Annonce

Annonce

Svar: Grød/mos til pige på 5 måneder


27. december 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære fortvivlede førstegangsmor

Tak for dit brev og velkommen til :)

Det lyder som om, at du har ramt det rette tidspunkt at starte med skemad - din datter tager rigtig fint imod og spiser gerne både grøntsagsmos og øllebrød, hun kan let spise en dl. af gangen, men du skal naturligvis være opmærksom på ikke at tilbyde hende så meget skemad, at det tager pladsen væk fra mælken.

Det kan nogle gange være en lidt svær balance at finde. For nogle børn kan naturligt spise store portioner og drikker stadig den mælk, som de har behov for, hvor andre børn har brug for, at vi holder lidt igen med den fastere føde, så de stadig får deres mælk/væskebehov tilstrækkeligt dækket. Det betyder, at det f.eks. kan være bedre at du giver hende ¾ dl. to gange dagligt, vand af kop og så efterfølgende ammer hende før hun skal sove - end at du giver hende 1-1.5 dl. grød eller mos, og hun så ikke drikker nok hos dig eller afviser brystet. Det er vigtigt, at hun tilbydes både skemad og mælk nok hele dagen igennem for ikke at skulle søge behovet ekstra dækket om natten.

Når det er sagt, så kan du dog ikke regne med, at hun fortsat vil kunne sove 7-9 timer om natten uden mælk. Netop fordi hun om dagen indtager mere fast føde og hendes væskebehov stadig er naturligt stort, så er det naturligt, hvis hun har brug for mælk sen aften og tidlig morgen. Og det vil være super flot, hvis hun med den alder hun har nu kan sove 5-6 timer uden mælk om natten. Det vil sige, at det vil være super fint, hvis hun f.eks. ammes kl 23.30 og så kan sove til 05, og ammes igen.

Med hensyn til øllebrød, så må hun gerne få dette selvom hun endnu ikke er blevet 6 måneder. Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at glutenholdige produkter gives i variation med ikke-glutenholdige produkter og i stigende mængde fra barnet begynder på skemad. Det vil sige, at glutenholdig kost kan gives, før barnet fylder 6 måneder. Indholdet af gluten i øllebrød er ikke meget højt, men det vil stadig være rigtig godt, hvis du kan prøve at variere lidt mellem de forskellige grødtyper, så hun får variation af forskellige fødevarer, også grødtyper:)

Mit forslag til en dagsplan med to måltider skemad ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre. Får evt. en lille ekstra amning, når dagen ...


Annonce

... begynder.

Formiddag 9-9.30: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Tilbydes øllebrød eller andre former for grød, evt. med lidt frugtmos som topping og vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur - måske omkring kl 13 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er.

Eftermiddag 16-17: Ammes og sover dagens 3. lur som ofte er en powernap

Aften 18: Tilbydes lidt grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl 20 - også her kan tidspunktet variere efter hvor lang dagens 3. lur er, og hvor sent den ligger.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23-24: Ammes og sover videre

Nat - kan måske sove igennem uden mælk - de fleste børn er 6 måneder, før de kan sove uden mælk midt nat, men da jeres datter altid har sovet om natten, kan det godt tænkes, at hun vil kunne det nu - hvis du er opmærksom på at sikre hende både mad og mælk nok i maven hele dagen :)

I takt med at hun får skemad flere gange dagligt, spiser mere og mere varieret, drikker vand og mælk, så vil hendes afføringsmønster naturligt ændre sig - og det betyder, at hun sandsynligvis vil begynde at få afføring hyppigere - ligesom du allerede oplever nu. De fleste børn vil nok have afføring en gang i døgnet, når de er godt igang med skemaden, men der kan godt være variationer her. Det vigtigste er, at du oplever at afføringen kommer let og ubesværet. Din datter må ikke få hård mave og afføringen må ikke være knoldet. Det må ikke gøre ondt på hende at komme af med. Også her spiller det ind at finde balancen mellem skemad og væske/mælk :)

Med hensyn til at lave grøntsagsmos - så behøver du ikke veje kartofler og grøntsager af, men kan sagtens tage det lidt på slump. Tag udgangspunkt i de grøntsager, som I selv spiser til aften, så hun på den måde også får lidt variation her. Og tilsæt modermælkserstatning til konsistensen er passende og så en tsk. fedtstof :)

Jeg vil anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om børn og mad". I den guides du igennem måned for måned, der er opskrifter, dagsplaner og et fødevareleksikon, hvor du kan slå op, hvis I skal have noget at spise, og du er i tvivl om, hvorvidt din datter må få det og hvordan... Bogen dækker 4-18 måneder :) Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave fra 2017.

Rigtig meget held og lykke - og fortsat god appetit!

Glædelig jul og rigtig godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annoncer

Annonce