Annonce

Annonce

Svar: Bønnerig kost til små børn


23. marts 2020

Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og spørgsmål omkring vegetarisk kost, bønner, kød osv. :)

Vegetarer får som regel dækket deres behov for protein og andre næringstoffer, hvis de spiser varieret - og man kan derfor godt dække barnets ernæringsmæssige behov, f.eks. ved at spise en del bønner og linser, som du nævner.

Der findes forskellige former for vegetarer, og det vil helt klart være en fordel for jeres dreng, hvis han stadig tilbydes kød eller fisk en gang imellem, ligesom mælk og æg er vigtigt. Jo flere fødevarer I fjerner fra hans kost, jo større er risikoen for, at han kommer til at mangle næringsstoffer og bliver fejlernæret.

Hvis man ikke spiser nogen former for kød, fisk, æg eller mælkeprodukter, så anbefales det, at man ammer eller giver modermælkserstatning i mindst 2 år. Det anbefales også, at mødre, som spiser en kost med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, tager et tilskud af B12-vitamin under graviditeten og i hele ammeperioden.

Hvis I spiser vegetarisk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, så skal jeres dreng også have et dagligt tilskud af B12-vitamin. Det kan gives i form af en fint knust børnevitamintablet, som indeholder 1 mikrogram B12-vitamin dagligt. Den kan samtidig være med til at sikre et tilskud af de vitaminer og mineraler, som jeres dreng også vil være i risiko for at mangle f.eks. jern, zink, kalk, d-vitamin, n-3 fedtsyrer (DHA) alt efter, hvilke fødevarer, der er udelukket fra kosten.

Du skriver, at han indtil nu har fået både laks, kylling, kalkun og også grisekød og oksekød. Det lyder altså som om, at I har forsøgt at sikre ham lidt ekstra, selvom I (eller far?) ikke selv spiser dette, og det er rigtig godt. I skal dog være opmærksomme på, at jo ældre han bliver, jo mere familiemad vil han naturligt spise - og hvis han begynder at spise mindre kød, fisk, æg og mælkeprodukter, så er det vigtigt, at han får en vitaminpille dagligt, som indeholder B12 vitamin...

Derudover så vil vegetarisk kost ofte have et lavt energiindhold, da grøntsager, som du skriver, ikke indeholder ret meget fedt. Derudover vil grøntsager ofte fylde meget, og det kan være svært for barnet at spise tilstrækkelige mængder. Derfor skal man som forældre være opmærksomme på at øge energitætheden i maden ved at tilsætte f.eks. planteolie som rapsolie og olivenolie. Jeres dreng har altså behov for ekstra fedt i maden.

Hvis I laver en vegetarisk kost, som indeholder både æg, ...


Annonce

... mælk, bønner/linser, nødder, frø og kornprodukter, så vil I sandsynligvis fint kunne dække jeres drengs behov for protein. Men det er vigtigt, at han tilbydes forskellige proteinkilder i løbet af dagens forskellige måltider, så han også får variation her.

Vegetarer vil også indtage non-hæm-jern, som optages dårlige end hæm-jern, som man får via animalske produkter. Det er derfor vigtigt at sikre, at jeres dreng får jern nok. Vegetarisk kost har dog ofte et højt indhold af c-vitamin, som øger absorptionen af mineraler.. Da han tidligere har fået erstatning, så har hans jernbehov været dækket den vej igennem, og stopper han med modermælkserstatning nu, så kan behovet for jern også dækkes via en multivitamintablet, som indeholder 8 mg jern jern pr. anbefalet daglig dosis. Spiser han kød og varieret, får han dog sit jernbehov dækket den vej igennem... Og som sagt - spiser han ingen former for kød, fisk, æg, mælk.. så bør I fortsætte med modermælkserstatning i mindst 2 år...

Så for at opsummere i forhold til dine spørgsmål:

Hvis I spiser varieret vegetarisk med en god blanding af æg, mælk, bønner/linser, nødder, frø og kornprodukter, så vil jeres dreng sandsynligvis være dækket ret godt ind hvad angår protein. Hvis I giver ham kød af forskellige slags, laks og lignende fisk, så vil det være med til at sikre hans jernbehov og også hans behov for f.eks. D-vitamin og essentielle fedtsyrer. I behøver ikke spise kød hver dag, men fisk vil være rigtig godt i hans mad, netop på grund af fedtsyrerne. Det må f.eks. gerne være makrel, sild, torskerogn og lignende fra dåse... (ikke tun).


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det vil være rigtig godt, at I tilsætter ekstra fedtstof til hans mad, så hans mad fortsat energiberiges ekstra. Og I må meget gerne variere mellem forskellige typer af fedt, så han også her får så meget variation som muligt...

Hvis I er i tvivl om, hvorvidt han spiser varieret nok eller tænker, at han generelt spiser meget vegetarisk, og hans indtag af kød, fisk, æg og mælkeprodukter ikke er ret stort, så vil det være en god idé at supplere hans kost med en multivitamintablet, som indeholder B-12 vitamin, D-vitamin, jern og forskellige andre mineraler :)

Jeg håber, at du/I kan bruge dette lidt videre, og at det hjælper til at finde hoved og hale i retningslinjerne :)

Dejligt at høre, at jeres dreng nu spiser alderssvarende og blot har haft brug for lidt tid og øvelse. Det er super godt, hold endelig fast i madglæden - fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Gør op med gamle puslevaner og slip for røde babynumser

Tænk forebyggelse i stedet for at vente til huden er blevet rød - det er hele grundprincippet hos virksomheden Olívy, som står bag det naturlige og populære produkt Olívy baby care – diaper change. En 3-i-1 løsning, der skånsomt renser, plejer og beskytter huden - og én gang for alle sætter en ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

28. marts 2020 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Problemer med maven siden fødslen

Hej Helen Vores dreng på 4 måneder har haft problemer med maven lige siden...

Læs hele brevet og Helens svar


25. marts 2020 | Kost og ernæring | 12 mdr.

Fra modermælkserstatning til komælk

Hej Helen Vi har læst at fra 1 års alderen skal vi gå væk fra...

Læs hele brevet og Helens svar


24. marts 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Problemer med skemad og mange opvågninger

Kære Helen Jeg har tidligere haft skrevet til dig, og har nu brug igen brug...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Vil pludselig ikke have skemad

Hej. Jeg vil igen takke dig for tidligere svar. Vi er nu endelig begyndt at...

Læs hele brevet og Helens svar


13. marts 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Vil ikke mades

Kære Helen Min søn er nu 6.5 måned, og vi har den sidste måned forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaner

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det at tingene gøres på en bestemt måde giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også leget som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse hvis maden gemmes eller ved genopvarmning og de kan medvirke til dannelse af nitrit.

'Grønt drys' på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog gerne anvendes i varme retter, hvis de koger grundigt med.

Spædbørn og småbørn må godt få 'grønt drys' på kold mad,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce