Annonce

Annonce

Svar: Sovs til baby på 6 mdr


29. oktober 2017

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Carina

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Der kom i 2015 nye retningslinjer for mad til små børn og noget af det nye var, at børn under 1 år ikke længere må få komælk. Dette skyldes, at et højt protein-indtag hos de mindste børn kan medføre overvægt senere hen, og en væsentlig del af proteinindtaget kommer fra mælk, som barnet drikker. Det anbefales, at børn under 1 år tilbydes modermælk eller modermælksrstatning, hvor indholdet af protein er betydeligt lavere end i komælk.

Det er korrekt, at vi i Danmark prioriterer højt, at børns mad tager udgangspunkt i familiemaden, så vi alle spiser det samme. Derfor må din dreng, når han er 9 måneder gammel, få en lille smule komælk i maden f.eks. som sovs. Men han bør ikke tilbydes komælk som drikkemælk af en kop. Han kan fra 9 måneders alderen også tilbydes en lille smule surmælksprodukt som f.eks. neutral sødmælks yoghurt, men det er stadig meget små mængder. Fra 9-12 måneder kan gives max 1/2 dl. komælk stigende til 1 dl. ved 1 års alderen.

Ymer, skyr, fromaige frais og lignende må først gives fra 2 år...

Så.... Nej, det vil ikke være anbefalet, at du giver din dreng sovs lavet med komælk/fløde, når han er 6 måneder gammel. Du kan dog sagtens lave forskellige slags grøntsagssovs uden brug af mælk, eller hvor du i hans portion tilsætter lidt mme.

Derudover skal du medtænke, at du på f.eks. grød kan variere smagen ved at bruge forskellige typer frugtmos som topping - grød smager og ser vidt forskelligt ud alt efter om du bruger sveskemos, æblemos, abrikosmos eller jordbærmos på toppen.

Du kan også med fordel variere imellem forskelliger slags grøntsager. Fra 6 måneders alderen må han få stort set alle slags: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, ...


Annonce

... rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det fra 6 måneders alderen, men ikke i større mængder. Generelt er rodfrugter dog en rigtig god idé - de har en naturlig sødme og mange børn kan rigtig godt lide rodfrugtsmos.

Derudover vil han i 6 måneders alderen også skulle begynde med kød eller fisk i sin grøntsagsmos, og det vil også være med til at give ham nye smagsoplevelser. Det skal koges eller laves i ovnen. Den smag vi f.eks. kalder for Umami får vi blandt andet fra kød. Du kan give ham kogt kød af kylling, kalkun, svin, kalv, lam, and, okse osv. og du kan give ham fede fisk som laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk, og det må han også meget gerne få. Han må dog ikke få f.eks. tun.

Du skal tænke på, at når man er vant til at spise mælk, så er der rigtig meget nyt at forholde sig til når man pludselig skal spise grød og grøntsagsmos, frugt osv. Madder måske vil virke kedeligt for dig, kan sagtens give din dreng masser af smagsoplevelser, ligesom han også skal forholde sig til, hvordan det ser ud, hvordan det føles i munden, temperaturen, konsistensen osv. Der er rigtig mange faktorer, som spiller ind på hans spiselyst og parathed til at spise :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg mener, at din dreng er født for tidligt, og det skal I naturligvis også tage hensyn til. Det er ofte en god idé at starte på det tidspunkt, som ligger mellem hans faktiske alder og hans korrigerede alder. Det vil sige, at hvis han er født 8 uger for tidligt, så vil det ofte være en god idé at korrigere med 4 uger :)

Hvis du ikke allerede har den, så vil jeg anbefale dig rigtig meget min bog "Helens bog om børn og mad". Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave (2017). I den finder du opskrifter, dagsplaner osv. og guides igennem skemaden fra de første smagsprøver og til han er igang med familiemaden (4-18 måneder). Derudover er der et fødevareregister, hvor du kan slå op, hvad han må få, hvornår og hvordan :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bad, de første gange

Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.

Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:

- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.

- Det er en god idé at tilbyde barnet...

Læs mere i Babylex

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annoncer

Annonce