Annonce

Annonce

Svar: Søvncyklus og dagens skema


25. juni 2020

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Carls mor

Tak for dit brev og velkommen til :) Det lyder som om, at du har fulgt med på sidelinjen i et stykke tid, og det er dejligt, at du nu selv har fået lyst til at skrive :)

Dagsplanen du sender ser fin og alderssvarende ud, men nu hvor Carl er blevet 6 måneder, må du gerne begynde at tilbyde ham mad i hånden, som han kan sidde og sutte og gumle på, opbløde med spyt :)

Han skal naturligvis være under opsyn, når han spiser og sidder med mad i hånden, da han let kan få bidt et stykke af, som kan sætte sig fast i halsen. Men det styrker hans mundmotoriske udvikling og også hans koordinationsevne at sidde med f.eks. en brødskorpe i hånden, føre den til munden, opbløde den med spyt osv. Det er rigtig god øvelse.

Du kan også give ham en agurkering - her skærer du en skive agurk på 1.5 cm og fjerner kernerne i midten, så det bliver til en ring - sæt ringen på hans tommelfinger, så kan han bedre holde fast på den. Han må også gerne sidde med en blød appelsinbåd, som han kan sutte saften ud af, det kan også være et stykke melon, som du holder, imens han sutter, slikker og smager. Hvis I får kartoffelbåde bagt i ovnen om aftenen, kan du også prøve med sådan en, det samme med en lille blomkål- eller broccolibuket, der er kogt.

Han må derimod IKKE få f.eks. æblebåde eller anden frugt med tynd skræl, ligesom han ikke må få rå gulerodsstænger.

Det er super med en rytme, hvor han tilbydes skemad, når han vågner, sammen med vand af kop - og fortsat tilbydes brystet, før han puttes til lur. Mælk fylder stadig en stor del af hans indtag, og da han er en stor dejlig dreng med en flot vægt på over 9 kg, så er hans væskebehov naturligt også stort. Så amningerne er vigtige. Derudover skal han tilbydes vand af kop til alle måltider.

Det er super dejligt, at han indtil videre sover igennem hele natten - ofte sover han fra han puttes kl 19 og til næste morgen kl 05.. Du skal dog være opmærksom på, at dette godt kan ændre sig, og det kan godt være, at han vil begynde at melde sig sen aften for at få brystet her. Og det er faktisk helt okay og helt normalt for alderen. De fleste børn har brug for en drømmeamning sen aften, og det er en af de amninger, som svinder sidst.

Netop i takt med at hans indtag af skemad om dagen øges, så vil amningerne om dagen også blive trappet ud. Det betyder, at amningen før formiddagsluren f.eks. erstattes af et mellemmåltid i 7 måneders alderen, og amningen om eftermiddagen forsvinder ofte også her. Ofte vil børn i 7 måneders alderen trives med 4 amninger som ...


Annonce

... ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften, så om en måneds tid vil hans rytme altså ændre sig igen.

Hvis jeres dreng begynder at melde sig sen aften, så er det altså højst sandsynligt et reelt behov - også selvom han indtil videre har kunne klare sig uden amning på dette tidspunkt :)

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, og som passer til hans alder lige nu, ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 07: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.30-9: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter og lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca. 13.30, som nu


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 15.30: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Ammes og puttes evt. til powernap omkring 16.30-17.. afhængig af, hvor lang middagsluren er.

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos og også her begyndes med kød eller fisk i mosen, og der suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk, kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen og lignende. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca. 19-19.30 som nu - tidspunktet vil naturligt variere efter, hvorvidt han har sovet to eller tre lure i løbet af dagen.

Sen aften 23-24: Evt. amning her - hvis han vågner og melder sig og viser behov for det...

Som du kan se, så er der i min dagsplan indført mellemmåltider, og det vil i 6 måneders alderen ofte være frisk frugt i hånden og lidt frugtmos. På den måde skrues der op i indtag af skemad - altså lidt flere måltider i løbet af dagen. De enkelte måltider behøver ikke være større. Det er bedre, at han spiser ¾-1 dl., drikker vand af kop og derefter tager imod brystet, end at han spiser 1-1.5 dl. og efterfølgende afviser brystet eller ikke drikker nok, før han skal sove. Så balancen mellem indtaget af skemad, vand af kop og brystet skal stadig findes :)

Jeg håber, at ovenstående giver lidt idé til, hvordan du kan fordele både mælk og mad - både nu og om en måneds tid :)

Jeg vil også anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du dagsplaner, opskrifter og kan slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad han må få, hvornår og hvordan. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udgave 2. oplag 2019).

Fortsat held og lykke - og fortsat god appetit - og jeg glæder mig til at følge jeres familie videre frem :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

9. august 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mellemmåltider

Hej Helen Tak for dine gode inputs ift mellemmåltider. Jeg er lidt i tvivl...

Læs hele brevet og Helens svar


8. august 2020 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Sutteflasken er ikke et hit herhjemme

Hej Helen (: En kort beskrivelse af vores glade datter på 4 mdr. og 3 uger....

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mad og mellemmåltider

Hej Helen Tak for dit svar omkring 3. måltid og opstart af dette. Jeg vil...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Overgang til alm. mad og nattesøvn

Kære Helen, Jeg har igen brug for lidt sparring. Det går fortsat bedre med...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mængde af skemad + 3. måltid

Hej Helen Tak for dit tidligere svar omkring opstart af 2. måltid. Det går...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gulsot

En del nyfødte får en gullig farve i huden, som skyldes at børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion.

De overskydende blodlegemer nedbrydes af leveren og der dannes et farvestof kaldet bilirubin. Hvis leveren endnu ikke er helt moden til at kunne udskille bilirubinen, ophobes det i kroppen i et par dage og kan ses som en gullig farve i huden.

Læs mere i Babylex

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce