Annonce

Annonce

Svar: Underholdning under maden


26. oktober 2017

Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Kris

Tak for dit brev :)

Med den alder din dreng har, så bliver han meget let afledt af andre ting og kan derfor let glemme at spise, ligesom han kan have svært ved helt at fornemme mæthed og sult. Derfor er det en rigtig god idé, hvis du kan hjælpe ham med nogenlunde faste spisetider, så du sikrer dig, at han er sulten og parat til at spise, når han sættes til bordet - det er en forudsætning for at maden havner i munden og ikke andre steder:)

Det er rigtig fint, hvis du lader ham sidde med mad selv. Det kan være større stykker, som han sidder med i hele hånden og gnaver af. Det kan også være hapsere som han skal spise med pincetgreb eller med en gaffel. Det kan være en rigtig god idé at have gang i to gafler, så du hjælper ham med at få maden på gaflen, giver ham den i hånden og han spiser selv, imens gør du den anden gaffel klar, I bytter og han spiser igen. Så du netop med gaflen anerkender hans behov for at kunne selv og ville selv, men samtidig holder gang i måltidet ved hele tiden at hjælpe ham på vej.

De fleste børn vil have lettest ved at spise med gaffel og kan ofte dette i din dreng alder, hvor en ske kræver en del mere øvelse. Samtidig så vil han med den alder han har, have en tendens til at dreje i sit håndled, når skeen føres til munden, og det betyder at maden falder af skeen. Derfor er gaflen bedre, fordi den giver ham en succesoplevelse. Du må dog naturligvis også gerne forsøge med skeen.

Det er også en god idé, at du forsøger at holde fokus på det, som skal ske, - at spise. Så du f.eks. siger "ind i munden skat, ind i munden", eller "må jeg smage din mad?", "vil du smage min mad?", "mmm mam mam smager godt" osv. i stedet for at sige nej, når han undersøger maden. Det er vigtigt, at det er mere interessant at spise end at undersøge, hvad det han gør, gør ved dig og hvis du siger nej for meget eller leger for meget ...


Annonce

... med ham og med maden, så bliver det let mere spændende at lege :)

Det er også vigtigt, at du sammensætter måltidet, så det virker interessant. Det kan du gøre ved at bruge fødevarer med forskellige farver, og på en grød kan du f.eks. også variere ved at bruge forskellige typer frugtmos som topping. En grød smager forskelligt og ser meget forskelligt ud alt efter om det er æble, jordbær, abrikos eller svesker der er på som topping.

Om morgenen kan du også gøre grøden mere interessant ved at servere lidt frugt og bær ved siden af grøden. Du kan få mange forskellige former for frugt og bær, og det er noget, som mange børn ofte rigtig godt kan lide.

Hvis du synes, at det er svært at få grød i ham om morgenen, så kan du også variere med klatkager (som i princippet er stegt grød), du kan også give ham æg, pølser og lignende en gang imellem, hvis I selv spiser dette. Alt efter hvad du selv spiser om morgenen, kan du også prøve at tage udgangspunkt i din egen morgenmad, så han har en oplevelse af, at I spiser det samme :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det gør også måltidet interessant, hvis du serverer mad i forskellige former og konsistens. Til frokost og aftensmad kan det f.eks. være godt kogte pastaskruer (der findes mange forskellige former her). Det kan være stykker af frikadelle og nogle gange 1/2 frikadelle i hånden som gnavedelle. Det kan være rugbrødshapsere eller det kan være 1/4 sammenklap som han kan gnave af...

Du må også gerne bruge sovs nu, hvilket kan være med til at give hans mad mere smag, og det kan mange børn rigtig godt lide. Dyppelse af forskellige slags vil nogle børn også nyde - altså dressinger, remoulade, mayonnaise, ketchup og lignende...

Det er så vidt muligt bedst, hvis du kan gøre maden og det at spise interessant og ikke for meget legetøj og lignende ved bordet :)

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående tanker lidt videre - fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Lukker munden for grød

Hej Helen Vores den mindste er nu blevet 7 måneder. Hun er en dejlig pige,...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Afvænning af natflaske

Hej Helen Jeg skriver igen til dig, efter at vores søn er blevet ældre, får...

Læs hele brevet og Helens svar


16. juni 2018 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Madnægter

Kære Helen, Jeg håber du kan give os nogle råd ift. at få vores dreng Milo...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Er ikke glad for skemad

Hej Helen Jeg skriver til dig, da min dreng på snart 8 måneder får 4...

Læs hele brevet og Helens svar


12. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Fra 5 til 3 flasker i døgnet

Hej Helen Først og fremmest tusind tak for en super god hjemmeside - har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annoncer

Annonce