Annonce

Annonce

Svar: Ske mad fra 5 mdr til 6 mdr


18. oktober 2016

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine tanker :) Jeg kan godt fornemme, at der er mange spørgsmål, som presser sig på...

Det er meget passende med 2 måltider dagligt, her i 5 måneders alderen. Du kan give grød til frokost, evt. med frugtmos som topping og vand af kop - og om aftenen kan du give ham grøntsagsmos. Kartoffel er en god basis, men det er ikke sådan, at han skal have kartoffel hver dag, du må også gerne give ham mos af andre grøntsager. Jo mere varieret, jo bedre er det :) Udgangspunktet må meget gerne være den mad, som I andre spiser - så han stille og roligt får samme mad som mor og far, og ikke tilbydes specielretter:)

Han bør sidde op, når han tilbydes skemad. Præcis som du skriver,- så sidder vi andre også op, når vi spiser. Han skal derfor sidde på dit skød eller sidde i høj stol, når han tilbydes skemad og drikker vand af kop. Hvis han er nødt til at ligge ned for at spise, så lyder det som om, at han ikke er helt parat til skemad endnu. Han skal kunne holde hovedet selv, dreje hovedet bevidst og åbne munden bevidst efter skeen. Det kræver stor teknik at forme læberne omkring skeen og tage grød eller mos af skeen, føre det tilbage til svælget med tungen og synke det - og det skal han kunne - samtidig med, at øvelse naturligvis også gør mester :)

Du må gerne tilbydes ham ¾-1 dl. grød eller mos af gangen nu og give ham vand af kop sammen med skemaden. Derudover skal han tilbydes mælk (amme eller flaske) ca 6-7 gange i døgnet. Mængden af skemad skal hele tiden tilpasses, så han spiser nok mad, men stadig også drikker nok mælk.

Når han bliver 6 måneder, så skal han igang med morgengrød. Det vil være rigtig godt i denne alder at tilbyde en lidt grovere grød f.eks. havregrød eller øllebrød, så han vænnes til ny konsistens og smag. Derudover skal han i 6 måneders alderen igang med kød og fisk i sin grøntsagsmos, og så skal han også tilbydes mellemmåltider. Det vil sige, at du i denne alder kan begynde med lidt frugt formiddag og eftermiddag. Han vil i 6 måneders alderen have behov for ca 6 amninger eller flasker i døgnet. Det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes ...


Annonce

... skemad, når han vågner og tilbydes bryst eller flaske, før han skal sove. På den måde sikrer du ham plads i maven til begge dele.

Som tommelfingerregel er det godt "kun" at give grød til to af dagens måltider. Resten bør være grøntsagsmos med kød eller fisk, frugt og bær. Når han bliver 6 måneder, kan du med fordel variere mellem f.eks. grøntsagsmos og øllebrød til frokost. På den måde vænner du ham til rugbrødssmagen og vænner ham til at spise grøntsager, som meget gerne må være en naturlig del af vores frokost og aftensmad. Han må også meget gerne tilbydes ristede rugbrødsbjælker i hånden:)

Når han bliver 7 måneder, vil det ofte være passende med 4 skemåltider dagligt, så kan han få grød morgen og eftermiddag og få grøntsagsmos frokost og aften. Og amning/flaske nedsættes til 4 i døgnet. Det betyder, at han i denne alder ofte vil spise lidt større måltider, samtidig med, at han også er blevet bedre til at drikke vand af kop. I denne alder vil han gradvist spise mere og mere familiemad.

Du må gerne begynde at give ham grød af flager nu, så han gradvist vænnes til en anden konsistens og smag. Stille og roligt vil det så netop passe at gå over til havregrød, som jo har noget større flager og dermed mere bid.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


I 6 måneders alderen vil kød og fisk naturligt give grøntsagsmosen lidt mere struktur og bid, og han vænnes til, at der gradvist kommer noget på skeen, som kræver lidt mere mundmotorisk bearbejdning. I 7-8 måneders alderen kan du så begynde at mose grøntsagserne med en gaffel, så han gradvist vænnes til grovere mos og stille og roligt kan han suppleres med små hapsere, som han skal tygge sig igennem...

Det er super, at du nu har min bog om børn og mad - det hele står let forklaret i den. Du kan slå op på hver måned og læse, hvad næste skridt er, og hvordan du gør. Der er også dagsplaner til hver måned, så du kan se, hvilke måltider der indføres, hvornår han skal have skemad, mælk osv. Det skulle være nogenlunde til at finde ud af, hvis du blot går gradvist frem via bogen :)

Jeg håber, at du kan bruge denne uddybning lidt videre og har fået mod på at forsætte:)

Rigtig meget held og lykke fortsat - og rigtig god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kostfibre

Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.

Müsli, rosiner og tørret frugt, samt pasta, ris og bælgfrugter indeholder også kostfibre.

I må prøve jer frem og hvis jeres barn ofte har meget løs mave, vil det være fornuftigt at se på kostens sammensætning.Læs mere i Babylex

Nysgerrighed

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og grundigt undersøge verden omkring sig.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 20% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 199,96

Du sparer: 49,99

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annoncer

Annonce