Annonce

Annonce

Svar: Er ikke glad for skemad


12. juni 2018

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære lettere frustreret mor

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt, at du fornemmer, at din dreng faktisk virker glad for mad og glad for at spise - for når han lukker munden for skeen, så er det ofte ikke fordi han ikke er sulten, men snarere fordi han protestere over at blive madet. Han har en alder nu, hvor han naturligt vil vise mere og mere selvstændighed og egen vilje og en del af dette er, at han afviser skeen, kniber munden sammen, skubber din hånd væk, når du forsøger at hjælpe ham/made ham. Det er helt okay - det er kun tegn på, at han udvikler sig i sund og god retning, men du skal naturligvis stadig hjælpe ham lidt.

Det kræver meget stor koncentration at spise selv - det er svært at tage maden op fra tallerkenen, holde den i hånden, føre maden til munden, bearbejde maden og synke den og tage ny mad til tallerkenen og føre dette til munden... Og når man kun er knap 8 måneder gammel, så vil han naturligt blive træt, miste koncentrationen og dermed ikke få den mængde mad, som han egentlig har behov for. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du ved siden af, at han spiser selv, forsøger at supplere med lidt på en ske, og nogle gange hjælper ham med at få små hapsede ind i munden - og ved siden af så naturligt lader ham spise selv og anerkender hans lyst til dette :)

Vær opmærksom på, at han bruger dig som et spejl, så han vil ofte spejle dit ansigtsudtryk. Det betyder, at hvis du f.eks. siger "mam mam" og åbner munden, så vil han også åbne munden. Læg derfor ikke bånd på dig selv, når du hjælper ham med at spise.. :)

Hvis han allerede kan finde ud af at tygge sig igennem små rugbrødshapsere, så kan du med fordel bruge grøntsagsmos som smørbart pålæg, på den måde får han lidt ekstra mos indenbords. Du må også stadig gerne supplere med lidt mos på en ske. Hvis han er glad for at sidde og gumle på rugbrødsbjælker, agurkestænger, kogte grøntsagsbuketter osv. så kan ...


Annonce

... du også hjælpe ham med at dyppe disse i lidt mos, så han bruger mad som en ske og på den måde får suttet lidt ekstra mos i sig.. og igen kan du efter behov supplere med en ske.

Det samme kan du gøre om aftenen. Prøv at give ham selv lov til og mulighed for at sidde med mad i hånden. Det er med til at styrke ham mundmotorisk, hånd og fingermotorisk, når han får lov til at spise og tygge og gumle selv, og samtidig fremmer det hans spiselyst, hvis du giver ham selv lov til at spise... Og prøv så også at supplere lidt ved siden af, hvor du hjælper ham og på den måde sikrer, at han får lidt ekstra indenbords, før han bliver for træt og mister koncentrationen.

Fra 8 måneders alderen anbefaler jeg ofte en godnatgrød. Det er en grovere grød som f.eks. havregrød, flerkornsgrød eller mysligrød. Den vil sikre, at han fyldes godt op før sengetid og ikke går sulten i seng. Den bør ikke gives før 8 måneder, da den så kan have modsatte effekt :) Godnatgrøden gives efter et bad, og dermed adskilt fra aftensmaden, og det betyder at en aftenrytme kan se således ud:

Aften kl. 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk. Suppleres med kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåd fra ovnen, små bidder af en frikadelle eller lignende. Udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad - og der skal være mad, som han selv kan holde og gumle på, samtidig med at han suppleres med mos på en ske. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Torsdag 21. feb.: Sådan får du dit barn til at sove, Hadsund/Mariager Apotek

Torsdag 7. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Fredensborg Bibliotek

Tirsdag 19. mar.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme osv. efter behov.

Tilbydes en godnatgrød - ca 19.15-19.30 vand eller mme af kop. Får derefter børstet tænder, hvis han har fået tænder :)

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23.30: Drømmeflaske og sover videre... jf tidligere brev - måske har han brug for den, måske har han brug for en flaske i løbet af natten i stedet...

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke med ham og fortsat god appetit:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. januar 2019 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Mælkebehov, amning og sutteflaske

Hej Helen Nu er det tid igen, til lidt sparring. Vores dejlige dreng er...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2019 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Klumper i maden - 8 mdr.

Hej Helen, Har du nogle gode råd til hvordan jeg får min søn på 8 mdr. til...

Læs hele brevet og Helens svar


18. januar 2019 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Nedtrapning af flasker - 8 mdr.

Hej Helen, Jeg er helt på bar bund. Jeg er føler mig presset og har svært...

Læs hele brevet og Helens svar


14. januar 2019 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Grød og modermælk

Hej Helen, Vi har nu læst et par steder at mange forældre begynder at give...

Læs hele brevet og Helens svar


12. januar 2019 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Skemad og måltider

Hej Helen :-) Jeg har en datter der korrigeret er 7 mdr gammel (8,5 mdr). I...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gråd

Når det lille barn græder, så fortæller barnet jer, at det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser vil I lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan I skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af, hvorfor barnet græder...

Læs mere i Babylex

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce