Annonce

Annonce

Svar: 4 mdr og opstart af skemad


12. august 2017

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Nikoline

Tak for dit brev og fine spørgsmål. Dejligt at høre, at du har min bog om børn og mad, og er glad for den, tak:)

Det lyder så fint, det du fortæller. Det er super, hvis Valdemar kan spise op til 1/2 dl. af gangen, nogle gange lidt mere, andre gange mindre - han siger selv fra, og det er super, at du respekterer hans signaler.

Det er rigtig fint, at du nu giver både grød og grøntsagsmos, på den måde får han forskellige fødevarer og vænnes til forskellig smag og konsistens, og det er netop det vigtigste lige nu. Det er bedre, at han spiser 1/2 dl. 2 gange dagligt, end 1 dl. på en gang. Det giver også plads til mælken i maven, og mælk skal stadig være hans hovedindtag. Skemaden skal faktisk komme ud over den vanlige mængde mælk, og bør ikke erstatte hans indtag af mælk endnu...

Han vil naturligt stille og roligt kunne spise større mængder af gangen, men når man starter i 4 måneders alderen, så vil der gå længere tid, end hvis man starter, når han er 6 måneder. Og det er vigtigt, at du ikke presser ham eller går for hurtigt frem, for så kan du risikere, at han lukker munden og afviser skeen - og det er ikke så godt, hvis han begynder ikke at ville spise skemad, fordi det er gået for hurtigt for ham...

Giv ham vand af kop sammen med skemaden, så han også lærer at drikke vand, og giv ham gerne vand undervejs og efterfølgende, så han hjælpes til at "skylle maden ned", det kan på sigt også gøre, at han så måske kan spise lidt mere af gangen.

Lige nu er min anbefaling, at I fortsætter som hidtil, og giver ham tid til at vænne sig til skemaden langsomt.. Du skal lige nu ikke gøre noget for at få ham til at ...


Annonce

... spise mere, han vil sandsynligvis selv øge mængden, når han har behov for det, og det er som sagt vigtigt ikke at presse ham til at det skal gå hurtigt...

Det er fint med grød efter formiddagsluren, og det kan være en overvejelse værd, om du skal give grøntsagsmos om aftenen og ikke om eftermiddagen. Både fordi de to skemåltider så ikke ligger for tæt på hinanden, men også fordi I så kan tage udgangspunkt i aftensmaden, så I på sigt spiser sammen og spiser det samme...

De fleste børn, der starter med skemad i 4 måneders alderen trives med skemad en gang dagligt i den alder, øges til 2 måltider i 5 måneders alderen og til 3 måltider omkring 6 måneder. Da jeres dreng allerede er igang med to skemåltider nu, vil det sandsynligvis være rigtig fint at bibeholde disse den næste månedstid, og når han så måske er 5.5 måned, kan du evt. øge ham til 3 skemåltider, så han begynder også at få morgenmad.. det må tiden vise. Det kan igen være bedre at han 3/4 dl. grød eller mos 3 gange dagligt fremfor 2 store portioner, fordi det giver bedre plads til at dække mælkebehovet og samtidig også giver variation af forskellige fødevarer.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Det er vigtigt også lige at sige, at selvom nogle børn uden problemer kan spise 2 dl. grød eller mere, når de bliver ældre, så er det bestemt ikke alle. Der er masser af børn, som spiser mindre portioner, og det kan derfor være svært helt at sætte mængde på, hvad der er en "normal portion". Det vigtigste er, at barnet er glad for mad, og trives med sit indtag - og at der stadig er plads til mælk, så også væskebehovet bliver tilstrækkeligt dækket.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i at barnet ofte gylper efter et måltid og det er helt normalt. Ofte er det når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op. Hvis dit barn får flaske, kan du måske ændre lidt på flaskesuttens hul. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så barnet sidder mere lodret, når det får mad.

Du skal være...

Læs mere i Babylex

Sove ude

Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.

At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annoncer

Annonce