Annonce

Annonce

Svar: Skift af mme og grød


20. september 2017

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Villads' mor

Tak for dit brev, og hvor dejligt at høre, at det går bedre med at få Villads til at sove:)

I bør ikke starte med grød, før Villads er 4 måneder, det vil sige tidligst 17 uger, og det anbefales, at I starter før han er 26 uger/ 6 måneder. Og der er flere ting end alder, som du skal være opmærksom på :)

Villads skal være både fysisk og mentalt parat. At være fysisk parat betyder, at han skal kunne holde hovedet selv, han skal dreje hovedet bevidst efter skeen, og han skal åbne munden bevidst, når du nærmer dig med en ske. Prøv at lægge mærke til, hvordan han spiser sine d-dråber af skeen, det kan give dig en idé om, hvorvidt han kan finde ud af teknikken :)

Det er også godt, hvis hans mave fungerer. Hvis han har problemer med forstoppelse, så er det vigtigt, at du hjælper hans mave igang. Du vil måske også opleve, at han begynder at savle mere, det er tegn på, at der sker nogle enzymændringer i hans spyt. Hvilket sætter ham i stand til at kunne nedbryde den fastere føde.

Og mentalt parat betyder, at han skal vise interesse for mad. Når du sidder og spiser eller drikker noget, og han sidder på dit skød, så skal han følge din mad med øjnene, måske forsøge at række ud efter maden, som tegn på, at han synes det er spændende, det du putter i munden...

Et signal kan også være, at han begynder at virke mere sulten. Det kan vise sig ved at han virker til at have behov for ekstra mælk i sine flasker eller ved at han pludselig har behov for en flaske mere i døgnet. Og i første omgang er det vigtigt, at du forsøger at øge hans mælkeindtag, og hvis dette så ikke viser sig tilstrækkeligt, så vil det være godt at begynde med lidt skemad.

Til at begynde med, så er det smagsprøver han skal have. Og du kan starte med grød af f.eks. majsmel, boghvedemel eller hirsemel, og senere kan du udvide med hirse- boghvede eller quinoaflager, som giver en mere fnugget konsistens... Jeg anbefaler ofte, at man starter til frokost, og det kan være fint netop at starte med grød, og når det fungerer godt med skemaden til frokost, så kan du starte op med grøntsagsmos til aften.

Det er meget lidt, han skal have i starten. Selvom han måske åbner munden og gladeligt tager imod, så er det vigtigt, at du holder lidt igen, så han ikke får for meget og hans mave stopper... Sammen med skemaden gives vand af kop (eller snapseglas). Det vil sige, at du giver måske 3-4 skefulde, og stille og roligt øger du så mængden, og når han kan spise f.eks. ½-¾ dl. skemad, så vil det være godt at tilbyde 2 gange dagligt. Det er bedre at tilbyde ¾ dl. skemad to gange dagligt end at tilbyde 1.5 dl på en gang.

Du kan lave grød selv, eller du kan købe grød, der ...


Annonce

... skal blandes op med vand. Du kan også lave grøntsagsmos selv eller købe grøntsagsmos til babyer på glas.

Med hensyn til skift af modermælkserstatning, så synes jeg ikke umiddelbart, at der er grund til at skifte, da jeres dreng trives med den erstatning han får. Samtidig så er det vigtigt, at give ham en vis ro i maven og også genkendelighed, når han starter op med skemad, og det kan godt være for meget for ham både at skulle forholde sig til ny erstatning og skemad på en gang... Og man skal så vidt muligt ikke ændre noget, som fungerer godt :)

Men hvis I ønsker at skifte, så vil det være bedst at skifte en flaske af gangen. Det vil sige, at hvis han lige nu f.eks. får 7 flasker i døgnet, så vil det være godt at tilbyde ham 6 NAN og 1 Arla, derefter 5 NAN og 2 Arla, 4 NAN og 3 af Arlas Baby and Me osv. så han gradvist trappes over på den nye erstatning. Når han får halvt at hver, vil det være godt, at hver anden flaske er NAN Sensilac og hver anden flaske den nye erstatning... Hvis I mærker, at hans mave reagerer voldsomt på at skifte, så lad være, gå tilbage til den erstatning, som han altid har trives med :)

Jeg vil lige sende dig en skitseret dagsplan, som den kan se ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Formiddag 09-9.30 Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11-11.30: Tilbydes smagsprøver på lidt grød, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur - måske kl. 12.30 - det afhænger af, hvor lang formiddagsluren er


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 15-16: Flaske

Puttes til dagens 3. lur

Aften 18: tilbydes smagsprøver på lidt grøntsagsmos og vand af kop. Dette måltid introduceres først, når grøden til frokost fungerer godt. Indtil da gives mælk om aftenen efter behov.

Flaske og puttes til natten, måske kl 20 - det afhænger helt af hvor når dagens 3. lur ligger og hvor lang den er. Mange børn går sent i seng i 4 måneders alderen.

Sen aften 23-24: Flaske

Midt nat: Flaske efter behov. Mange børn har stadig brug for en flaske midt nat i denne alder, det afhænger dog lidt af, hvor stort mælkeindtaget generelt er, og hvor tidlig/sen en søvnrytme barnet har.

Jeg vil anbefale dig at købe min bog "Helens bog om børn og mad". Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave, der står ny revideret udgave på forsiden. I den finder du dagsplaner, opskrifter, og jeg guider dig igennem fra de første smagsprøver, til I er fuldt igang med familiemaden. Der er også et fødevareleksikon, hvor du kan slå op, hvis I skal have noget at spise, og du er i tvivl om, hvorvidt jeres dreng må få det og hvordan. Bogen går fra 4-18 måneder :)

Håber du kan bruge dette videre - rigtig meget held og lykke - og rigtig god appetit, når I kommer så langt!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Body Mass Index - BMI

Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).

Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.

Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.

En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere.

De første tegn på fødsel er plukveer, som kommer mere regelmæssigt - livmoderen øver sig, gør sig klar. De fleste kvinder beskriver at de de sidste døgn inden fødslen har haft uro i kroppen og et højere aktivitetsniveau. Nogle begynder at gøre rent, andre rydde op eller flytte rundt på møblerne.

Nogle kvinder oplever at vandet går. Det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annoncer

Annonce