Annonce

Annonce

Svar: 4 mdr søvn og mad


8. januar 2019

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Alfreds mor

Tak for dit brev og den fine beskrivelse af hele jeres forløb og alle dine tanker :) Jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig og svare på dine spørgsmål...

Det lyder som om, at jeres dreng har behov for mere mad. Når han vågner og melder sig om natten og dier hos dig stort set hele natten igennem, så lyder det ud fra din beskrivelse, som et reelt behov og mere end en vane... Og det vil være rigtig godt, hvis hans mæthed derfor kan skabes om dagen - det er en forudsætning for at kunne undvære brystet om natten :)

Vælling anbefales ikke til børn før 6 måneders alderen, men jeg forstår godt, hvorfor I har valgt at forsøge med vælling - og hvis I vælger at bibeholde vælling, så vil jeg anbefale, at I ikke giver mere end én flaske i døgnet. Vælling er en tilskudsbladning og i princippet ikke noget børn har behov for - I kan i stedet starte med lidt grød :)

Jeg anbefaler, at man starter op med grød om dagen f.eks. til frokost. Det er min erfaring, at hvis man starter om aftenen, så vil man ofte opleve modsatte effekt end ønsket, - at barnet faktisk sover mere uroligt om natten, fordi maven arbejder på højtryk for at nedbryde den fastere føde. Og det kan godt være dette, som er problemet med vællingen hos jer, og derfor at det ikke virker...

I bør tidligst begynde med skemad, når jeres dreng er 4 måneder = 17 uger gammel. Det vil i begyndelsen være tale om smagsprøver og I kan f.eks. begynde med lidt grød af majs, hirse, boghvede... Grøden skal være cremet og mild i konsistensen i starten og derudover skal han have mælk, som han plejer. Ud over hans alder, så er det vigtigt, at han også i øvrigt virker parat til at skemad - det er f.eks. vigtigt, at han kan holde hovedet, åbner munden bevidst for skeen, at han viser interesse for skemaden, ligesom det også er vigtigt, at hans mave fungerer og han virker parat til fastere føde.

Du fortæller, at du både ammer og giver flaske, og det kunne være en overvejelse værd, om du vil øge hans indtag af erstatning i løbet af dagen. Modermælkserstatning mætter normalt mere end modermælk. Jeg har engang lært, at halveringstiden for brystmælk er mindre end 48 minutter, hvor det for modermælkserstatning er 78 minutter. Det betyder, at børn der ammes, ofte spiser lidt hyppigere end børn, der får flaske. Derfor vil man nogle gange godt kunne opleve, at børn sover et lidt længere stræk, ligesom der kan gå lidt længere imellem måltiderne, når barnet får en flaske med modermælkserstatning end barnet gør på en amning..

En måde at give jeres søn ekstra mæthed på - før han bliver helt parat til skemad og vælling - kunne derfor være at tilbyde ham ekstra erstatning. Samtidig er modermælkserstatning lavet, så det passer til hans alder, så hans mave kan følge med samtidig med, at han får de næringsstoffer, som han har behov for.

Det vil sandsynligvis være nødvendigt at bibeholde Movicol Junior, og det er rigtig fint. Du nævner, at han får Lefax dråber - jeg har slået disse op og kan se, at de ikke anbefales til gravide og til børn under 12 år, da der ikke foreligger tilstrækkelige undersøgelser. Jeg vil derfor ikke anbefale jer, at give jeres dreng disse med mindre det er aftalt med jeres læge :)

Det er rigtig godt med Grøn Allomin, ...


Annonce

... det er en fin erstatning, som indeholder alle de næringsstoffer jeres dreng har behov for, og samtidig virker den også mod fordøjelsesbesvær og mavekneb. I kan dog overveje at prøve Allomin Syrnet SensiPro (den gule), fordi den indeholder lactobacillus reuteri, som er mælkesyrebakterier, og det vil evt. have en gavnlig effekt på jeres drengs mave. Det er vigtigt, at I nedkøler vandet til ca. 40 grader, før I blander erstatningen. Hvis vandet er for varmt, vil det ødelægge mælkesyrebakterierne. Jeg vil anbefale dette fremfor Lefax-dråber...

