Annonce

Annonce

Svar: Baby med hård mave - 7 mdr.


28. november 2017

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det er rigtig vigtigt, at I holder jeres drengs mave igang ved at tilbyde ham så varieret en kost som muligt. Det vil være rigtig godt, hvis han nu kan spise nogle af de lidt grovere grødtyper som havregrød, øllebrød og flerkornsgrød. Ligesom hans indtag af grøntsager nu skal varieres og tilsættes forskelligt kød og fisk. Derudover skal han også tilbydes frugt - både frisk frugt i hånden og frugtmos, ligesom frugt også kan bruges som hopping på en grød.

Det er rigtig fint, at I har skåret antallet af flasker ned. Det vil være passende for hans alder, at han nu tilbydes 4 flasker i døgnet, og jeg anbefaler, at disse flasker ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften, hvilket også lyder til at passe nogenlunde med jeres dagsplan :)

I stedet for flaske, skal hans væskeindtag nu også dækkes af vand. Det betyder, at I skal tilbyde ham vand til alle måltider og også gerne som tørstslukker imellem måltiderne.

En dagsplan, lavet ud fra jeres angivne tider, kan se således ud:

Tidlig morgen 04: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Frisk blød frugt i hånden at gumle på selv og du følger efter med lidt havregrød og vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden og frugtmos som nu. Igen vand af kop.

Puttes til formiddagslur og sover som nu ca. 45 minutter

Frokost 11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være rester fra aftensmaden, men det kan også være en middagsret fra glas. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker i hånden, agurk eller lignende at gumle på selv. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13 og må gerne sove et par timer som nu :)

Eftermiddag 15.30-16: Tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden at gumle på selv og vand af kop.

Springer powernappen over

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad. Der gives kogte grøntsagsbuketter, en kartoffelbåde fra ovnen eller lignende i ...


Annonce

... hånden som han selv kan gumle på. Maden må gerne smage af mere og må gerne få gradvist mere og mere bid. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca. kl 19-19.30

Sen aften 22-23: Drømmeflaske og sover videre

Det er som sagt vigtigt at I forsøger at holde gang i maven naturligt ved at tilbyde ham en god variation af både grød og grøntsagsmos. Og også tilbyder ham rigelig med vand ved siden af de 4 flasker. Det er også vigtigt, at I holder mængden af skemad på et niveau som giver plads til mere rigtig mad i maven - han bør ikke spise så store mængder skemad, at han ikke drikker nok... Det er således bedre at han spiser 1 dl. grød og mos og drikker nok, end at han spiser 2 dl. grød og mos og ikke drikker nok. I skal prøve at finde denne balance.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også vigtigt, at I hjælper ham med at bruge sig selv motorisk. Han skal ligge på maven dagligt, øve sig i at krybe hen over gulvet, bruge og sparke fra med sine ben. I må også gerne cykle med hans ben, lade ham hoppe på jeres skød osv. At han bruger sig selv motorisk er også med til at holde maven igang.

Hvis I ikke kan holde hans mave igang på denne måde, vil det være en god idé at tilbyde ham laktulose. Det kan I købe i håndkøb og uden recept. Han må få 1 ml pr kg, han vejer og gerne fordelt på 2 doser - så han tilbydes det morgen og aften. Det gives direkte i munden på en ske eller en engangssprøjte. Det betyder, at hvis han f.eks. vejer 7 kg, så må han i princippet få 7 ml laktulose i døgnet. Og kan dermed få 3.5 ml morgen og aften. I kan f.eks. starte med at give ham 2 ml morgen og aften, og alt efter hvordan hans mave reagerer på det, så kan I skrue lidt op eller lidt ned i mængde.

Det er vigtigt at I holder hans mave igang. Hvis han fortsat har hård mave, så vil det nedsætte hans appetit, det kan gøre ondt og det vil naturligt gå ud over hans trivsel. Hvis laktulose ikke virker, så vil det være en god idé at I drøfter det med lægen :)

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mødregruppe

De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre som har barn i nogenlunde samme alder.

Sundhedsplejersken spørger om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang man mødes.

Det kan være en stor glæde at mødes med og at dele erfaring med andre mødre og ofte vil man i mødregruppen finde ud af at gå til babysvømning eller andre aktiviteter sammen.

Læs mere i Babylex

Dagtilbud til børn

Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.

Dagtilbud omfatter:

- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn

- Børnehaver for 2-6-årige

- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper

- Fritidshjem

- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.

Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.

Hvis I ønsker at få jeres barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annoncer

Annonce