Annonce

Annonce

Svar: Min søn er kræsen


8. november 2017

Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære frustrerede mor

Tak for dit brev :)

Der er, som du selv skriver, nok ikke nogen tvivl om, at dit store fokus på Alberts madindtag faktisk virker mod hensigten - du får ham ikke til at spise eller smage på mere, tværtimod. Derfor er det ret vigtigt, at du forsøger at slappe af omkring måltiderne og prøver ikke at fokusere så meget på, hvad han spiser, men mere at han spiser.

Det er rigtig vigtigt, at han begynder at opleve det at spise og sætte sig til middagsbordet som noget hyggeligt og rart - og hvor der ikke er fokus på hans madindtag, valg af fødevarer, måden han spiser på osv. Han skal have madro.

Det er rigtig vigtigt, at du forsøger at give ham mange små måltider i løbet af dagen, så hvis han ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser han måske lidt mere til det næste. Det er vigtigt at han tilbydes mad til faste tider. Jo mere fast rytme og faste spisetidspunkter I har, jo mere vil hans indre ur tilpasse sig dette, og jo mere vil han naturligt føle sig parat til at spise, når det så er spisetid.

Det er vigtigt, at du sørger for at give ham sunde fødevarer og ikke tilbyder for meget kage, vingummi, chokolade, saftevand og lignende. Selvom du måske tænker "han skal jo have et eller andet", så er det uhensigtsmæssigt hvis han spiser og drikker for sukkerholdigt. Det hæver hans blodsukker og giver en falsk mæthedsfølelse, og det vil fjerne appetitten og lysten til den sundere mad.

Det er på samme måde meget vigtigt, at du ikke bruger usunde fødevarer som belønning for at spise sundere mad. Det går f.eks. ikke at du siger "Hvis du spiser dine kartofler, så kan du få kage bagefter". Det vil være med til at opdele maden i "det lækre usunde" og "det mindre lækre sunde", og sådan er det ikke og skal det helst ikke være.

Det er vigtigt, at det er hyggeligt, når I sidder ved bordet. Der skal være en god stemning, og I skal tale om dagen, alt hvad I har oplevet osv. Alt mulig andet end fokus på hvad din dreng spiser. Måske skal han have en ny plads ved bordet - hvis han sidder for bordenden, med mor og far på hver side, så vil begge jeres øjne let blive rettet mod ham, og det giver ikke madro. Så at rykke ham ned for siden af bordet, kan nogle gange være en god idé.

Tving ham ikke til at spise op eller til at smage på bestemte fødevarer. Giv ham nogle af de fødevarer som du ved, at han godt kan lide. Og lad ham gå igang med at spise dette. Når han tydeligt føler sig presset over, at du lægger "ny mad" på hans tallerken, så lad være lige nu. Spis i stedet forskellige fødevarer selv og lad ham opleve, at I spiser maden og sætter pris på den. I takt med at han selv bliver tryg ved at spise, så vil han også blive tryggere ved at smage på det nye.

Det vil sige, at du bør sørge for, at der altid er noget på tallerkenen, som han godt kan lide. Og ...


Annonce

... det samme gælder i madpakken. Da han ofte er gladest for at spise aftensmad, så giv ham gerne rester med i madpakken, så han får noget at spise. Hvis han slet ikke er til brød andet end rundstykker, så må du give ham et rundstykke med i madpakken og ved siden af kan han så få kød, fisk og nogle af de grøntsager og frugt, som han kan lide. Det er vigtigt, at han får noget at spise.

Husk på, at den mad du laver, er mad som du selv godt kan lide. Hvis du ikke selv bryder dig om stegt lever, så laver du ikke stegt lever.. Derfor oplever din dreng ikke, at der er mad som du ikke bryder dig om - mor og far spiser alt og måske får han også at vide, at når I spiser det, så kan han også sagtens spise det.. Det er vigtigt, at han ikke føler sig forkert, for det vil ikke give ham lyst til at spise mere.

Det er vigtigt, at du ikke lyver for ham. Det er f.eks. vigtigt, at du ikke siger "det er ikke fisk, det er kylling". Hvis du lyver for ham, så bliver han i tvivl om, hvad han kan stole på og vil derfor ikke turde smage en anden gang. Derfor er det vigtigt, at du er ærlig.

Nogle gange kan du med fordel bage f.eks. grøntsager ind i boller eller komme grøntsager ned i en kødsovs eller lignende for på den måde at få øget hans indtag af grøntsager mere. Men med den alder han har, så er det rigtig svært fordi børn i denne alder ofte gerne vil have maden serveret adskilt og netop har brug for selv at kunne vælge til og fra, hvad de kan lide. Prøv at finde en balance.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Da han er glad for havregrød, så kunne du f.eks. bage havregrynsboller - og meget gerne bage dem sammen med ham, så han ser, at det I kommer i bollerne er det han godt kan lide. Det kan være et godt alternativ til rundstykker en gang imellem :)

Det vil være rigtig godt, hvis du lader ham være med til at lave mad, dække bord og også sige til, når det er spisetid - så det er ham, der kalder på den øvrige familie "vi skal spise". At inddrage ham vil være rigtig godt af flere årsager. Når han er med til at lave mad, så giver det mulighed for at smage til undervejs og være medbestemmende om, hvorvidt der skal lidt mere krydderi i maden... Det kan også være sjovere at komme lidt udskåret grønt i munden, når man skal komme det i salatskålen - og er der gledet lidt ned undervejs i madlavningen, så behøver du ikke bekymre dig, hvis han ikke spiser så meget grønt ved bordet. Det er vigtigt, at give ham en følelse af ejerskab - at han er med til at lave maden og også give ham en følelse af at det at lave mad, og man derefter derefter spiser maden, er vigtigt...

Jeg vil anbefale dig rigtig meget mine to bøger "Inger og Carlo hjælper med at lave mad" og "Inger og Carlo hjælper med at købe ind". De er lige nu på tilbud hos forlaget Carlsen.

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gluten

Gluten frarådes før 6 mdrs alderen, da der er risiko for glutenoverfølsomhed.

Gluten findes hovedsageligt i hvede, rug, havre og byg. Der er mest i hvede.

Der er ikke gluten i ris, majs og hirse. I havregrød og øllebrød er glutenindholdet ikke så stort og derfor kan du godt give dette lidt før de 6 mdr.

Giv ikke grød med for meget hvede i starten af de 6 mdr. for så vil glutenindtaget blive for stort. Vær opmærksom på at både spelt- og mannagrød...

Læs mere i Babylex

Kosttilskud

Kosttilskud er uegnede og unødvendige for børn under 1 år. Kosttilskud sælges som tilskud til den normale kost. Kosttilskud sælges både tilsat og uden næringsstoffer (vitaminer og mineraler).

Kosttilskud med tilsatte næringsstoffer (f.eks. Kraüterblut) skal registreres af Veterinær- og Fødevaredirektoratet. Produkter godkendes ikke til børn under 1 år. Hvis produktet tænkes anvendt til børn over 1 år skal børnedosis angives.

Kosttilskud uden tilsatte næringsstoffer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annoncer

Annonce