Annonce

Annonce

Svar: Kosttilskud under amning og til børn


11. juni 2017

Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mie

Tak for dit brev og velkommen til :)

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 2 år tilbydes et dagligt tilskud af D-vitamin de første to år. Hvis barnet er født præmaturt eller med en fødselsvægt på under 2500 gram skal barnet derudover tilbydes jerntilskud.

Anbefalingen for D-vitamin til børn, der født til tiden, lyder således:

Der gives 10 mikrogram (400IE) D-vitamin dagligt fra barnet er 2 uger til det er 2 år. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen ofte er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler, eller tørklæder) skal fortsætte med 10 mikrogram D-vitamin dagligt gennem hele barndommen - og formentlig hele livet, afhængig af soleksponering.

D-vitamin gives som dråber. Som udgangspunkt anbefales det ikke, at man tilbyder multivitaminpille i stedet. Hvis forældrene ønsker at give barnet en tyggevitamintablet (tidligst fra 1.5 år) skal barnet ikke have D-dråber.

Anbefalingen for jerntilskud til børn der er født til tiden men med en fødselsvægt under 2500 gram lyder således:

Der gives ca 8 mg jerntilskud dagligt til 6 måneder.

Hvis barnet får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal barnet have 1/2 dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller ca 8 mg hver anden dag.

Med hensyn til andre kosttilskud, så anbefaler Sundhedsstyrelsen som udgangspunkt ikke, at man tilbyder barnet en multivitaminpille, idet børn generelt får deres behov for næringsstoffer fint dækket gennem kosten. Kosttilskud kan ikke erstatte en sund og varieret kost - og kosten indeholder flere vigtige stoffer end blot vitaminer og mineraler. Vælger man at give sit barn en multivitaminpille, er det vigtigt at vælge et produkt til børn med et indhold på omkring 100% af ADT for de forskellige vitaminer og mineraler for børn i alderen 1-10 år. Der sker hvert år alvorlige forgiftningstilfælde hos børn, der har spist en større mængde multivitaminpiller.

Fiskeolie og levertran anbefales heller ikke til børn. Levertran anbefales ikke på grund af det høje A-vitamin indhold. Og der er ikke grund til at supplere barnets kost med tilskud af de n-3 fedtsyrer der er i både levertran og fiskeolie.

Naturlægemidler og andre kosttilskud bør ikke anvendes til børn under 2 år uden længens anvisning - og det skal fremgå af pakningen, at de kan anvendes til børn. Det er vigtigt at følge doseringsvejledningen.

Ovenstående er Sundhedsstyrelsens vejledning fra "Eræring til spædbørn og småbørn 0-2 år", Sst. 2016.

Jeg kender ikke umiddelbart den shake, som du refererer til, men det lyder umiddelbart ikke til at være en shake, der anbefales til ...


Annonce

... børn.

Jeg forstår godt, hvis du gerne vil styrke din dreng immunforsvar og du gerne vil gøre noget aktivt for at nedbringe hans sygedage i vuggestuen. Der er også her flere ting, som du kan gøre:

Kosten spiller naturligt ind. Den mad din dreng spiser, har betydning for at opbygge nye celler, reparere gamle celler osv. Det er derfor rigtig godt, at I spiser økologisk, sørger for at han får forskellige antioxidanter via økologisk frugt og grønt, ligesom det vil være rigtig godt, at du giver ham fisk af forskellige slags - det gælder både til frokost og til aften. Fisk indeholder vigtige vitaminer og mineraler, blandt andet selen, der virker som antioxidant og som kan styrke immunforsvaret inde fra - og frisk fisk er bedre end fiskeolie, fordi olien kan være renset, så den f.eks. ikke indeholder selen...

Håndvask har betydning for at nedbryde antallet af sygedage. Det er vigtigt at du vasker hænder på både dig selv og din dreng i forbindelse med f.eks. bleskift, pudsning af næsen, måltider osv...

Det er godt at lære ham at hoste eller nye i albuen eller i en serviet...

Det er godt at rengøre legetøj jævnligt...

Det er godt at sørge for et godt indeklima...

Og så er det godt at lade ham vaccinere og dermed følge det danske børnevaccinationsprogram :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan læse mere i min bog "Helens bog om Børn og Sygdom".

Med hensyn til amning og kosttilskud, så sætter man normalt ikke nogen restriktioner på moderens kost. Kosten har normalt ikke afgørende betydning for sammensætningen eller mængden af modermælk. Det er dog vigtigt, at man spiser sundt og varieret og følger de generelle kostråd fra Fødevarestyrelsen.

Kvinder der ikke indtager mælkeprodukter tilrådes et tilskud på 500 mg kalcium dagligt i ammeperioden.

Derudover tilrådes ammende at spise fisk og fiskepålæg flere gange om ugen, fordi de indeholder sunde fedstoffer, som via mælken gavner barnet. Det er godt at spise både magre og fede fisk. Det anbefales dog ikke, at man spiser mere end 100 gram om ugen af de store rovfisk. Ammende anbefales højst at spise 1 almindelig dåse tun om ugen og ikke spise dåser af hvid tun eller albacoretun.

Laks fra Østersøen har et særligt højt indhold af dioxin. Derfor anbefales det, at gravide og ammende ikke indtager mere end en portion østersølaks (ca 125 gram) en gang om måneden.

Om den shake du indtager kan anbefales, når man ammer, tør jeg desværre ikke svare på. Her er du nødt til at kontakte producenten :)

Det var lidt indblik i, hvad der anbefales til børn og under amning - jeg håber, at du kan bruge det lidt videre :)

Glæder mig til at følge jeres lille familie.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver kun syge hvis de spiser mad med toksin, hvor sporerne er inaktive og uden betydning. Hos spædbørn...

Læs mere i Babylex

Prævention

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel, også selv om man ammer, så har man lyst til hurtigt at genoptage sexlivet er det en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Sålænge du ammer bør du ikke tage p-piller eller mini-piller fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter kvinden mod infektion....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annoncer

Annonce