Annonce

Annonce

Svar: Ingen interesse i mad


11. januar 2017

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Stine

Tak for dit brev og tillykke med, at I har fået en lillebror - og velkommen tilbage :) Det er dejligt at høre fra dig igen :)

Nogle gange så vil børn, når de starter med skemad i 4 måneders alderen, løbe lidt træt i smagen af grød og mos - så når jeres dreng nu lukker munden, så kan det godt være fordi, han har brug for mere smag og lidt mere udfordring....

Det er derfor rigtig godt, hvis du kan variere mellem den færdiglavede og den hjemmelavede mad, så han får så meget forskelligt som muligt - og meget gerne tage mere og mere udgangspunkt i den mad, som I andre spiser :)

Derudover vil det være rigtig godt, hvis du forsøger at holde nogenlunde fast i samme plan hver dag, så han har faste spisetider, fordi det er med til at give ham en fornemmelse for, hvornår han er sulten, så han er mere parat til at spise, når du så sætter ham til bords :)

Jeg vil også anbefale dig, at du nu begynder at tilbyde ham mad i hånden, og du må meget gerne starte hvert måltid med at give ham lidt, som han selv kan sidde og sutte på, gumle på, opbløde med spyt osv. Det har den fordel, at det for det første stimulerer ham mundmotorisk, men det har også den fordel, at det gør ham opmærksom på, at det er spisetid, og at han dermed bliver gjort klar og er mere parat, når skeen kommer. Det vil sige, at du starter med mad i hånden og følger efter med skemaden.

Når han skal spise, så er det vigtigt at du sætter dig foran ham. Han skal sidde i sin høje stol og du og han skal have øjenkontakt. Du skal holde fast i, at nu er det spisetid. Det skal du gøre ved at verbalisere omkring maden og ved at lade ham spejle sig i dit ansigt.

Du skal altså bruge din stemme og din mimik: "mmm mam mam mam, dejlig mad" åbne munden (han spejler sig i dig), ind med skeen, synke og igen "mmm mam, mam, smager godt", åbne munden ind med skeen. Det skal køre i en jævn strøm, så han ligesom ikke får mulighed for at blive afledt af andre ting, men hjælpes til at holde fokus.

Når han så alligevel forstyrres af noget eller har brug for en pause, så er det naturligvis helt okay, så følger du ham i det: "Hov, der kom storebror, hej med dig" og hjælper ham så tilbage til måltidet igen: "Nå skat, skal du have lidt at drikke", og så får han lidt vand og derefter er han så klar igen ...


Annonce

... "hej skat, er du klar, mere mad, mmm mam mam" og så starter I forfra.

Jeg vil også anbefale dig, at du nu begynder at skære lidt ned i mængden af mælk i hver flaske. Det er rigtig fint med de 5 flasker i døgnet, men det vil være fint, hvis han får 180-200 ml i hver flaske og ikke 240 ml som nu.. for også at give plads til lidt mere rigtig mad i maven.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Morgen 7.30-8: Frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping og vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur ca kl 9

Frokost 12: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og du følger efter med grøntsagsmos, og der begyndes med lidt kød eller fisk i mosen. Det kan være hjemmelavet mos eller det kan være mos fra glas. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13-13.30


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Esbjerg

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Tilbydes frisk blød frugt i hånden og du følger efter med lidt frugtmos, vand af kop.

Aften 18: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og du følger efter med lidt grøntsagsmos - udgangspunktet mere og mere jeres mad, kød, fisk i mosen. Må gerne blive spist lidt af først, og når I så sætter jer til bords, må han gerne være med og sidde og gumle videre på lidt mad selv :) så måltidet er noget fælles :)

Flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske, det der også kaldes drømmemåltid

Nat - flaske x 1 efter behov, som nu :)

Lige nu skal du ikke fokusere så meget på, hvor store mængder mad, der kommer indenbords, men snarere fokusere på rutinen omkring måltidet og at lidt er bedre end ingenting. Det er bedre at han spiser 4-5 skefuld til ½ dl. end at han slet ikke spiser noget :)

Derudover skal du naturligvis overveje, om han kan få bidt større stykker af, nu hvor han har fået tænder. Hvis det derfor er problematisk at tilbyde ham mad i hånden, som han selv kan sidde og gumle på, så kan du overveje, om han kan have glæde af et frugtnet eller en babyfeeder. Det er en lille beholder til frugt og kogte grøntsager, som gør at han stadig kan sidde og gumle og sutte, men uden at få stykker galt i halsen :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie igen :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

20. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Lukker munden for grød

Hej Helen Vores den mindste er nu blevet 7 måneder. Hun er en dejlig pige,...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Afvænning af natflaske

Hej Helen Jeg skriver igen til dig, efter at vores søn er blevet ældre, får...

Læs hele brevet og Helens svar


16. juni 2018 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Madnægter

Kære Helen, Jeg håber du kan give os nogle råd ift. at få vores dreng Milo...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Er ikke glad for skemad

Hej Helen Jeg skriver til dig, da min dreng på snart 8 måneder får 4...

Læs hele brevet og Helens svar


12. juni 2018 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Fra 5 til 3 flasker i døgnet

Hej Helen Først og fremmest tusind tak for en super god hjemmeside - har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 189,95

Du sparer: 59,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

... mange tak for dit sidste svar vedrørende vores problemer med skemaden. Vi er kommet godt videre, bl.a også inspireret af dit dejligt detaljerede svar, og Ingrid spiser nu som bliver hun betalt for det.

Kh Karen (og Ingrid)


Annoncer

Annonce