Annonce

Annonce

Svar: Erstatning - og alternativer


25. september 2019

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit korte præcise spørgsmål :)

Nej - jeres datter skal tilbydes enten modermælk eller modermælkserstatning til hun er et år. Hun må ikke få sødmælk eller andre komælksprodukter, når hun ikke er ældre.

Årsagen til at man ikke må give komælk før 1 års alderen er, at komælk har et proteinindhold, der er ca. tre gange så højt som modermælk, og så har det også et meget lavt jernindhold. Modermælkserstatning er lavet, så det i sammensætning ligner modermælk mest muligt.

Med den alder jeres datter har, vil det være rigtig godt, hvis hun kan få 3 mælkemåltider i døgnet, og jeg anbefaler, at disse ligger før middagslur, aften og sen aften. Det vil sige, at hvis du er hjemme om aftenen, så kan du stadig amme hende aften og sen aften - og far kan så forsøge at tilbyde hende modermælkserstatning før middagsluren. Dette kan gives via kop eller flaske.

Hvis far ikke kan få hende til at drikke mme af kop eller flaske, så kan du lægge den 3. amning tidlig morgen, så hun får sine tre mælkemåltider aften, sen aften og tidlig morgen og på den måde stadig får sit mælkebehov dækket, selvom hun ikke tilbydes mælk om dagen. Nogle gange kan du også vælge at lægge en amning ind om eftermiddagen, sådan at du sætter dig og ammer hende, når du kommer hjem fra arbejde, så I mødes omkring amningen efter at have været adskilt hele dagen. På den måde kan de tre amninger så ligge eftermiddag, aften og sen aften og hendes behov bliver stadig dækket.

Hvis du har skiftende vagter, så vil situationen naturligt være lidt anderledes...?

Modermælkserstatning smager meget forskelligt, så det kan være et forsøg værd at prøve med lidt forskellige slags. I kan med fordel forsøge at købe forskellige produkter på brik. Når mælken kommes på brik, så bliver den varmebehandlet, og det kan godt give en ...


Annonce

... lidt sødere smag, som mange børn godt kan lide. Samtidig kan I nøjes med at købe enkelte brikker, og der går således ikke så meget til spilde, som hvis I køber en hel dåse/pakke modermælkserstatningspulver.

Flere modermælksersatatninger findes som drikkeklare erstatninger på brik f.eks. Allomin, Nan, Baby & Me, Babymælk.. så I må forsøge jer lidt frem.

Der er også den mulighed, at I tilbyder hende vælling. Vælling er i princippet det samme som en tynd grød, ofte lavet med majsmel, og det kan købes både neutralt og med smag af frugt. Det kan være et alternativ, hvis hun ikke kan lide smagen af erstatningen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 17. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Der er naturligvis også den mulighed, at du malker ud, så hun får din mælk på flaske. Da det lyder som om, at det er smagen hun ikke bryder sig om - men at hun godt kan finde ud af teknikken med at drikke af en flaske - så kan det nogle gange være en idé at bruge udmalket modermælk. Det kræver dog lidt ekstra overskud fra din side og kan naturligt være svært at få til at hænge sammen i hverdagen med arbejde osv. ...

Hun må ikke få soyadrik, risdrik, mandeldrik, havredrik og lignende - det har intet med mælk at gøre og indeholder ingen af de næringsstoffer, som hun har behov for. De kan derfor ikke anvendes som modermælkserstatning eller som fuldgyldige alternativer til komælk.

Når hun bliver 9 måneder, så må hun begynde at få lidt surmælksprodukt af sødmælkstypen. Men hun må max få ½ dl. og denne mængde kan så stige til 1 dl. frem mod 12 måneders alderen. Det kan være f.eks. tykmælk eller A38 med 3.5 % fedtindhold. Hun må ikke få f.eks. skyr, fromage fra, ymer, ylette og lignende, fordi proteinindholdet er for højt og fedtindholdet for lavt.

Jeg håber, at dette hjælper jer lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat - også når far overtager barsel, og du starter på arbejde igen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Raske børn i alderen 12-23 måneder søges

Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Hvidovre Hospital søger forældre med børn i alderen 12-23 måneder til et nyt vaccineforsøg

Raske børn søges til forsøg med meningitisvaccine

Hvad er meningokok meningitis?
Meningokok meningitis kaldes ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. januar 2020 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Nedtrapning af flasker - 10 mdr.

Hej Helen Min søn bliver 11 måneder i slutningen af januar. Han får pt. en...

Læs hele brevet og Helens svar


17. januar 2020 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Spiser om natten - Ikke om dagen!

Hej Helen, Tak for alle dine tidligere gode råd, vores nuværende emmer lidt...

Læs hele brevet og Helens svar


15. januar 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Jerntilskud til præmature

Hej Helen Hvor længe skal jeg fortsætte jerntilskud? Præmatur 2 mdr. T...

Læs hele brevet og Helens svar


13. januar 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Grød & mos samt manglende interesse for MME.

Kære Helen, Jeg har lidt opfølgende spørgsmål til min søns indtag af grød og...

Læs hele brevet og Helens svar


12. januar 2020 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Flasker - dagsrytme

Hej Helen Vores datter på 7 måneder skal starte i dagpleje om 4 uger....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer:

- D-vitamin gives fra barnet er 14 dage til det er et år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder specielle regler for D-vitamin til børn med mørk hud.

- Jern-dråber gives fra barnet er 6 mdr. til 1 år. Med mindre barnet får minimum 400 ml. Modermælkserstatning daglig. Jern medvirker til dannelsen af de røde blodlegemer og styrker barnets immunforsvar.

- K-vitamin skulle tidligere...

Læs mere i Babylex

Frugtmos

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Men også i 4 og 5 mdr´s alderen nyder børn ofte at få lidt frugtmos, især pga den søde smag. Det anbefales at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også at du tilbyder frugtmos som topping på en grød eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, men du kan også give mos af fersken, melon og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce