Annonce

Annonce

Svar: Mos til baby


22. august 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære glade mor

Tak for dit brev :) Og hvor er det dejligt, at det går så godt med skemaden, og at jeres datter er så glad for at spise mad, at du nogle gange må stoppe hende for at sikre plads til mælken - det lyder super!

Det er naturligt, at hun foretrækker grøden, som er mere sød i smagen. Modermælk er meget sødt, så hun kender til den søde smag og er tryg ved den, og derfor kan mange børn bedre lidt grød og frugtmos, end de er til grøntsager. Men.. hun skal jo gradvist lære at spise mere grønt, og mad som er mindre sødt, og der er forskellige ting, du kan forsøge.

Det er rigtig godt at brug f.eks. gulerod, fordi de har en naturligt sødme. Du må meget gerne lade gulerod udgøre størstedelen af mosen, og så gradvist tilsætte andre grøntsager, men starte i det små og så lade dem fylde mere og mere. Du kan blande gulerod med f.eks. kartoffel, blomkål, broccoli, squash her i starten eller måske lave lidt ærtepure, som kan være med til at give lidt sødme, lidt smørsovs, som alternativ til en skefuld fedtstof i mosen kan også nogle gange gøre underværker...

Du kan også købe søde kartofler, det der også kaldes sweet potatoes, og du kan fra 6 måneders alderen begynde at give hende forskellige typer af rodfrugter. Mange rodfrugter har en naturlig sødme, og hvis du bager dem i ovnen, før du blender dem/moser dem, så vil det være med til at trække sødmen frem. Græskar kan du også bruge til mos, de har også en sødme, som hun måske vil synes om. Det samme ...


Annonce

... gælder f.eks. jordskokker...

Lige så snart hun bliver 6 måneder, så åbner der sig en verden af muligheder. Fra 6 måneders alderen må hun få stort set alle grøntsager: Kartofler, gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få dem fra 6 måneders alderen, men ikke i større mængder. Disse grøntsager bør enten kun udgøre 1/10 af mosen eller også skal de serveres med ca. 14 dages mellemrum.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan også vælge at bruge lidt grød som basis og så tilsætte grøntsagsmos som topping, for på den måde gradvist at vænne hende til, at forskellig smag er okay og at grøntsagsmos også kan bruges. Og så netop bruge grøden, som hun kender og er tryg ved som en naturlig del af maden - så kan det være lettere at acceptere det nye :)

I takt med at hun bliver ældre, vil det være rigtig godt, at du også tilbyder hende kogte grøntsagsbuketter, eller grøntsagsbåde bagt i ovnen, som hun selv kan sidde med og gumle på. Hun vil nyde at sidde med lidt mad i hånden, gnaske, gumle, opbløde med spyt osv. og det vil være oplagt netop også at bruge lidt grøntsager til dette, så hun på den måde også vænner sig til grøntsagssmagen på en naturlig måde :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sove ude

Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.

At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.

Læs mere i Babylex

Søskende

Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:

- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annoncer

Annonce