Annonce

Annonce

Svar: Spise selv uden hjælp


25. februar 2021

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor

Tak for alle dine spørgsmål, som jeg naturligvis meget gerne vil besvare :)

Der er ingen tvivl om, at når man starter i dagpleje eller vuggestue, så er dagen fyldt op med rigtig mange nye indtryk og stimuli - og så kører man træt. Det gør det naturligt svært at overskue måltiderne, og derfor vil rigtig mange børn i den periode spise mindre derhjemme - og ofte have behov for, at man hjælper dem med at få lidt ekstra indenbords. De er simpelthen for trætte og kan ikke koncentrere sig om at spise.

Samtidig kræver det også stor kooridinationsevne at spise selv - maden skal fra tallerkenen op i munden, den skal tygges og bearbejdes før den kan synkes, og det er en større proces, end det måske lige lyder til. Derfor vil mange børn også blive for trætte før de egentlig har fået mad nok i maven, simpelthen fordi de ikke kan blive ved at koncentrere sig så længe det egentlig er nødvendigt for at få nok at spise. Derfor er det godt, hvis du stadig kan energiberige din datters mad og også godt, hvis du f.eks. kan give hende et godnatmåltid som en del af hendes putteritual, så hun fyldes lidt ekstra op til natten og derfor (forhåbentlig) sover lidt bedre :) Søvnen er jo netop også vigtigt for appetitten næste dag...

Det er helt okay, at jeres datter undersøger maden, pålægspakkerne osv. Og I må gerne supplere med lidt mad imens. Det er dog også en god idé at give hende mad i hånden, som hun kan undersøge og netop prøve at spise - imens du/I supplerer med lidt på en gaffel eller ske :)

Det er svært at sætte alder på, hvornår hun skal kunne spise sig mæt uden hjælp fra jer. Netop fordi hun godt kan blive for træt, før hun egentlig er mæt nok og børn er også forskellige, så deres appetit og motoriske evner er forskellige. Men jeg vil sige, at omkring 1.5 års alderen vil de fleste børn kunne spise ret meget selv, og de kan i den alder både spise med fingrene, med gaffel og med ske. De vil i den alder også være bedre til at tygge og bearbejde føden i munden. Maden skal naturligt i den alder stadig serveres i mundrette stykke, så det er let for dem at spise - og stadig skal der være plads til, at den lille om aftenen er træt efter en lang dag og her har brug for hjælpe til at spise lidt ekstra :)

Jeg tænker, at I sandsynligvis allerede er igang med at opdrage. Det at I sætter jeres datter i den høje stol, når det er spisetid, at hun sidder med ved middagsbordet, at hun får maden serveret af en skål/tallerken, får vasket hænder, bliver tørret om munden, at I spiser sammen osv. Det er alt sammen ...


Annonce

... opdragelse.

Jeres datter er naturligt så småt igang med at finde ud af, hvordan verden hænger sammen og herunder, hvad det hun gør, gør ved jer. Det betyder, at hun f.eks. undersøger, hvordan I reagerer, hvis hun lukker munden, drejer hovedet og skubber skeen væk, ligesom hun forsøger at afkode, hvad reaktion hun får, når hun skubber maden ud over bordkanten...

Det kan være en god idé at have fokus på det, som du gerne vil have hende til - i stedet for på det, som du synes, hun gør forkert. Så hvis hun f.eks. smider maden på gulvet, så kan du f.eks. sige "ind i munden skat, mm mam mam, ind i munden", så fokus er på at spise, og det du gerne vil se mere af - og ikke sige f.eks. "nej, ikke mad på gulvet". Det samme gælder, når hun bliver større og måske gerne vil løbe rundt alene - i stedet for at sige "du må ikke løbe ud på vejen", så kan det være bedre at sige "jeg vil gerne have, du går på fortovet". Det gør det lettere for hende at høre og forstå, hvad det egentlig er, du gerne vil have hende til - og dermed følge det du gerne vil :)

Jeg vil anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn og opdragelse", hvori du også kan læse om ballade ved middagsbordet :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det er vigtigt, at du forsøger at holde nogenlunde fast i spisetiderne i løbet af dagen, fordi det vil hjælpe hendes indre ur til at fornemme sult/mæthed og dermed være med til at gøre, at hun faktisk er sulten, når hun sættes til bordet. Og igen - spiser mere. Det kan også være en god idé, at du har hende med i køkkenet, når du laver mad. Hun kan sidde i den høje stol, følge med i, hvad du laver osv. måske sidde med lidt mad i hånden undervejs - det at være med, dufte maden osv. er også med til at skabe behov for mad, altså sult fornemmelse :)

På sigt vil hun højst sandsynligt spise den mængde mad, som hun har behov for, men du skal forberede dig på, at børn naturligt spiser mere i nogle perioder og mindre i andre perioder - og det er okay. Hendes appetit kan også variere, så hun måske spiser mere på bestemte tidspunkter af dagen, nogle børn har størst appetit om morgenen, andre til frokost og atter andre om aftenen - og det er også helt okay. Her kan det være vigtigt at udnytte tiden, hvor hendes appetit og interessse for mad er størst. Og så er der naturligt også børn, som bare spiser meget, og børn som generelt er småtspisende og som derfor har ekstra behov for hyppige måltider. Det finder I ud af hen af vejen :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen.

Fortsat helt og lykke - fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

4. maj 2021 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Skemad og modermælkserstatning

Hej Helen Jeg har før skrevet til dig omkring hvordan en rutine for vores 5...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2021 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Rugbrød med blendede kerner

Hej Helen Lige et spørgsmål til rugbrødstype. Min datter på 11 måneder...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2021 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Meget lidt væske

Hej Helen Igen tak for en god brevkasse, som er rigtig rar at have, når man...

Læs hele brevet og Helens svar


1. maj 2021 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Hyppige natamningen

Hej Helen Tak for dit seneste brev. Vi er begyndt at øge hendes indtag af...

Læs hele brevet og Helens svar


27. april 2021 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Mængde af hoved- og mellemmåltider, samt godnatgrød

Hej Helen Hvilke mængde tilbyder man til børn i 9md alderen? Måske du kan...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ører

Mange børn lider af øreproblemer og har ofte mellemørebetændelse. Det er vigtigt at børn bruger hue og undgår kulde og træk på ørerne. Det gælder om at undgå forkølelse, som ofte er medvirkende faktor for mellemørebetændelse. Børn der har ondt i ørerne vil ofte tage sig til øret og dreje hovedet fra side til side. Tit vil de have svært ved at sove, da trykket i mellemøret stiger, når barnet ligger ned og derved forøges smerten. Det kan derfor være en god idé at have barnet hovedgærde. Evt....

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce