Annonce

Annonce

Svar: Mad - 18 mdr.


8. december 2019

Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og din beskrivelse af jeres datter og hendes indtag af mad i løbet af en dag. Det er en fin beskrivelser du sender, og jeg ved fra et af jeres tidligere breve, at I har lidt udfordringer med lillepigen - hun har temperament, og bliver hurtigt frustreret og ked af det - og det kan faktisk godt hænge sammen med hendes indtag af mad eller mangel på samme...

Det er sådan, at hendes overskud til at lege, opleve, udvikle sig - og generelt være glad og i godt humør - hænger meget sammen med, hvad hun spiser, og hvornår hun spiser. Det er vigtigt, at hun spiser mange måltider hele dagen igennem, fordi hun naturligt ikke kan spise ret stor mængder af gangen og hendes energiforbrug er stort. Ved at tilbyde hende hyppige måltider, så sikrer I at hun "ikke løber tør for energi".

Det er også meget vigtigt, at hun får sund mad og varieret mad. Det vil f.eks. være rigtig godt, hvis I kan få hende til at spise f.eks. brød, pasta, fede fisk som makrel og laks, kylling og kalkun, kartofler og forskellige grøntsager og også f.eks. banan. Fødevarer som disse vil være med til at holde hendes humør stabilt. Derudover er det vigtigt, at give hende protein og fiberrig kost, fordi det får blodsukkeret til at stabilisere sig over flere timer, og det giver også vedvarende energi og stabiliserer hendes humør.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider og som vil passe til en pige på 18 måneder, ser således ud:

Morgen 06: Havregrød, letmælk af kop.

Afleveres i vuggestue, de dage hvor hun skal dette

Formiddag 8.30-9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Frugtmos. Vand af kop.

Frokost 11: Rugbrød med forskellige pålæg, eller varm mad til frokost. Må meget gerne få kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Det kan være rester fra aftensmaden eller det kan være det I andre spiser. Hun må gerne pillet pålægget af brødet og spise det adskilt, I må også gerne give hende f.eks. makrelsalat på brødet, hvis hun så spiser det. Vand af kop.

Puttes til middagslur - hvis hun virker sulten, kan hun tilbydes en banan. Skal ikke længere tilbydes flaske før lur.

Eftermiddag 14.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Vand af kop.

Sen eftermiddag - når I kommer hjem - tilbydes som nu rester fra madpakken, eller her lidt yoghurt med cornflakes... Vand af kop.

Aften 17: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også stadig gerne lidt moset. F.eks. kan ...


Annonce

... kartofler moses med sovs og frikadellen spises i stykker. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lid creme eller lignende efter behov.

Ca. kl 19, tilbydes hun en godnatgrød f.eks. en havregrød, flerkornsgrød, mysligrød. Det kan også være en portion havregryn med lidt letmælk på. Vand eller letmælk af kop.

Får børstet tænder

Puttes til natten uden flaske ca. kl 19.30.

Som du kan se, så indgår der i denne dagsplan rigtig mange måltider, og de måltider I giver jeres datter nu ligger således ikke for tæt. Det er præcis, som det skal være. Det er dog vigtigt, at hun nu tilbydes mere variation, rugbrød eller fuldkornsbrød og også mere kød, fisk, grøntsager...

Vær opmærksom på, at hvis hun ikke er glad for rugbrød, så kan hun godt få lysere brødtyper, som stadig indeholder fuldkorn, selvom du ikke kan se de hele kerner. Gå efter fuldkornsmærket, når du vælger brød og boller til hende.

Skru ned for indtaget af yoghurt og cornflaskes og giv i stedet havregryn og forskellige slags grød i stedet. Prøv også med minifras i stedet for cornflaskes...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Flasken skal væk nu. Så i stedet for flaske før middagsluren i weekenden, så kan hun blive tilbudt en banan, og i stedet for flaske om aftenen, så skal hun nu tilbydes et godnatmåltid - f.eks. en godnatgrød og så kan hun få lidt letmælk af en kop. Det er vigtigt, at hun lærer at sove uden flaske og at hun tilbydes et alternativ, som stadig mætter hende og sikrer, at hun ikke går sulten i seng :)

Undgå saft og unødigt søde fødevarer. Vand er den bedste tørstslukker. Frisk frugt er at foretrække fremfor tørret frugt. Hvis hun får 350 ml mælk eller yoghurt dagligt, så er hendes behov for mælk/kalk dækket og du sikrer at der også er plads i maven til anden og bedre mad for hende :)

Kan du lide at bage? Du kan evt. bage nogle havregrynsboller, som I alle kan spise. De er gode at bruge som mellemmåltid.

Opskriften kommer her:

150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.

Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hvis du synes den er for klistret, så tilsætter du bare mere mel. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.

Håber du kan bruge dette lidt videre - fortsat god appetit!

Rigtig god jul til jer :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Bobby bøgerne giver mulighed for nye sproglige oplevelser!

Velkommen til Bobbys hverdag. I Bobby bøgerne følger vi Bobbys dag i vuggestuen, mens I sammen udforsker sproget. De seks bøger i BOBBY serien gør det let og hyggeligt at lege med sproget sammen med dit 1-3 årige barn.

Hvad er særligt ved Bobby bøgerne?

Læsning af ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

28. september 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Nuværende dagsrytme

Hej Helen Tak for dit svar, jeg elsker at du laver en mulig dagsrytme for...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Flaske sovende, fast mad og vægt

Hej Helen :) MIn datter vil helst have flasken sovende og hun spiser ikke...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Problemet er maden

Hej Helen. Først vil jeg gerne takke dig for dit råd omkring at give vores...

Læs hele brevet og Helens svar


25. september 2020 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Frugt og grønt-spørgsmål

Kære Helen, Må min datter, der lige er lige blevet 10 måneder, spise friske...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2020 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Mad og vægt - 2 mdr.

Hej Helen Jeg har tidligere skrevet til dig ang. min lille dreng og hans...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Legetøj

Barnet har bedst af det nære samspil der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet egne sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Maling skal være giftfri og må ikke skalle af. Tøjdyr og dukker skal kunne vaskes og du skal sikre...

Læs mere i Babylex

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:

- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1

- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2

- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3

- 15 mdr.: MFR 1

- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)

- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce