Annonce

Annonce

Svar: Overgang til skemad


12. juli 2017

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære frustrerede mor

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du kunne bruge mit sidste svar :)

Det lyder umiddelbart som om, at din datter er parat til skemaden. Du fortæller, at hun de første dage tog fint imod og spiste forskellige slags grød - men at hun nu er begyndt at snakke, når hun skal spise, så maden ryger ud af munden.

Jeg tænker, at når hun snakker, så er det fordi, hun er glad for maden og nyder maden. Hun er blevet opmærksom på, at hun kan bruge sin mund på flere måder - både til at smage maden, spise maden, fornemme konsistens, temperatur osv. men også til at lave mere lyd, sige flere og flere ting - og til at få din opmærksomhed og kontakt. Og du må meget gerne pludre sammen med hende og udnytte den kontakt, I netop har, når hun skal spise.

Når hun spytter maden ud, så kan det også være fordi hun stadig har svært ved helt at finde ud af, hvordan hun skal lægge tungen i munden. Når hun drikker mælk, så bruger hun tungen til at malke med, og det samme vil hun naturligt forsøge, når du tilbyder hende skemad. Derfor får hun skubbet maden ud og har svært ved at få det tilbage i svælget og synke.. men det kommer med tiden :) Det kan være en god idé, at du forsøger at gøre grøden en lille smule tykkere nu, så hun bedre kan styre den i munden, hvis den er for tynd, så kan det være sværere for hende at "sluge den"...

Når hun slår til skeen, drejer hovedet, vrænger, så er det en måde at sige nej tak, og det skal du naturligvis acceptere. Det er vigtigt, at du ikke giver hende for store portioner, og det er vigtigt, at hun ikke føler sig presset. Så vil hun naturligt afvise mere og mere. Prøv at aflede hende ved at tilbyde hende ...


Annonce

... vand undervejs, så hun får et par skefulde grød eller mos og derefter tilbydes lidt vand, og så får et par skefulde mere...

Prøv også om hun allerede nu kan finde ud af at sidde og sutte på lidt mad selv. Det kan være en blød frugtbåd eller et stykke agurk. Det kan også være en kartoffelbåd, som er bagt i ovnen.. Måske skal du stadig holde det for hende, men det vil være fint ,at du så gør det og så lader hende sidde og sutte, slikke osv. på maden, så hun mærker og smager og du anerkender hendes lyst til at spise :)

De faste spisetider er også vigtige - og du behøver ikke følge planen fuldstændig slavisk, det er for at give et indblik i, hvordan en dag kan skrues sammen. Så hvis din datter sover længere formiddagslur og kortere middagslur, end jeg har beskrevet, så passer du naturligvis dagsplanen ind i forhold til dette. Men, det vil være rigtig godt, hvis du på sigt kan forsøge at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad, når hun vågner og ammes, før hun skal sove - på den måde skaber du plads i maven til begge dele og sikrer, at hun bliver fyldt tilstrækkeligt op :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Sidder hun hos dig eller i sin høje stol? Hvis hun er stærk nok til at sidde i høj stol allerede nu, så må du gerne forsøge dette. Så kan du sidde overfor hende og hun kan spejle sig i dig - og igen bliver kontakten mellem jer øget og måltidet noget meget fælles:) Og træk ikke tiden ud, det er rigtig fint, hvis hun bare spiser 1/2 dl. og drikker lidt vand. Derefter kan hun så komme ned på gulvet og lege. Hun behøver ikke større mængder lige nu - lidt og tit er bedre for hende :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når man giver barnet flaske, er det vigtigt at det er en hyggestund. Sid eller læg dig derfor med barnet i favnen og lad aldrig dit barn ligge alene med en flaske.

Hold barnet som hvis du ville amme og lad ind imellem barnet få en pause, så der er mulighed for at bøvse. Sid gerne med barnet, så barnets hoved er let eleveret. Sørg for at der er mælk i hele flaskesutten, så barnet ikke kommer til at sluge for meget luft.

Nogle børn spiser meget hurtigt på flaske,...

Læs mere i Babylex

Jern præmatur

Børn med en fødselsvægt under 2500g skal tilbydes ekstra jern og vitaminer.

Se babylex under vitaminer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annoncer

Annonce