Annonce

Annonce

Svar: Afføring - 6 mdr.


31. august 2017

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder som en god idé, hvis I kan begynde med mos og mere skemad. Jeres dreng bliver 6 måneder om et par dage, og det er vigtigt, at I ikke passerer det tidspunkt, hvor han viser naturligt behov for mere rigtig mad...

Det er vigtigt, at I ikke giver ham store portioner skemad, netop for at hans mave kan følge med. Det er således bedre, at I giver ham 1/2-3/4 dl. skemad og vand af kop, og at du derefter stadig ammer ham, end at du giver ham 1-1.5 dl. skemad, og han så ikke indtager mælk nok efterfølgende og derfor får hård mave. Det er godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes skemad, når han vågner og tilbydes brystet før han skal sove, netop for at give plads i maven til begge dele :)

Derudover vil det være rigtig godt, at du tilbyder ham de lidt grovere grødtyper som f.eks. øllebrød og havregrød. Det vil være med til at sætte lidt gang i maven. Du må meget gerne bruge frugtmos som topping på en grød og du kan også give lidt frugtmos som mellemmåltid om eftermiddag (jf. tidligere brev). Netop frugtmos vil også ofte have en god effekt på maven. Du kan give ham forskellige typer af frugtmos f.eks. æblemos, pæremos, det er også rigtig fint med sveskemos, som du giver nu. Udover sveskemos, så kan du også prøve med blommemos og abrikosmos.. Det oplever mange virker godt, hvis barnet har lidt tendens til forstoppelse.

Det er naturligt, at der kan gå længere tid mellem afføringerne hos børn der ammes, men jo mere skemad barnet får, jo kortere tid bør der være mellem afføringerne. De fleste børn vil have afføring dagligt eller hver anden dag, når de tilbydes skemad flere gange dagligt, alt efter hvor meget skemad de får og hvor hyppigt - jo mere skemad der kommer ind, jo mere vil der ofte også komme ud :) Da han har fået skemad en gang dagligt, og der har været tale om en tynd grød, så vil det måske være fint med afføring hver 3. dag hos jer lige nu, men jeg synes ikke, at der skal gå længere tid imellem og slet ikke nu, hvor han skal øges i indtaget af skemad, tilbydes grød, mos, frugt, mad i hånden og hen af vejen også tilbydes kød og fisk...

I skal også holde øje med konsistensen af afføringen. Han må ikke have hård mave og afføringen må ikke være svær for ham at komme af med. Hvis I oplever, at han får ...


Annonce

... problemer med hård mave, så kan du godt amme ham lidt ekstra, så du på den måde sikrer ham ekstra væske stadig væk, derudover er det vigtigt, at du også tilbyder ham vand af kop, ligesom det vil være rigtig godt at give ham lidt mavemassage, cykle med hans ben osv. så du hjælper ham med at bruge sig selv motorisk - præcis som I allerede forsøger.

Og hvis det så ikke er tilstrækkeligt, så vil det være rigtig godt, at du giver ham laktulose, som jeres læge også har foreslået. Han må få 1 ml pr. kg. han vejer. Og det er en fordel at give det to gange dagligt - morgen og aften. Det vil sige, at hvis han f.eks. vejer 6 kg, så må han få 6 ml dagligt og det kan så fordeles, så han får 3 x 3 ml.. I kan starte med 2 x 2 ml og se hvordan han reagerer på det. Hvis han stadig har hård mave, så kan I øge ham til 3 ml, har han for tynd mave så kan I skue ned til 1 ml eller evt. give ham 2 ml og 1 ml...

Det er også vigtigt for hans lyst til skemad, at hans mave fungerer godt :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover, så vil det være en god idé, at du bibeholder nogle af de kendte grød- og grøntagsmostyper, når du introducerer noget nyt. Altså, at du ikke giver ham tre nye måltider på en dag, men giver to kendte og et nyt. Det vil sige, at hvis du f.eks. vil introducere en ny grøntsagsmos om aftenen, så giv ham en grødtype til frokost, som hans mave er vant til, og når han så har vænnet sig til grøntsagsmosen om aftenen, så kan du skifte til en anden grødtype til frokost.. Når du øger ham til tre skemåltider, så giv ham en kendt grødtype til morgen og vurder så, hvor meget du skal variere frokost og aftenmåltidet, så hans mave ikke udsættes for alt for meget nyt på en gang.

En måde at variere grøntsager på, kan også være f.eks. at bibeholde kartoffelmos som basis og så tilsætte forskellige andre grøntsager til kartoffelmosen, så han gradvis vænnes til andet end kartoffel og så stille og roligt lade de andre grøntsager fylde mere og mere og måske nogle gange udgøre en basis, hvortil du så tilsætter noget nyt... Håber du forstår, hvad jeg mener :)

Jeg vil også anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du dagsplaner, opskriver og guides igennem fra de første skefulde til jeres dreng er igang med familiemad og spiser det samme som I andre.

Rigtig meget held og lykke - og rigtig god appetit! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udvikling

Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:

- 1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven

- 2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.

- 4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.

- 5mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet...

Læs mere i Babylex

Naturlægemidler

Naturlægemidler skal registreres af lægemiddelstyrelsen og godkendes normalt ikke til børn under 2 år.

Naturlægemidler (f.eks. Echinamin) skal være mærket: 'Bør ikke anvendes til børn under 2 år'.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annoncer

Annonce