Annonce

Annonce

Svar: Gider ikke skemad - knap 6 måneder


28. november 2019

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Christina

Tak for dit brev - og dejligt at høre, at du har kunne bruge mit tidligere svar, og at det går lidt bedre med søvnen i sengen nu :)

I forhold til skemaden, så vil jeg naturligvis også meget gerne dele lidt tanker med dig. Det lyder umiddelbart som om, at jeres datter er interesseret i mad, hun rækker ud efter f.eks. kogte stykker broccoli, og hun vil gerne sidde og sutte, smage, gnaske - og det er super godt, det skal du endelig udnytte. Det er rigtig fint, at du derfor starter hvert måltid med mad i hånden og derefter følger videre med skemaden.

Det vil være rigtig godt, at du sætter hende i den høje stol, så hun sidder foran dig, når du giver hende skemaden. Det gør det lettere for hende at forsøge sig med lidt mad i hånden og lettere for dig at styre skeen, når det er spisetid. Samtidig vil hun også kunne spejle sig i dig, og det er vigtigt, at du sætter lidt lyd på maden og det at spise. At du f.eks. siger "mam mam mam", fordi netop ordet "mam-mam", naturligt gør, at du åbner munden, og det kan hun så spejle sig i.

Nogle børn protesterer over selve skeen, så du kan i stedet forsøge at bruge ristede rugbrødsbjælker, agurkestænger - evt. skære en agurkeske - så du starter med at dyppe noget af "håndmaden" i grød og mos og bruger dette som en ske. Netop fordi hun er glad for at sidde og sutte på dette, så kan det udnyttes til også at give hende smag for skemaden.

Det vil være rigtig godt, at du tilbyder hende vand imellem skeerne, så hun også får skyllet munden lidt en gang imellem og derefter måske er klar til at spise lidt grød og mos igen - og ikke venter med at give hende vand til måltidet måske er overstået :)

Det er også en god idé at forsøge med forskellige typer grød og mos, og du må gerne variere mellem hjemmelavet og færdiglavet babymad, så hun får noget forskelligt. Hirse og havre er fint, men måske kan hun bedre lide boghvede, quinoa eller måske øllebrød. Kartoffel og gulerod og er også fint, men nu hvor ...


Annonce

... hun bliver 6 måneder må hun få stort set alle slags grøntsager: Gulerod, kartoffel, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv. Prøv at tage udgangspunkt i de grøntsager, som I andre også spiser om aftenen og kog en mos til hende af disse... eller prøv med en middagsret fra glas som passer til børn i alderen 4-6 måneder.

Du skal være opmærksom på især selleri, spinat, rødbede og fennikel, som indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Det betyder at hvis du laver en kartoffel-sellerisuppe, hvor selleri udgør en stor del af suppen, så må hun gerne få det, men så skal der går ca 14 dage inden hun tilbydes selleri igen...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover så skal du også medtænke, hvornår du ammer hende, og hvor meget mælk hun får hos dig. Det er vigtigt, at hun stadig ammes og tilbydes mælk, men det vil være rigtig godt, hvis du kan tilbyde skemad, før hun lægges til brystet, og det vil også være rigtig godt, hvis du nogle gange kun ammer fra et bryst og ikke fra begge sider. Hendes indtag af mælk vil naturligt påvirke hendes lyst til og behov for fastere føde. Den dagsplan, som jeg tidligere har sendt dig, kan fungere som en rettesnor :)

Det kan være bedre, at hun tilbydes ½ dl. 3 gange dagligt end 1.5 dl. på en gang. Det vil være rigtig godt, at du tilbyder hende flere små måltider, og at I har succes med dette, end at hun spiser et stort måltid på en gang - og lidt har også ret. 5 skefulde til ½ dl er lige nu super fint.. :) Samtidig vil en rytme med morgengrød, frokost og aftensmad begynde at påvirke hendes indre ur, så hun også føler sig parat til at spise, når det netop er spisetid...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mad og mellemmåltider

Hej Helen Tak for dit svar omkring 3. måltid og opstart af dette. Jeg vil...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Overgang til alm. mad og nattesøvn

Kære Helen, Jeg har igen brug for lidt sparring. Det går fortsat bedre med...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mængde af skemad + 3. måltid

Hej Helen Tak for dit tidligere svar omkring opstart af 2. måltid. Det går...

Læs hele brevet og Helens svar


29. juli 2020 | Kost og ernæring | 4 år

Mad, appetit og kræsenhed

Kære Helen Vi besluttede at vi stoppede med at made vores dreng da han blev...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juli 2020 | Kost og ernæring | 10 mdr.

10 mdr og afviser brystet

Kære Helen, Lasse på godt ti måneder afviser nu oftere og oftere mit bryst....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øjenbetændelse

Lige efter fødslen har de fleste nyfødte hævede og let sammenklistrede øjne. Det skyldes fostervand og blod, som kan fjernes med kogt, afkølet vand.

Øjenbetændelse kan skyldes enten en virus eller en bakterie. Hvis øjenbetændelsen opstår i forbindelse med en forkølelse, er det ofte en virus, der er årsagen og her hjælper antibiotika ikke. Fejler barnet derimod ikke andet end øjenbetændelse, skyldes det ofte bakterier som skal behandles med antibiotika, som du får på en recept hos...

Læs mere i Babylex

Flaskegivning

Når man giver barnet flaske, er det vigtigt at det er en hyggestund. Sid eller læg dig derfor med barnet i favnen og lad aldrig dit barn ligge alene med en flaske.

Hold barnet som hvis du ville amme og lad ind imellem barnet få en pause, så der er mulighed for at bøvse. Sid gerne med barnet, så barnets hoved er let eleveret. Sørg for at der er mælk i hele flaskesutten, så barnet ikke kommer til at sluge for meget luft.

Nogle børn spiser meget hurtigt på flaske,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce