Annonce

Annonce

Svar: Grød og modermælk


12. januar 2019

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Umas far

Tak for dit brev og fine spørgsmål :) Nej - I skal ikke starte med grød endnu :)

Introduktionen af skemad bør tidligst ske fra barnet er 4 måneder (17 uger) og senest ved 6 måneder (26 uger).

Børn som ammes fuldt vil ofte kunne vente lidt med introduktionen af skemad, og det anbefales, at tidspunktet for start med skemad sker så tæt på de 6 måneder som muligt - dog naturligt afhængigt af barnets trivsel, sult og parathed.

Børn som tilbydes flaske, kan godt have behov for skemad tidligere, dog tidligst 4 måneder, og de har ikke samme sundhedsmæssige fordele af at udskyde introduktionen af anden mad...

Jo tættere på de 6 måneder man starter, jo hurtigere skal man gå frem med forskellige smagsprøver og måltider. Jo yngre barnet er, når man starter, jo længere vil overgangsperioden naturligt være :)

Lige nu trives jeres datter med mors mælk, og der er ingen grund til at begynde med skemad. Men I skal lægge mærke til hendes signaler. Det kan f.eks. være et signal, at hun begynder at melde sig hyppigere ved brystet, - jo hyppigere hun spiser, jo mere mælk produceres der. I begyndelsen vil det ofte være godt netop at øge hendes mælkeindtag ved at lægge hende hyppigere til, men på et tidspunkt vil dette sandsynligvis ikke være nok. Hun vil måske begynde at sove kortere søvnstræk, vågne hyppigere om natten osv. og det kan godt være tegn på, at hun begynder at have behov for lidt fastere føde.

Derudover er det, som du også er inde på, vigtigt at hun kan holde hovedet selv. Hun behøver ikke selv kunne sidde oprejst i en stol, men hun skal kunne sidde hos jer, holde hovedet, og dreje hovedet bevidst efter en ske. Hun skal også åbne munden bevidst, når I giver hende f.eks. d-dråber på en ske.

Mange børn begynder også at savle mere, når de er parate til skemad. Det er tegn på, at der sker nogle enzymændringer i spyttet, som sætter dem i stand til at nedbryde den fastere føde.

Og så er det også vigtigt, at hendes mave fungerer...

Hun skal også virke mentalt parat - det vil sige, at hun skal virke interesseret. Følge jeres mad og drikke med øjnene, evt. forsøge at række ud efter jeres mad, når I sidder med hende på skødet imens I selv spiser, smaske og give udtryk for, at hun synes, at det I spiser og drikker virker spændende :)

Når det bliver tid til at starte med skemaden, så vil jeg anbefale, at I starter op med smagsprøver på en grød, og hvis mor har mulighed for at malke ud, så kan det i starten være en god idé at komme lidt udmalket modermælk i grøden, så smagen og sammensætningen ikke er alt for forskellig fra det hun kender. Jeg anbefaler, at I starter om dagen f.eks. til frokost, og så skal hun ammes efterfølgende, så hun får mælk i maven, der kan nedbryde den lidt fastere føde, og så hun stadig føler sig tryg ved situationen, og derefter kan hun så puttes til en middagslur.

Det er godt at starte med lidt milde grødtyper som majsgrød, risgrød, boghvedegrød, hirsegrød - hun må dog ikke få risgrød dagligt på grund af arsenindholdet i ris. Ris og majs giver dog en mild og cremet ...


Annonce

... konsistens, fordi det laves på mel, hvor hirse og boghvede f.eks. ofte laves på flager, så det giver grøden en lidt mere "fnugget" konsistens. Det er godt at variere hen af vejen, så hun får variation af næringstoffer men også så hun gradvist vænnes til at spise mad, som får mere og mere bid og stille og roligt derfor også vil kunne spise f.eks. havregrød. Hen af vejen kan hun også tilbydes lidt frugtmos som topping på en grød, men i starten er det fint med ren grød - der vil være masser af ny smag og konsistens at forholde sig til for hende også i en ren grød.

I skal ikke give mere end et par skefulde i starten. Det er kun smagsprøver, og hun behøver ikke spise mere end 3-4 skefulde, og så kan I langsomt øge hendes indtag over nogle dage, så hun spiser ca. ½ dl. Selvom hun virker til at kunne spise mere, kan det være en god idé at holde lidt igen, så hun ikke får ondt i maven.

Når hun kan spise måske ¾ dl af gangen, og det går rigtig godt og maven fungerer, så kan I begynde at tilbyde hende grøntsagsmos om aftenen. Så hun får grød til frokost og mos til aften og på den måde udvider indtaget af fødevarer. I kan i princippet også vælge at starte med grøntsagsmos, hvis I skønner, at det vil fungere bedre - det kan f.eks. være lidt kartoffelmos og mos af gulerod, blomkål, broccoli. Igen dog en god idé at starte op til frokost og ikke om aftenen :)

Der skal tilsættes fedtstof og mælk (udmalket modermælk eller modermælkserstatning) til alt hjemmelavet grød og mos. Det anbefales, at I varierer mellem forskellige typer fedtstof, så hun ikke kun får f.eks. smør, men også får forskellige blandingsprodukter og vegetabilske fedtstoffer.

I kan også vælge at købe færdiglavet grød eller mos på glas. Grød skal ofte blandes med kogt vand eller mme - det fremgår af pakken. Mos fra glas kan lunes og gives som det er. Der skal ikke tilsættes fedtstof til de færdige produkter.

De første par måneder, vil skemaden komme ud over hendes vanlige indtag af mælk. Hun skal altså ammes lige så meget, som hun plejer at blive og en dagsplan kan f.eks. se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover videre. Får ofte brystet igen, når dagen begynder

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost: Tilbydes lidt grød, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Lørdag 27. apr.: Mød Helen på Babybazar 2019, Babybazar

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag: Ammes

Sover dagens 3. lur

Aften: tilbydes lidt grøntsagsmos - dette måltid introduceres først, når skemaden til frokost fungerer. Indtil da ammes hun efter behov om aftenen.

Ammes og puttes til natten

Sen aften: Drømmeamning

Nat: Ammes og sover videre

Jeg håber, at dette hjælper jer lidt videre og giver lidt ro med på vejen :)

Jeg vil også anbefale min bog "Helens bog om børn og mad". I den guides I gennem det hele fra 4-18 måneder. Der er opskrifter, dagsplaner og introduktion måned for måned det første år. Der er også et fødevareleksikon, hvor I kan slå op, hvis I bliver i tvivl om hvad hun må få, hvornår og hvordan. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (3. udgave, 1. oplag 2018). Jeg følger Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsens retningslinjer.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Lav en babybog med en CEWE FOTOBOG Kids

Små børn elsker at se på billeder af sig selv og familien! Det er sjovt at bladre i en babybog og så opdage en masse kendte ansigter. Samtidig er det en god måde at snakke enkelt sammen om de vigtige relationer som for eksempel: mor, far, søskende, bedsteforældre, fastre, mostre, onkler og nære ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

15. april 2019 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Mælk i maden og vegetarer

Kære Helen, Endnu engang tak for de mange gange du har hjulpet os, det...

Læs hele brevet og Helens svar


14. april 2019 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Evt. ny døgnrytme

Hej Helen, 1.000 tak for din hjælp med en dagsrytme til min pige, vi prøver...

Læs hele brevet og Helens svar


12. april 2019 | Kost og ernæring | 8 mdr.

8 mdr. vil ikke spise, eller flaske, og tager ikke nok på

Hej Helen, For at gøre en lang historie lidt kortere, prøver jeg på at være...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2019 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn er begyndt at drikke for meget mælk

Hej Helen, Min søn der er næsten 11 mdr. Er lige begyndt at drikke for...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2019 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Ny dagsplan 10 mdr.

Hej igen Nu bliver min datter 10 måneder om et par dage, og jeg vil derfor...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce