Annonce

Annonce

Svar: Er ikke glad for skemad


12. juni 2018

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære lettere frustreret mor

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt, at du fornemmer, at din dreng faktisk virker glad for mad og glad for at spise - for når han lukker munden for skeen, så er det ofte ikke fordi han ikke er sulten, men snarere fordi han protestere over at blive madet. Han har en alder nu, hvor han naturligt vil vise mere og mere selvstændighed og egen vilje og en del af dette er, at han afviser skeen, kniber munden sammen, skubber din hånd væk, når du forsøger at hjælpe ham/made ham. Det er helt okay - det er kun tegn på, at han udvikler sig i sund og god retning, men du skal naturligvis stadig hjælpe ham lidt.

Det kræver meget stor koncentration at spise selv - det er svært at tage maden op fra tallerkenen, holde den i hånden, føre maden til munden, bearbejde maden og synke den og tage ny mad til tallerkenen og føre dette til munden... Og når man kun er knap 8 måneder gammel, så vil han naturligt blive træt, miste koncentrationen og dermed ikke få den mængde mad, som han egentlig har behov for. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du ved siden af, at han spiser selv, forsøger at supplere med lidt på en ske, og nogle gange hjælper ham med at få små hapsede ind i munden - og ved siden af så naturligt lader ham spise selv og anerkender hans lyst til dette :)

Vær opmærksom på, at han bruger dig som et spejl, så han vil ofte spejle dit ansigtsudtryk. Det betyder, at hvis du f.eks. siger "mam mam" og åbner munden, så vil han også åbne munden. Læg derfor ikke bånd på dig selv, når du hjælper ham med at spise.. :)

Hvis han allerede kan finde ud af at tygge sig igennem små rugbrødshapsere, så kan du med fordel bruge grøntsagsmos som smørbart pålæg, på den måde får han lidt ekstra mos indenbords. Du må også stadig gerne supplere med lidt mos på en ske. Hvis han er glad for at sidde og gumle på rugbrødsbjælker, agurkestænger, kogte grøntsagsbuketter osv. så kan ...


Annonce

... du også hjælpe ham med at dyppe disse i lidt mos, så han bruger mad som en ske og på den måde får suttet lidt ekstra mos i sig.. og igen kan du efter behov supplere med en ske.

Det samme kan du gøre om aftenen. Prøv at give ham selv lov til og mulighed for at sidde med mad i hånden. Det er med til at styrke ham mundmotorisk, hånd og fingermotorisk, når han får lov til at spise og tygge og gumle selv, og samtidig fremmer det hans spiselyst, hvis du giver ham selv lov til at spise... Og prøv så også at supplere lidt ved siden af, hvor du hjælper ham og på den måde sikrer, at han får lidt ekstra indenbords, før han bliver for træt og mister koncentrationen.

Fra 8 måneders alderen anbefaler jeg ofte en godnatgrød. Det er en grovere grød som f.eks. havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød. Den vil sikre, at han fyldes godt op før sengetid og ikke går sulten i seng. Den bør ikke gives før 8 måneder, da den så kan have modsatte effekt :) Godnatgrøden gives efter et bad, og dermed adskilt fra aftensmaden, og det betyder at en aftenrytme kan se således ud:

Aften kl. 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk. Suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen, små bidder af en frikadelle eller lignende. Udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad - og der skal være mad, som han selv kan holde og gumle på, samtidig med at han suppleres med mos på en ske. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Hovedbiblioteket Esbjerg

Torsdag 1. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Torsdag 15. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Skjern Bibliotek

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. efter behov.

Tilbydes en godnatgrød - ca 19.15-19.30 vand eller mme af kop. Får derefter børstet tænder, hvis han har fået tænder :)

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23.30: Drømmeflaske og sover videre... jf tidligere brev - måske har han brug for den, måske har han brug for en flaske i løbet af natten i stedet...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med ham og fortsat god appetit:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

12. august 2018 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Mad - rejse

Hej Helen. Så har jeg lidt spørgsmål igen igen 😄 1:...

Læs hele brevet og Helens svar


5. august 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Kan ikke tåle grød

Hej Helen Min lille søn på snart 7 mdr er så småt begyndt på grød, men har...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2018 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Vågner oftere og oftere om natten

Hej Helen. Har en 4 mdr gammel dreng som trives fint, er glad og virker...

Læs hele brevet og Helens svar


3. august 2018 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Udfordringer med måltider

Hej Helen Så har jeg igen brug for din hjælp :) Jeg er efterhånden ved at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juli 2018 | Kost og ernæring | 21 mdr.

Dreng på 21 mdr der ikke spiser særlig meget

Kære Helen, Vores dreng på 21 mdr. har aldrig spist særlig meget, men det er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer:

- D-vitamin gives fra barnet er 14 dage til det er et år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder specielle regler for D-vitamin til børn med mørk hud.

- Jern-dråber gives fra barnet er 6 mdr. til 1 år. Med mindre barnet får minimum 400 ml. Modermælkserstatning daglig. Jern medvirker til dannelsen af de røde blodlegemer og styrker barnets immunforsvar.

- K-vitamin skulle tidligere...

Læs mere i Babylex

Navlestrengsblod

Man har fundet ud af at Navlestrengsblod indeholder blod-stamceller. I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen.

Det mest anvendte idag er knoglemarvsceller, men celler fra navlestrengsblod er også meget interessante. De er ikke helt så specialiserede som stamceller fra knoglemarven, men det er let at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Mange tak for dit svar. Vi brugte alle dine råd i går, og Oscar endte med at sove fra 23, hvor han selv vågnede for mad og helt indtil 04.45, så jeg er lykkelig! Nu må vi bare blive ved, og så skal det forhåbentlig nok gå ...

Tak fra Maja
Mor til Oscar på 7 måneder


Annoncer

Annonce