Annonce

Annonce

Svar: Mad - 18 mdr.


8. december 2019

Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og din beskrivelse af jeres datter og hendes indtag af mad i løbet af en dag. Det er en fin beskrivelser du sender, og jeg ved fra et af jeres tidligere breve, at I har lidt udfordringer med lillepigen - hun har temperament, og bliver hurtigt frustreret og ked af det - og det kan faktisk godt hænge sammen med hendes indtag af mad eller mangel på samme...

Det er sådan, at hendes overskud til at lege, opleve, udvikle sig - og generelt være glad og i godt humør - hænger meget sammen med, hvad hun spiser, og hvornår hun spiser. Det er vigtigt, at hun spiser mange måltider hele dagen igennem, fordi hun naturligt ikke kan spise ret stor mængder af gangen og hendes energiforbrug er stort. Ved at tilbyde hende hyppige måltider, så sikrer I at hun "ikke løber tør for energi".

Det er også meget vigtigt, at hun får sund mad og varieret mad. Det vil f.eks. være rigtig godt, hvis I kan få hende til at spise f.eks. brød, pasta, fede fisk som makrel og laks, kylling og kalkun, kartofler og forskellige grøntsager og også f.eks. banan. Fødevarer som disse vil være med til at holde hendes humør stabilt. Derudover er det vigtigt, at give hende protein og fiberrig kost, fordi det får blodsukkeret til at stabilisere sig over flere timer, og det giver også vedvarende energi og stabiliserer hendes humør.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider og som vil passe til en pige på 18 måneder, ser således ud:

Morgen 06: Havregrød, letmælk af kop.

Afleveres i vuggestue, de dage hvor hun skal dette

Formiddag 8.30-9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos. Vand af kop.

Frokost 11: Rugbrød med forskellige pålæg, eller varm mad til frokost. Må meget gerne få kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Det kan være rester fra aftensmaden eller det kan være det I andre spiser. Hun må gerne pillet pålægget af brødet og spise det adskilt, I må også gerne give hende f.eks. makrelsalat på brødet, hvis hun så spiser det. Vand af kop.

Puttes til middagslur - hvis hun virker sulten, kan hun tilbydes en banan. Skal ikke længere tilbydes flaske før lur.

Eftermiddag 14.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Vand af kop.

Sen eftermiddag - når I kommer hjem - tilbydes som nu rester fra madpakken, eller her lidt yoghurt med cornflakes... Vand af kop.

Aften 17: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig gerne lidt moset. F.eks. kan ...


Annonce

... kartofler moses med sovs og frikadellen spises i stykker. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lid creme eller lignende efter behov.

Ca. kl 19, tilbydes hun en godnatgrød f.eks. en havregrød, flerkornsgrød, mysligrød. Det kan også være en portion havregryn med lidt letmælk på. Vand eller letmælk af kop.

Får børstet tænder

Puttes til natten uden flaske ca. kl 19.30.

Som du kan se, så indgår der i denne dagsplan rigtig mange måltider, og de måltider I giver jeres datter nu ligger således ikke for tæt. Det er præcis, som det skal være. Det er dog vigtigt, at hun nu tilbydes mere variation, rugbrød eller fuldkornsbrød og også mere kød, fisk, grøntsager...

Vær opmærksom på, at hvis hun ikke er glad for rugbrød, så kan hun godt få lysere brødtyper, som stadig indeholder fuldkorn, selvom du ikke kan se de hele kerner. Gå efter fuldkornsmærket, når du vælger brød og boller til hende.

Skru ned for indtaget af yoghurt og cornflaskes og giv i stedet havregryn og forskellige slags grød i stedet. Prøv også med minifras i stedet for cornflaskes...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Flasken skal væk nu. Så i stedet for flaske før middagsluren i weekenden, så kan hun blive tilbudt en banan, og i stedet for flaske om aftenen, så skal hun nu tilbydes et godnatmåltid - f.eks. en godnatgrød og så kan hun få lidt letmælk af en kop. Det er vigtigt, at hun lærer at sove uden flaske og at hun tilbydes et alternativ, som stadig mætter hende og sikrer, at hun ikke går sulten i seng :)

Undgå saft og unødigt søde fødevarer. Vand er den bedste tørstslukker. Frisk frugt er at foretrække fremfor tørret frugt. Hvis hun får 350 ml mælk eller yoghurt dagligt, så er hendes behov for mælk/kalk dækket og du sikrer at der også er plads i maven til anden og bedre mad for hende :)

Kan du lide at bage? Du kan evt. bage nogle havregrynsboller, som I alle kan spise. De er gode at bruge som mellemmåltid.

Opskriften kommer her:

150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.

Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hvis du synes den er for klistret, så tilsætter du bare mere mel. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.

Håber du kan bruge dette lidt videre - fortsat god appetit!

Rigtig god jul til jer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

14. februar 2020 | Kost og ernæring | 16 mdr.

Dagsplan snart 17 mnd

Hei! Jeg har ei jente på 16 mnd (snart 17 mnd). Jeg syns det er litt...

Læs hele brevet og Helens svar


13. februar 2020 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Døgnrytme 8 mdr

Hej Helen Vi kunne endnu engang rigtig godt bruge råd fra dig :) Vores...

Læs hele brevet og Helens svar


12. februar 2020 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Afviser pludselig flasken - 4 mdr.

Hej Helen Jeg har skrevet et bar breve tidligere, og har haft god gavn af...

Læs hele brevet og Helens svar


12. februar 2020 | Kost og ernæring | 1 mdr.

Modermælkserstatning - 1 mdr.

Hej Helen. Mit spørgsmål er nu: Vi har nu prøvet nogle forskellige mme fra...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2020 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Nedtrapning af flaske

Hej Helen, Tak for dit svar tidligere. Det går meget bedre med at få min...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:

- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1

- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2

- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3

- 15 mdr.: MFR 1

- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)

- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3

Læs mere i Babylex

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser til børnesenge. Hovedreglen er at barnet skal ligge på et fast underlag, for at kunne bruge og udvikle sine muskler.

Hvis der er fast bund i sengen (dvs. uden tremmer), skal madrassen være hård, så stød og bump fordeles. Madrassen skal derimod være blød, hvis der er tremmebund i sengen.

Vælger I en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce