Annonce

Annonce

Svar: Vågner og mad hver time


19. oktober 2019

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære trætte Sofie

Tak for dit brev :)

Når jeg læser din beskrivelse af din datter, så tænker jeg, at hun har brug for noget mere mad - og at det er tid til at begynde med lidt skemad. Det, at hun søger brystet så hyppigt, er netop tegn på, at hun forsøger at få mælkeproduktionen op - og det er ikke tilstrækkeligt for hende. Selvom hun spiser hyppigt hos dig, og du producerer masser af mælk, så har hun nu brug for noget ekstra.

Jeg vil anbefale dig, at du begynder med skemad f.eks. grød til frokost. Start med et par skefulde og øg hende til ½ dl. og når hun kan spise dette og hendes mave fungere, så begynder du at tilbyde hende lidt grøntsagsmos om aftenen, så hun får grød til frokost og grøntsagsmos til aften. Sammen med skemaden skal hun tilbydes vand af kop.

Derudover skal du forsøge stille og roligt at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad, når hun vågner af en lur - og tilbydes brystet før hun puttes. Det vil være rigtig godt hvis du kan forsøge at holde hende godt igang ved brystet om dagen, gerne amme hende af samme bryst, evt. med en skiftning undervejs, for på den måde at få hende til at spise lidt længere fra et bryst af gangen. Jo bedre hun tømmer et bryst af gangen, jo mere vil mælken mætte hende og give ro i maven og bedre søvn - hvis hun kan spise 20 minutter så er det derfor godt hvis du kan hjælpe hende med at spise 20 minutter fra et bryst eller f.eks. 17 minutter fra et bryst og 3 minutter fra modsatte bryst - og ikke giver hende 10 minutter fra hver side...

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre. Tilbydes brystet igen, når det er tid til at vågne og dagen begynder.

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til ...


Annonce

... formiddagslur

Frokost 11.30: Tilbydes grød, f.eks. majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød og vand af kop. Der gives få skefulde til ½ dl. i begyndelsen.

Ammes, skiftes, ammes og puttes til middagslur - måske kl 12.30-13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er

Eftermiddag 16-16.30: Ammes - evt. ammes-skiftes-ammes - så hun fyldes rigtig godt op og puttes derefter til dagens 3. lur som ofte er den korteste lur

Aften 18: tilbydes lidt grøntsagsmos f.eks. kartoffel, gulerod, blomkål.. grøntsagsmosen introduceres når grøden til frokost fungerer godt og der gives få skefulde til ½ dl. i begyndelsen. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ammes og puttes til natten ca kl 20 - igen evt. amme hende, skifte hende, amme hende og først derefter putte hende. Tidspunktet kan variere efter hvor lang dagens 3. lur er og hvor sent den ligger.

Sen aften 23-24: Ammes og sover videre

Midt nat 03: Ammes og sover videre

Som du kan se af denne plan, så ammer du stadig mange gange dagligt - amningerne ligger ca hver 3-4 time, så det er dog mindre end du gør lige nu :) - og derudover så er der også plads til to måltider skemad. At starte op med skemaden og samtidig holde fokus på, at din datter skal tage godt fra, spise rigtig godt hos dig, når hun ammes, tænker jeg vil hjælpe jer videre. Samtidig vil opstart med skemad naturligt begynde at give jer lidt mere rytme, så du får lidt mere overblik over dagen :)

Jeg vil anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om børn og mad". Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udgave, 1. Oplag 2018). I den guider jeg dig igennem måned for måned, fra de første smagsprøver til jeres datter er igang med familiemaden (0-18 måneder) og du finder opskrifter, dagsplaner osv.

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

28. juni 2020 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Snart 8 måneder og ikke interesseret i mad

Kære Helen Tak for dine tidligere svar, de et værdsatte! Denne gang...

Læs hele brevet og Helens svar


27. juni 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Søvncyklus og dagens skema

Hej Helen Så fik jeg endelig oprettet medlemskab! Jeg har gjort mig lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


27. juni 2020 | Kost og ernæring | 7 mdr.

7 måneder og amning om natten

Kære Helen. Tak for din måde at være på! Du er helt igennem fantastisk at...

Læs hele brevet og Helens svar


22. juni 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Vegetarisk kost til baby

Hej Helen Vi er i fuld gang med grød og grøntsagsmos til vores sultne 5 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


20. juni 2020 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Dagsrytme og mad - 7 mdr.

Hej Helen Jeg har 2 grundlæggende spørgsmål der relaterer sig til hinanden....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce