Annonce

Annonce

Svar: Fisk til baby på 6 måneder


28. august 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på, at din datter har glæde af at få fisk, også selvom I ikke selv er de store fiskespisere :)

Fisk indeholder mange vigtige næringsstoffer som D-vitamin, jod, selen og omega-3 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer, det der også nogle gange kaldes fiskeolie, er meget vigtige for udviklingen af barnets nervesystem og hjerne, synssansen, indlæringsevne og hukommelse, og det anbefales, at vi spiser fisk 2 gange om ugen til aften og gerne flere gange ugentlig til frokost...

Din datter må meget gerne få forskellige former for fisk, og du bør koge fisken eller lave den i ovnen, så længe hun ikke er ældre. Når hun bliver 9 måneder og derover, kan hun begynde at få stegt fisk. Fede fisk er f.eks. laks, sild og makrel og magre fisk er f.eks. torsk, ising, lange, rødspætte og torskerogn. Du må også gerne give hende rejer og muslinger en gang imellem.

Du kan købe frisk fisk hos fiskehandleren, og du kan også købe frossen fisk, som du finder i køledisken i supermarkedet. Det er vigtigt, at du er opmærksom på at fjerne evt. fiskeben. Fisk på dåse må hun også gerne få, det kan være praktisk med f.eks. torskerogn eller makrel på dåse...

Hun må dog IKKE få tun... heller ikke tun fra dåse. Det må hun først få fra 3 års alderen, og tunbøffer må hun først få fra hun er 14 år gammel. Hun må heller ikke få andre store rovfisk som rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart. Disse fisketyper indeholder for meget kviksølv. Men ud over disse fisketyper, så må ...


Annonce

... hun faktisk gerne få lidt af det hele...

Du kan købe færdiglavet fiskefars eller du kan lave fiskefars selv, som du kan lave fiskefrikadeller af. Du kan også købe færdiglavede fiskefrikadeller - du skal dog være opmærksom på, at saltindholdet godt kan være højt i disse, så derfor kan det være en fordel at lave fiskefrikadellerne selv. Du kan evt. også spørge din lokale fiskehandler om han/hun kan lave en fiskefars til dig uden salt, som du kan bruge til din datters mad... du kan bruge indmaden af en fiskefrikadelle i hendes grøntsagsmos fra 6 måneders alderen og når hun bliver ældre, vil hun kunne spise fiskefrikadeller i stykker.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Man kan godt lave små fiskeboller og have dem i fryseren, ligesom du kan lave kødboller. Du kan lave fiskeboller af en fiskefrikadellefars eller du kan blande f.eks. fint hakket torsk med f.eks. æg, majsstivelse og måske lidt blendede grøntsager, forme farsen til små boller (farsen skal være fast), som du så koger - vandet må ikke koge, for så skiller bollerne ad, så vandtemperaturen skal holdes ved kogepunktet uden at koge op. Fiskebollerne er ofte færdige, når de flyder op til overfladen - de skal koge et sted mellem 4-10 minutter alt efter hvor små/store de er...

I starten vil det sandsynligvis være lettest at købe et lille stykke laks, rødspættefilet, skrubbe, torsk eller lignende - koge det eller lave det i ovnen, og hakke det meget fint med en gaffel. Og når hun bliver ældre, vil det være rigtig fint, at du laver forskelligt smørbart fiskepålæg, som hun kan få på brødet :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex

Erstatning for mælk

Hvis du af en eller anden grund ikke ammer dit barn eller ønsker at supplere din amning med mælk, så skal det være modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk før det er tidligst 6 mdr. gammel og da stadig kun i begrænset mængde (smagsprøver i kop).

Der findes forskellige former for erstatning, noget kan bruges fra fødslen og andet først fra barnet er mindst 4 mdr. gammelt. Erstatninger kan købes i pulverform, som blandes op med kogt, afkølet vand, eller flydende i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annoncer

Annonce