Samtidig er hun i en alder, hvor hun bruger sig selv mere og mere motorisk - kryber, kravler, rejser sig og udforsker verden mere og mere, og det kræver energi, som skabes via maden. Og ja - det er jo netop derfor, at det er vigtigt for jer at made hende og sikre at der netop kommer mad i hende, men her er I nødt til at sige til jer selv, at hun til en vis grad skal have lov til at styre det selv. Det er vigtigt, at hun også får en fornemmelse for mæthed og sult, og hvis I igen og igen giver hende mad imens I afleder hende, så er der en risiko for, at hun spiser til legen er færdig og ikke spiser til hun fornemmer mæthed...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Naturligvis må I gerne hjælpe hende og supplere med lidt på en ske, når I kan komme til det, men prøv at lade maden og ikke legetøjet være det der er i fokus - selvom det er svært, jeg ved det godt :)

Det er super godt, at du forsøger at vække hendes sanser, lader hende være med i køkkenet, giv hende her gerne lidt brødskorper og andet, som hun kan sidde med og gumle på, lad hende endelig smage - det er guld værd på sigt.

Og så skal du også være opmærksom på hendes mælkeindtag. Jeg ved ikke om du ammer eller giver flaske - men med den alder hun har nu, så vil det være passende med 3 mælkemåltider dagligt - før middagslur, aften og sen aften. Det vil sige, at hun ikke længere skal have mælk efter midnat. Og når hun bliver 10 måneder vil de ofte være passende med 2 mælkemåltider. Det er vigtigt at hun får sin mælk, men kun i en mængde, som ikke tager lysten væk fra anden mad :)

Håber du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Sådan passer du på den sarte hud hos nyfødte

Når et lille barn kommer til verden, fylder bleskift meget - især i den første tid.
Det er helt normalt, at en nyfødt skal have skiftet ble 6 til 8 gange i døgnet. Huden på den nyfødte er sart og sensitiv, og den hyppige kontakt med fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring kan ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

10. april 2021 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Madrutiner inden opstart i vuggestue

Hej Helen, Først og fremmest tusind tak for en rigtig god og vejledende...

Læs hele brevet og Helens svar


6. april 2021 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Opstart mad v 6 måneder

Hej Helen. Hvor hurtigt skal man gå frem ved opstart af mad ved 6...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2021 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Aktivering og opstart af grød

Hej Helen, Og god påske :-) Nu bliver vores datter om få dage 4 måneder...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2021 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Baby vil ikke spise sin flaske

Hej Helen. Nu kommer der en lidt længere smøre - for at give dig mulighed...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2021 | Kost og ernæring | 12 mdr.

Spørgsmål om mad efter 1års undersøgelse

Hej Helen Tak for alle dine tidligere breve, som har hjulpet meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Epiduralblokade

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned og den fødende kan presse sit barn ud.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende som en egentlig epiduralblokade er.

Begge typer af...

Læs mere i Babylex

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce