Annonce

Annonce

Svar: Flaske sovende, fast mad og vægt


26. september 2020

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Pernille

Tak for dit brev :)

I takt med at din datter bliver bedre til at spise med ske og får flere måltider dagen igennem og også gradvist bliver bedre til at drikke vand af en kop, så vil antallet af flaske blive skruet ned.

Her i 6 måneders alderen forsvinder mælken om natten, hvilket betyder, at hun nu skal sove 5-6 timer uden mælk f.eks. fra kl 23.30 til 05.. Og når hun bliver 7 måneder, så vil flasken formiddag og eftermiddag forsvinde, og i stedet gives her mellemmåltider. Det betyder, at mælkeindtaget gradvist bliver mindre, og mængden af fast føde bliver naturligt større. Det er en balance, for du er nødt til at holde indtaget af mælk på et niveau, som levner plads i maven til rigtig mad, men du er også nødt til at give hende flere måltider grød og mos og også vand af kop, for at sikre, at hun ikke behøver sine flasker så meget...

Derfor er det godt, hvis du kan forsøge at følge en nogenlunde fast rytme, som netop sikrer, at hun får de måltider, som hun har behov for og som også sikrer, at dagen ikke pludselig skrider for jer, og hun måske så ender med at blive voldsomt sulten og måske så spiser ekstra meget om natten :)

Hos nogle børn vil man opleve at deres kurve stagnerer lidt, når de begynder med skemad. Det kan både handle om, at kroppen lige skal vænne sig til den fastere føde, men det kan også handle om, at din datter motorisk er stærkere nu, og derfor bruger sig selv mere og mere motorisk. Hun ligger ikke længere stille, men flytter på sig og bruger derfor også ...


Annonce

... mere energi nu - så hun forbrænder maden på en anden måde.

Det er derfor også vigtigt, at du energiberiger grød og mos ved at tilsætte ekstra fedtstof og modermælkserstatning. Hun vil ikke være i stand til at spise de store mængder, som hun egentlig har behov for, for at få sit energibehov tilstrækkeligt dækket og derfor sikrer du hende energi med fedtstof og mme i grød og mos :)

Det er dog helt naturligt, at hun måske ikke tager på i helt samme tempo, som hun tdligere har gjort.. er du i tvivl om hun vokser nok, så tal med din sundhedsplejerske og læge omkring det :) Tommelfingerreglen er, at hun skal have fordoblet sin fødselsvægt nu og skal tredoble fødselsvægten, når hun er 12 måneder gammel. Det vil hos jer betyde, at hun skal veje 6.300 gram nu og når hun holder 1 års fødselsdag, så vil hun veje ca. 9.450 gram. Så væksthastigheden vil således ikke være den samme :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Den faste dagsrytme med faste spisetider, faste tidspunkter for leg og aktivitet og faste tidspunkter for flaske og søvn er også vigtig, fordi den påvirker hendes cirkadiske rytme, altså hendes indre ur. Hele dagens rytme er således med til at give hende en fornemmelse af mæthed og sult, så hun faktisk er parat til at spise, når det er spisetid, ligesom rytmen også hjælper hende til at fornemme, hvornår det er tid til at lege og være aktiv og hvornår det er tid til at koble fra, finde ro og falde i søvn.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen:)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Sådan passer du på den sarte hud hos nyfødte

Når et lille barn kommer til verden, fylder bleskift meget - især i den første tid.
Det er helt normalt, at en nyfødt skal have skiftet ble 6 til 8 gange i døgnet. Huden på den nyfødte er sart og sensitiv, og den hyppige kontakt med fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring kan ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

10. april 2021 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Madrutiner inden opstart i vuggestue

Hej Helen, Først og fremmest tusind tak for en rigtig god og vejledende...

Læs hele brevet og Helens svar


7. april 2021 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Skal distraheres for at spise

Hej Helen Min datter er 9,5 måneder. Hun distraheres SÅ meget for at spise....

Læs hele brevet og Helens svar


6. april 2021 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Opstart mad v 6 måneder

Hej Helen. Hvor hurtigt skal man gå frem ved opstart af mad ved 6...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2021 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Aktivering og opstart af grød

Hej Helen, Og god påske :-) Nu bliver vores datter om få dage 4 måneder...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2021 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Baby vil ikke spise sin flaske

Hej Helen. Nu kommer der en lidt længere smøre - for at give dig mulighed...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex

Børnemad, færdiglavet

Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.

Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".

Du kan finde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce