Annonce

Annonce

Svar: Gider ikke skemad - knap 6 måneder


28. november 2019

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Christina

Tak for dit brev - og dejligt at høre, at du har kunne bruge mit tidligere svar, og at det går lidt bedre med søvnen i sengen nu :)

I forhold til skemaden, så vil jeg naturligvis også meget gerne dele lidt tanker med dig. Det lyder umiddelbart som om, at jeres datter er interesseret i mad, hun rækker ud efter f.eks. kogte stykker broccoli, og hun vil gerne sidde og sutte, smage, gnaske - og det er super godt, det skal du endelig udnytte. Det er rigtig fint, at du derfor starter hvert måltid med mad i hånden og derefter følger videre med skemaden.

Det vil være rigtig godt, at du sætter hende i den høje stol, så hun sidder foran dig, når du giver hende skemaden. Det gør det lettere for hende at forsøge sig med lidt mad i hånden og lettere for dig at styre skeen, når det er spisetid. Samtidig vil hun også kunne spejle sig i dig, og det er vigtigt, at du sætter lidt lyd på maden og det at spise. At du f.eks. siger "mam mam mam", fordi netop ordet "mam-mam", naturligt gør, at du åbner munden, og det kan hun så spejle sig i.

Nogle børn protesterer over selve skeen, så du kan i stedet forsøge at bruge ristede rugbrødsbjælker, agurkestænger - evt. skære en agurkeske - så du starter med at dyppe noget af "håndmaden" i grød og mos og bruger dette som en ske. Netop fordi hun er glad for at sidde og sutte på dette, så kan det udnyttes til også at give hende smag for skemaden.

Det vil være rigtig godt, at du tilbyder hende vand imellem skeerne, så hun også får skyllet munden lidt en gang imellem og derefter måske er klar til at spise lidt grød og mos igen - og ikke venter med at give hende vand til måltidet måske er overstået :)

Det er også en god idé at forsøge med forskellige typer grød og mos, og du må gerne variere mellem hjemmelavet og færdiglavet babymad, så hun får noget forskelligt. Hirse og havre er fint, men måske kan hun bedre lide boghvede, quinoa eller måske øllebrød. Kartoffel og gulerod og er også fint, men nu hvor ...


Annonce

... hun bliver 6 måneder må hun få stort set alle slags grøntsager: Gulerod, kartoffel, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv. Prøv at tage udgangspunkt i de grøntsager, som I andre også spiser om aftenen og kog en mos til hende af disse... eller prøv med en middagsret fra glas som passer til børn i alderen 4-6 måneder.

Du skal være opmærksom på især selleri, spinat, rødbede og fennikel, som indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Det betyder at hvis du laver en kartoffel-sellerisuppe, hvor selleri udgør en stor del af suppen, så må hun gerne få det, men så skal der går ca 14 dage inden hun tilbydes selleri igen...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover så skal du også medtænke, hvornår du ammer hende, og hvor meget mælk hun får hos dig. Det er vigtigt, at hun stadig ammes og tilbydes mælk, men det vil være rigtig godt, hvis du kan tilbyde skemad, før hun lægges til brystet, og det vil også være rigtig godt, hvis du nogle gange kun ammer fra et bryst og ikke fra begge sider. Hendes indtag af mælk vil naturligt påvirke hendes lyst til og behov for fastere føde. Den dagsplan, som jeg tidligere har sendt dig, kan fungere som en rettesnor :)

Det kan være bedre, at hun tilbydes ½ dl. 3 gange dagligt end 1.5 dl. på en gang. Det vil være rigtig godt, at du tilbyder hende flere små måltider, og at I har succes med dette, end at hun spiser et stort måltid på en gang - og lidt har også ret. 5 skefulde til ½ dl er lige nu super fint.. :) Samtidig vil en rytme med morgengrød, frokost og aftensmad begynde at påvirke hendes indre ur, så hun også føler sig parat til at spise, når det netop er spisetid...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Norly & Friends skaber søvndyssende, sød musik

De fleste forældre kan nikke genkendende til, at sengetid kan føles som alt andet end en hyggelig stund mellem barn og forældre, og snarere som en frustrerende kamp, der ingen ende vil tage. Hos Norly & Friends tror vi på, at det trygge putteritual og musik kan gøre en kæmpe forskel, og derfor har ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

13. december 2019 | Kost og ernæring | 6 mdr.

At undvære mælk om natten etc.

Kære Helen Min datter er nu 6 måneder og godt i gang med skemad, som hun...

Læs hele brevet og Helens svar


13. december 2019 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Ammevaner

Kære Helen. Jeg har længe fulgt med i din brevkasse, når der er noget som...

Læs hele brevet og Helens svar


12. december 2019 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Rytme baby 6 måneder

Hej Helen Nu har jeg snart læst alle dine svar til andre, men finder ikke...

Læs hele brevet og Helens svar


10. december 2019 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Sveskemos mod forstoppelse

Hej Helen Vores datter har stort set altid bøvlet med maven, lige siden hun...

Læs hele brevet og Helens svar


10. december 2019 | Kost og ernæring | 5 mdr.

For meget ske mad?

Hej Helen Tak for din hjælp sidst, det gav os en lidt bedre nattesøvn,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex

Vitaminer

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer:

- D-vitamin gives fra barnet er 14 dage til det er et år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder specielle regler for D-vitamin til børn med mørk hud.

- Jern-dråber gives fra barnet er 6 mdr. til 1 år. Med mindre barnet får minimum 400 ml. Modermælkserstatning daglig. Jern medvirker til dannelsen af de røde blodlegemer og styrker barnets immunforsvar.

- K-vitamin skulle tidligere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce