Annonce

Annonce

Svar: Vågner og mad hver time


19. oktober 2019

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære trætte Sofie

Tak for dit brev :)

Når jeg læser din beskrivelse af din datter, så tænker jeg, at hun har brug for noget mere mad - og at det er tid til at begynde med lidt skemad. Det, at hun søger brystet så hyppigt, er netop tegn på, at hun forsøger at få mælkeproduktionen op - og det er ikke tilstrækkeligt for hende. Selvom hun spiser hyppigt hos dig, og du producerer masser af mælk, så har hun nu brug for noget ekstra.

Jeg vil anbefale dig, at du begynder med skemad f.eks. grød til frokost. Start med et par skefulde og øg hende til ½ dl. og når hun kan spise dette og hendes mave fungere, så begynder du at tilbyde hende lidt grøntsagsmos om aftenen, så hun får grød til frokost og grøntsagsmos til aften. Sammen med skemaden skal hun tilbydes vand af kop.

Derudover skal du forsøge stille og roligt at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad, når hun vågner af en lur - og tilbydes brystet før hun puttes. Det vil være rigtig godt hvis du kan forsøge at holde hende godt igang ved brystet om dagen, gerne amme hende af samme bryst, evt. med en skiftning undervejs, for på den måde at få hende til at spise lidt længere fra et bryst af gangen. Jo bedre hun tømmer et bryst af gangen, jo mere vil mælken mætte hende og give ro i maven og bedre søvn - hvis hun kan spise 20 minutter så er det derfor godt hvis du kan hjælpe hende med at spise 20 minutter fra et bryst eller f.eks. 17 minutter fra et bryst og 3 minutter fra modsatte bryst - og ikke giver hende 10 minutter fra hver side...

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre. Tilbydes brystet igen, når det er tid til at vågne og dagen begynder.

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til ...


Annonce

... formiddagslur

Frokost 11.30: Tilbydes grød, f.eks. majsgrød, hirsegrød, boghvedegrød og vand af kop. Der gives få skefulde til ½ dl. i begyndelsen.

Ammes, skiftes, ammes og puttes til middagslur - måske kl 12.30-13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er

Eftermiddag 16-16.30: Ammes - evt. ammes-skiftes-ammes - så hun fyldes rigtig godt op og puttes derefter til dagens 3. lur som ofte er den korteste lur

Aften 18: tilbydes lidt grøntsagsmos f.eks. kartoffel, gulerod, blomkål.. grøntsagsmosen introduceres når grøden til frokost fungerer godt og der gives få skefulde til ½ dl. i begyndelsen. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Ammes og puttes til natten ca kl 20 - igen evt. amme hende, skifte hende, amme hende og først derefter putte hende. Tidspunktet kan variere efter hvor lang dagens 3. lur er og hvor sent den ligger.

Sen aften 23-24: Ammes og sover videre

Midt nat 03: Ammes og sover videre

Som du kan se af denne plan, så ammer du stadig mange gange dagligt - amningerne ligger ca hver 3-4 time, så det er dog mindre end du gør lige nu :) - og derudover så er der også plads til to måltider skemad. At starte op med skemaden og samtidig holde fokus på, at din datter skal tage godt fra, spise rigtig godt hos dig, når hun ammes, tænker jeg vil hjælpe jer videre. Samtidig vil opstart med skemad naturligt begynde at give jer lidt mere rytme, så du får lidt mere overblik over dagen :)

Jeg vil anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om børn og mad". Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udgave, 1. Oplag 2018). I den guider jeg dig igennem måned for måned, fra de første smagsprøver til jeres datter er igang med familiemaden (0-18 måneder) og du finder opskrifter, dagsplaner osv.

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Sådan forbereder du babynumsen på de varme sommerdage

Varme sommerdage er dejlige, men de kan genere små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

Derfor er det vigtigt at tænke forebyggelse ind i de daglige puslerutiner, så dit barn kan få en sund, intakt og ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

8. juni 2021 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Kløjes i maden

Kære Helen, Min datter er 8,5 måneder, og trives godt på alle områder, og...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juni 2021 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Vegetar, mælk og søvn

Hej Helen Jeg har lidt forskellige spørgsmål, jeg håber du kan svare mig på...

Læs hele brevet og Helens svar


3. juni 2021 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Dagpleje og mad

Hej Helen Min lille gut skal starte i dagpleje - faktisk starter vi...

Læs hele brevet og Helens svar


1. juni 2021 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Start på flaske - 7 mdr.

Hej Helen En lille opdatering, så er vores lille datter blevet kontrolvejet...

Læs hele brevet og Helens svar


24. maj 2021 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Vil ikke have mad - episode 2

Hej Helen Tak for din rigtig fine besvarelse til mit sidste spørgsmål. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten og det er først efter 6 mdr´s alderen, at man siger at barnet rent ernæringsmæssigt ikke længere har behov.
Hvis man ammer meget om natten efter 6 mdr´s alderen er der risiko for at mælken fylder så meget, at barnet ikke spiser tilstrækkeligt med skemad i løbet af dagen.

Når...

Læs mere i Babylex

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce