Annonce

Annonce

Svar: Ske mad fra 5 mdr til 6 mdr


18. oktober 2016

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine tanker :) Jeg kan godt fornemme, at der er mange spørgsmål, som presser sig på...

Det er meget passende med 2 måltider dagligt, her i 5 måneders alderen. Du kan give grød til frokost, evt. med frugtmos som topping og vand af kop - og om aftenen kan du give ham grøntsagsmos. Kartoffel er en god basis, men det er ikke sådan, at han skal have kartoffel hver dag, du må også gerne give ham mos af andre grøntsager. Jo mere varieret, jo bedre er det :) Udgangspunktet må meget gerne være den mad, som I andre spiser - så han stille og roligt får samme mad som mor og far, og ikke tilbydes specielretter:)

Han bør sidde op, når han tilbydes skemad. Præcis som du skriver,- så sidder vi andre også op, når vi spiser. Han skal derfor sidde på dit skød eller sidde i høj stol, når han tilbydes skemad og drikker vand af kop. Hvis han er nødt til at ligge ned for at spise, så lyder det som om, at han ikke er helt parat til skemad endnu. Han skal kunne holde hovedet selv, dreje hovedet bevidst og åbne munden bevidst efter skeen. Det kræver stor teknik at forme læberne omkring skeen og tage grød eller mos af skeen, føre det tilbage til svælget med tungen og synke det - og det skal han kunne - samtidig med, at øvelse naturligvis også gør mester :)

Du må gerne tilbydes ham ¾-1 dl. grød eller mos af gangen nu og give ham vand af kop sammen med skemaden. Derudover skal han tilbydes mælk (amme eller flaske) ca 6-7 gange i døgnet. Mængden af skemad skal hele tiden tilpasses, så han spiser nok mad, men stadig også drikker nok mælk.

Når han bliver 6 måneder, så skal han igang med morgengrød. Det vil være rigtig godt i denne alder at tilbyde en lidt grovere grød f.eks. havregrød eller øllebrød, så han vænnes til ny konsistens og smag. Derudover skal han i 6 måneders alderen igang med kød og fisk i sin grøntsagsmos, og så skal han også tilbydes mellemmåltider. Det vil sige, at du i denne alder kan begynde med lidt frugt formiddag og eftermiddag. Han vil i 6 måneders alderen have behov for ca 6 amninger eller flasker i døgnet. Det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes ...


Annonce

... skemad, når han vågner og tilbydes bryst eller flaske, før han skal sove. På den måde sikrer du ham plads i maven til begge dele.

Som tommelfingerregel er det godt "kun" at give grød til to af dagens måltider. Resten bør være grøntsagsmos med kød eller fisk, frugt og bær. Når han bliver 6 måneder, kan du med fordel variere mellem f.eks. grøntsagsmos og øllebrød til frokost. På den måde vænner du ham til rugbrødssmagen og vænner ham til at spise grøntsager, som meget gerne må være en naturlig del af vores frokost og aftensmad. Han må også meget gerne tilbydes ristede rugbrødsbjælker i hånden:)

Når han bliver 7 måneder, vil det ofte være passende med 4 skemåltider dagligt, så kan han få grød morgen og eftermiddag og få grøntsagsmos frokost og aften. Og amning/flaske nedsættes til 4 i døgnet. Det betyder, at han i denne alder ofte vil spise lidt større måltider, samtidig med, at han også er blevet bedre til at drikke vand af kop. I denne alder vil han gradvist spise mere og mere familiemad.

Du må gerne begynde at give ham grød af flager nu, så han gradvist vænnes til en anden konsistens og smag. Stille og roligt vil det så netop passe at gå over til havregrød, som jo har noget større flager og dermed mere bid.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Hovedbiblioteket Esbjerg

Torsdag 1. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Torsdag 15. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Skjern Bibliotek

Se flere foredrag med Helen ...


I 6 måneders alderen vil kød og fisk naturligt give grøntsagsmosen lidt mere struktur og bid, og han vænnes til, at der gradvist kommer noget på skeen, som kræver lidt mere mundmotorisk bearbejdning. I 7-8 måneders alderen kan du så begynde at mose grøntsagserne med en gaffel, så han gradvist vænnes til grovere mos og stille og roligt kan han suppleres med små hapsere, som han skal tygge sig igennem...

Det er super, at du nu har min bog om børn og mad - det hele står let forklaret i den. Du kan slå op på hver måned og læse, hvad næste skridt er, og hvordan du gør. Der er også dagsplaner til hver måned, så du kan se, hvilke måltider der indføres, hvornår han skal have skemad, mælk osv. Det skulle være nogenlunde til at finde ud af, hvis du blot går gradvist frem via bogen :)

Jeg håber, at du kan bruge denne uddybning lidt videre og har fået mod på at forsætte:)

Rigtig meget held og lykke fortsat - og rigtig god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Voksetillæg i børnesko

Børnesko skal altid købes med et voksetillæg på 1-1,5 cm. Om barnet skal have 1 eller 1,5 cm tillæg afhænger af skostørrelsen og typen af sko. Eksempelvis er det svært for helt små børn at gå i sko, der er 1,5 cm for store. I det tilfælde vil 1 cm være nok. Generelt er der brug for lidt mindre ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

8. oktober 2018 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Ingen mæthed og problemer med maven

Hej Helen. Tak for dit forrige brev, vi er så småt begyndt at putte ham ind...

Læs hele brevet og Helens svar


7. oktober 2018 | Kost og ernæring | 6 mdr.

6 mdr gammel dreng og skemad

Hej Helen. Skriver igen nu, da jeg synes det er svært det her med skemaden,...

Læs hele brevet og Helens svar


7. oktober 2018 | Kost og ernæring | 4 mdr.

4 måneder og rytme

Kære Helen Jeg håber du kan hjælpe mig lidt med mit(mine) spørgsmål, om...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2018 | Kost og ernæring | 4 mdr.

4 måneders rytme og hvordan med grød

Hej Helen. I forbindelse med vores flytning har vi skiftet...

Læs hele brevet og Helens svar


23. september 2018 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Spisning ved far

Hej Helen. Endnu et spørgsmål om lille Noah. :-) Han er som sagt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Mange tak for dine mange meget gode og brugbare råd. Jeg er glad for at man kan skrive til dig. Ingen som jeg har mødt har så mange gode konkrete råd som du har og samtidig kan man altid mærke at det er med et stort hjerte. Tak! Persi


Annoncer

Annonce