Annonce

Annonce

Svar: Aftensmad - når far følger diæt


26. januar 2017

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Anne-Sophie

Tak for dit brev og meget fine beskrivelse af fars diæt, hvad han spiser, og hvad han ikke må få.. Jeg håber, at far har det godt efter omstændighederne :)

Jeg vil naturligvis meget gerne svare på dine spørgsmål og jeg svarer i den rækkefølge de kommer. Her kommer retningslinjerne :)

1) Vedr. Rismælk, havremælk, mandelmælk og soyamælk, så anbefales det ikke, at man tilbyder disse produkter som alternativ til modermælk eller modermælkserstatning til børn under 1 år.

Rismælk frarådes helt til børn under 3 år, på grund af risikoen for et for højt indhold af arsen.

Havremælk indeholder hovedsageligt kulhydrater, meget lidt protein og har ikke noget naturligt indhold af vitaminer og mineraler

Mandeldrik har lavt indhold af protein og ikke noget naturligt indhold af vitaminer og
mineraler

Soyamælk har samme indhold af protein som komælk, men et langt lavere indhold af mineraler. Derudover indeholder soyamælk fytinsyre, der kan hæmme optagelsen af visse mineraler. Sojamælk kan evt. indgå i madlavningen fra 1-års-alderen.

Når I laver sovs til jer selv og jeres dreng, så bør I således tage lidt fra til ham og bruge modermælksestatning i hans sovs, så længe han ikke er ældre. Når han bliver 1 år, kan I bruge lidt soyamælk til jer alle sammen.

2) Jeres dreng må gerne få grøntsager der er kogt i almindelig saltet vand. Og I behøver ikke lave to ...


Annonce

... forskellige grøntsagslasagner - I må gerne spise det samme. Med hensyn til salt, så anbefales det, at vi så vidt muligt holder saltindtaget nede og at børn under 1 år ikke tilbydes salt, men I lyder til at spare så meget på saltet hos jer generelt, at det lyder fint også i forhold til jeres dreng.

3) Jeres dreng må gerne få ost på sin bolle. Det kan være smøreost, det kan også være gnaveost, som han kan sidde med i hånden, eller det kan være lidt revet ost på en middagsret. Ost indeholder en del protein, men i variation med anden pålæg og anden mad generelt, må børn gerne få ost. Ost er også en vigtig kild til kalk :)

Børn under 1 år skal have modermælk eller modermælkserstatning og ikke komælk/sødmælk. Fra 9 måneders alderen kan de også få lidt sødmælk via sovs eller på en frugtgrød - men IKKE som drikkemælk og max 100 ml om dagen. Og da I ikke bruger mælk i sovs, så vil det være nødvendigt at vente til 1 års alderen, hvor han så kan få lidt sovs lavet med soya... Så han skal ikke begynde at drikke sødmælk, det anbefales ikke mere :) Fra 1 års alderen kan han tilbydes en lille smule letmælk.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Fra 9 måneders alderen må han dog gerne tilbydes en lille smule surmælksprodukt i form af yoghurt eller A38 (3.5% fedtindhold). Maks. ½ dl. stigende til 1 dl. ved 1års alderen.

Håber dette er svar nok på dine spørgsmål, og at det ikke gør madlavningen mere besværlig for jer :)

Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Allomin 2 er på dit hold i madkampen!

Nu starter madkampen! Og med dit massive søvnunderskud kan den måske virke lidt uoverskuelig – men husk! Den kan føre til mere søvn. Mange børn sover nemlig rigtig godt (og længe) på en mæt og glad mave, og grød ligger altså bare rigtig godt i maven. Med Allomin 2 i baghånden, er dit barn dækket ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex

Strømper

Strømper skal passe til barnets fod og gerne være en lille smule længere.

Til de spæde børn, kan man købe frotté strømper som er dejligt bløde og med næsten ingen elastik og dermed ikke noget, som strammer.

Strømper kan være af uld, bomuld eller af et blandingsprodukt og det kan være en god idé at medtænke, hvad materiale du vælger at købe strømper i. Til børn der sveder meget, kan uld være en fordel. Det samme gælder om vinteren, hvis dit barn f.eks. skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annoncer

Annonce