Annonce

Annonce

Svar: Vokser han som han skal?


9. maj 2017

Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

For at kunne vurdere, om din dreng vokser og taber på som han skal, så er du nødt til at se på hans kurve og hvordan han ligger fra fødslen og til nu. Du kan på medlemssiderne logge ind i livets bog og indtaste hans længde og vægt fra fødslen, og så vil du kunne se hans kurve, og hvordan han ligger..

Det betyder ikke noget om han ligger lavt, gennemsnitligt eller højt. Det vigtiste er, at han følger sin egen kurve - altså at han ikke er begyndt at tabe sig eller pludselig ikke tager på i højden, eller modsat, pludselig tager alt for meget på eller vokser forholdsvis meget...

Start i vuggestue kan sagtens spille ind på appetitten og netop hans indtag af mad er vigtigt for at han vokser og tager tilstrækkeligt på. Og jeg ved fra dit tidligere brev, at du stadig ammer rigtig meget og er derfor nødt til at sige, at dette måske spiller ind hos jer. Nogle børn drikker så meget mælk, at det fjerner pladsen for den egentlige mad - det kalder man for mælkedranker og med den alder jeres dreng har, vil det være et problem, hvis han drikker mere end 1/2 lidt mælk i døgnet og det er der ingen tvivl om, at han gør...

Kosten har naturligt betydning for væksten - naturligvis er der også arvelighed osv. der spiller ind. Hvis mor og far ikke er så høje, så bliver børnene det ofte heller ikke, men kosten er vigtig. Og han skal spise lidt fra alle fødevaregrupper, så han får både protein, fedt, kulhydrater, vitaminer, mineraler osv. Han skal spise kød, fisk, forskellige grøntsager, kartofler, ris, pasta. Han skal spise gryn og grød af forskellige slags, frugt og bær...

Mit forslag en en dagsplan til en dreng på 13 måneder ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos. Vand ...


Annonce

... af kop.

Puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, suppleret med kogte grøntsager, godt kogte pastaskruer, 1/2 hårdkogt æg eller lignende. Må også meget gerne få varm mad til frokost. Vand af kop.

Puttes til middagslur

Eftermiddag 16: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos. Vand af kop.

Aften 18: Famliemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, ris, pasta sovs. Der skal være mad i stykker, mad i hånden, mad han selv spiser med gaffel, og mos som du supplerer lidt med undervejs. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød f.eks. en flerkornsgrød, vand af kop. Får børstet tænder.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen, hvor dagen så starter med grød.

Som du kan se, så har jeg i denne dagsplan ilagt to amninger - aften og sen aften - fordi jeg ved, at du lige nu ammer betydeligt mere og ved, at du rigtig gerne vil bibeholde amning. Det kan sagtens lade sig gøre. MEN om dagen bliver han så "kun" tilbudt vand af kop og ikke anden form for mælk - for lige nu er hans mælkeindtag alt for højt og hans indtag af rigtig mad skal sættes op. Det er derfor ikke meningen, at du skal begynde at give ham mælk på anden vis, men du kan fint sikre hans behov med de to amninger lige nu...

Jeg kan naturligvis ikke sige, at det er hans store mælkeindtag, som gør at han lige nu ikke lyder til at vokse så meget, men det er noget, du er nødt til at medtænke... For at se om det er tilfældet, så er du nødt til at notere alle hans vægt og længdemål fra fødslen ind i kurven, så du kan se, hvordan han ligger.

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Lukker munden for grød

Hej Helen Vores den mindste er nu blevet 7 måneder. Hun er en dejlig pige,...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Afvænning af natflaske

Hej Helen Jeg skriver igen til dig, efter at vores søn er blevet ældre, får...

Læs hele brevet og Helens svar


16. juni 2018 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Madnægter

Kære Helen, Jeg håber du kan give os nogle råd ift. at få vores dreng Milo...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Er ikke glad for skemad

Hej Helen Jeg skriver til dig, da min dreng på snart 8 måneder får 4...

Læs hele brevet og Helens svar


12. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Fra 5 til 3 flasker i døgnet

Hej Helen Først og fremmest tusind tak for en super god hjemmeside - har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annoncer

Annonce