Dagsplanen I sender ser umiddelbart rigtig fin og alderssvarende ud. Når I på et tidspunkt starter op med lidt skemad, kan dette med fordel lægges ind omkring frokost - og mit bud ser derfor således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes/flaske og sover videre

Formiddag 9-9.30: ammes/flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11: Tilbydes smagsprøver på lidt grød, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til middagslur ca. kl 12 som nu

Eftermiddag 14.30: Ammes/flaske og sover dagens 3. lur meget gerne med gåtur i barnevognen som I ofte gør nu :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Torsdag 21. mar.: Børn og opdragelse, Esbjerg

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Ammes/flaske og sover en 4. lur. Da han sover meget korte lure dagen igennem, er det helt okay, at han har brug for en ekstra lur her...

Ammes/flaske og puttes til natten ca kl 21-21.30

Sen aften 24: Ammes/flaske og sover videre

Midt nat 03: Ammes/flaske og sover videre

Som du kan se, så er der en del "system" i denne dagsplan - amning/flaske indgår altid som en fast del af hans putteritual og på sigt, vil det være rigtig godt, at skemad tilbydes, når han f.eks. vågner. Lige nu vil han naturligt stadig kunne have behov for ekstra amninger i løbet af dagen, fordi han søger at få tørsten slukket, men hvis du begynder at tilbyde ham mere flaske, og han via mme får mere mæthed, så vil antallet af amninger om dagen naturligt nok blive sat ned, og det vil generelt passe, at han skal spise ca. hver 3-4 time døgnet rundt. Det at du ammer så meget som du gør, ser jeg altså umiddelbart som et behov for ekstra mælk/mad...

Når det så er sagt, så har han dog også en alder, hvor han naturligt vil lade sig forstyrre, når han spiser om dagen. Han er så opmærksom på verden og på hvad der sker omkring ham nu, at han let lader sig forstyrre, når han spiser hos dig. Han dier, slipper brystet, smiler til dig, tager fat og dier igen, slipper, pludrer, tager fat og slipper - kikker efter far, som kommer ind i stuen - og så er det pludselig mere interessant at følge med i, hvad der sker, end det er at spise. Det kan gøre, at han kommer ind i en rytme, hvor han får tendens til at "slatspise" lidt hele dagen igennem og aldrig rigtig får taget godt nok fra - og hvis han ikke spiser nok i dagtimerne, så vil han naturligt søge det ekstra om natten. Derfor er det også rigtig godt, hvis du om dagen kan hjælpe ham til at spise effektivt ved brystet, gerne skifte ammestilling undervejs i amningen, så han hjælpes til at "tømme" så effektivt som muligt ...

Jeg vil anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". Den guider dig igennem fra de første smagsprøver til jeres dreng er igang med familiemaden - og dækker alderen 4 - 18 måneder.. :)

Håber du / I kan bruge dette lidt videre, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

15. marts 2019 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Spisesituation

Hej Helen. Tak for din forrige mail ang frugt og grønt - vi vil forsøge os...

Læs hele brevet og Helens svar


14. marts 2019 | Kost og ernæring | 2 år, 4 mdr.

2 årig vil ikke spise aftensmad

Hej Helen, Vores søn på 28 måneder har aldrig været den store spiser men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


13. marts 2019 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Nægter at spise frugt og grøntsager

Hej Helen Jeg har egentlig en dreng, der er meget madglad, men når det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2019 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Spise/søvnrytme til pige på 6 mdr.

Hej Helen, Jeg håber du kan hjælpe mig med en dagsrytme til min pige på 6...

Læs hele brevet og Helens svar


10. marts 2019 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Spørgsmål vedr. Mad og søvn - 10 mdr.

Hej Helen, Jeg har nogle spørgsmål vedr. Søvn og mad til min søn, der...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex

Indeklima

Et godt indeklima er vigtigt, bl.a for at mindske risikoen for husstøvmideallergi.

Sundhedstyrelsens anbefalinger lyder:

- Luft godt ud 2-3 gange dagligt

- Slå dynerne til side og lad sengen køle af, når I er stået op

- Undgå mange polstrede møbler og tykke gulvtæpper i soverum

- Vask sengelinned 2 gange om måneden ved 60 grader

- Vask dyne, pude, rullemadras 4-6 gange årligt

- Gør...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce