Annonce

Annonce

Svar: Rejer og mad til madkassen


5. oktober 2017

Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring mad i madpakken :)

Du må gerne give din dreng rejer, og han kan også få rejer med i madpakken. Det anbefales dog, at du tager frosne rejer fra fryseren, putter en lille portion i et bæger med låg, og så lader dem tø langsomt op til de skal spises ved frokosttid. Og helst skal de opbevares i køleskab, når I kommer frem.

Du bør købe rejer i lage, som har været kogt eller rejser som ligger på frost, og som er forkogte. Skaldyr og dermed rejer kan indeholde virus og bakterier, der dør ved kogning og nedfrysning.

Du kan også købe portionspakket fisk i supermarkedet, det kan f.eks. være makrel i tomat, eller du kan købe f.eks. rognguf eller lignende og komme det i et lille bæger med tætsluttende låg, og så kan han få det smurt på brødet, når det er spisetid. Det vil igen være bedst, hvis hans mad kommer i køleskab, når I kommer frem, men det går jeg ud fra, at der også er i dagpleje/vuggestue.

Fiskefrikadeller kan også gives med i madpakken, det er også en måde at variere hans indtag af fisk på. Fiskefrikadeller kan laves af mange forskellige typer fisk, og du kan tale med jeres fiskehandler om mulighederne og evt. bede fiskehandleren lave lidt forskellige fiskefars til dig, hvis ikke det allerede findes.

En sund madpakke bør indeholde følgende:

Brød, og det skal helst være rugbrød eller fuldkornsbrød. Med den alder han har, er det vigtigt, at brødet ikke indeholder alt for mange hele kerner, da han vil have svært ved at tygge disse og derfor ikke får glæde af dem. Så vælg brød med højt fiberindhold men uden hele kerner.

Grøntsager. Det kan være forskellige former for grøntsagsmos, som kan smøres på brødet og dermed give ham en variation af grønt. Det kan også være mos, som han spiser med en ske (eller hjælpes med at spise med en ske). Han må også gerne få kogte grøntsagsstænger og rodfrugter, eller det kan være ovnbagte kartofler og rodfrugter, som I feks. har fået aftenen i forvejen, og som han kan spise/gnave kolde dagen efter.

Grøntsager kan også være f.eks. en kartoffelmad, hvor kogte kartoffel eller kartoffelmos kommes på brødet. Det kan være avokado mos (det kan også smage godt med rejer), og det kan også være tomat og agurk skåret i mundrette stykker...

Kød, ost, æg er også rigtig fint i madpakken. Kød kan være frikadeller, kylling, forskelligt mildt kødpålæg. Æg kan være hårdkogt, som han kan gnave af, eller du kan lave ...


Annonce

... en æggesalat, der kan komme på brødet. Og ost vil være rigtig fint, og han må gerne få ostehaps, hvis han er glad for dette. Han må gerne få det ekstra fedt, når han ikke er ældre end han er.

Fisk - og meget gerne variation af forskellige typer fisk - er som du selv er inde på en rigtig god idé i madpakken...

Frugt og bær er også godt i madpakken, og det anbefales, at han får frisk frugt og bær fremfor tørret frugt og figenstænger. Fødevarestyrelsen skriver: "Tørret frugt, herunder tørret frugtpålæg, er et alternativ til slik og andre søde sager, men bør ligesom andre søde sager begrænses, fordi det har et højt energiindhold. Tørret frugt kan ikke erstatte den friske frugt i små børns mad." Se altomkost.dk.

Fødevarestyrelsen har blant andet også lavet en kampagne "Hvad snack´er du?", hvor de gør opmærksom på, at tørret frugt klistrer til tænderne, hvilket giver grobund for huller. Giver man sit barn tørret frugt, bør det derfor serveres sammen med brød, så den tørrede frugt tygges hurtigt væk fra tænderne.

Samtidig er det også sådan, at tørret frugt og frugtstænger vil kunne indeholde en del sukker. Noget tørret frugt bliver tilsat ekstra sukker, og det kan være svært at se, fordi der ikke lovmæssigt er krav om, at det skal skrives på pakken. Derfor vil noget tørret frugt være så sødt, at det kan sammenlignes med, at man serverer vingummi eller lignende slik for barnet.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg har tidligere været i dialog med Castus, som måske producerer de figenstænger, du refererer til. Jeg kan derfor oplyse, at disse ikke er tilsat hvidt sukker, men indeholder naturligt frugtsukker. Produkterne fra Castus har et fiberindhold mellem 8-14 gram pr. 100 gram.

Tørret frugt indeholder generelt også fibre, og det kan derfor være godt for fordøjelsen. Det er på den måde et bedre alternativ til slik, - det er altså bedre at give din dreng lidt tørret frugt eller et stykke rugbrød med figenpålæg, end det er at give ham en lille skål vingummi, hvis det kommer dertil, men frisk frugt er det bedste valg :)

Andre rester fra aftensmaden - f.eks. lidt kogt pasta eller lidt ris, kan naturligvis også bruges i madpakken. Har I fået f.eks. "boller i karry", "pasta med kødsovs" eller lignende om aftenen, så kan du også give din dreng dette med i dagpleje/vuggestue, som de så kan varme og tilbyde ham som middagsmad :)

Jeg håber, at dette kan hjælpe jer lidt videre :)

Rigtig meget held og lykke, og fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Lukker munden for grød

Hej Helen Vores den mindste er nu blevet 7 måneder. Hun er en dejlig pige,...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Afvænning af natflaske

Hej Helen Jeg skriver igen til dig, efter at vores søn er blevet ældre, får...

Læs hele brevet og Helens svar


16. juni 2018 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Madnægter

Kære Helen, Jeg håber du kan give os nogle råd ift. at få vores dreng Milo...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Er ikke glad for skemad

Hej Helen Jeg skriver til dig, da min dreng på snart 8 måneder får 4...

Læs hele brevet og Helens svar


12. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Fra 5 til 3 flasker i døgnet

Hej Helen Først og fremmest tusind tak for en super god hjemmeside - har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Termin

Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.

Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.

Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.

Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...

Læs mere i Babylex

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annoncer

Annonce