Annonce

Annonce

Svar: Ske mad fra 5 mdr til 6 mdr


18. oktober 2016

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og alle dine tanker :) Jeg kan godt fornemme, at der er mange spørgsmål, som presser sig på...

Det er meget passende med 2 måltider dagligt, her i 5 måneders alderen. Du kan give grød til frokost, evt. med frugtmos som topping og vand af kop - og om aftenen kan du give ham grøntsagsmos. Kartoffel er en god basis, men det er ikke sådan, at han skal have kartoffel hver dag, du må også gerne give ham mos af andre grøntsager. Jo mere varieret, jo bedre er det :) Udgangspunktet må meget gerne være den mad, som I andre spiser - så han stille og roligt får samme mad som mor og far, og ikke tilbydes specielretter:)

Han bør sidde op, når han tilbydes skemad. Præcis som du skriver,- så sidder vi andre også op, når vi spiser. Han skal derfor sidde på dit skød eller sidde i høj stol, når han tilbydes skemad og drikker vand af kop. Hvis han er nødt til at ligge ned for at spise, så lyder det som om, at han ikke er helt parat til skemad endnu. Han skal kunne holde hovedet selv, dreje hovedet bevidst og åbne munden bevidst efter skeen. Det kræver stor teknik at forme læberne omkring skeen og tage grød eller mos af skeen, føre det tilbage til svælget med tungen og synke det - og det skal han kunne - samtidig med, at øvelse naturligvis også gør mester :)

Du må gerne tilbydes ham ¾-1 dl. grød eller mos af gangen nu og give ham vand af kop sammen med skemaden. Derudover skal han tilbydes mælk (amme eller flaske) ca 6-7 gange i døgnet. Mængden af skemad skal hele tiden tilpasses, så han spiser nok mad, men stadig også drikker nok mælk.

Når han bliver 6 måneder, så skal han igang med morgengrød. Det vil være rigtig godt i denne alder at tilbyde en lidt grovere grød f.eks. havregrød eller øllebrød, så han vænnes til ny konsistens og smag. Derudover skal han i 6 måneders alderen igang med kød og fisk i sin grøntsagsmos, og så skal han også tilbydes mellemmåltider. Det vil sige, at du i denne alder kan begynde med lidt frugt formiddag og eftermiddag. Han vil i 6 måneders alderen have behov for ca 6 amninger eller flasker i døgnet. Det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor han tilbydes ...


Annonce

... skemad, når han vågner og tilbydes bryst eller flaske, før han skal sove. På den måde sikrer du ham plads i maven til begge dele.

Som tommelfingerregel er det godt "kun" at give grød til to af dagens måltider. Resten bør være grøntsagsmos med kød eller fisk, frugt og bær. Når han bliver 6 måneder, kan du med fordel variere mellem f.eks. grøntsagsmos og øllebrød til frokost. På den måde vænner du ham til rugbrødssmagen og vænner ham til at spise grøntsager, som meget gerne må være en naturlig del af vores frokost og aftensmad. Han må også meget gerne tilbydes ristede rugbrødsbjælker i hånden:)

Når han bliver 7 måneder, vil det ofte være passende med 4 skemåltider dagligt, så kan han få grød morgen og eftermiddag og få grøntsagsmos frokost og aften. Og amning/flaske nedsættes til 4 i døgnet. Det betyder, at han i denne alder ofte vil spise lidt større måltider, samtidig med, at han også er blevet bedre til at drikke vand af kop. I denne alder vil han gradvist spise mere og mere familiemad.

Du må gerne begynde at give ham grød af flager nu, så han gradvist vænnes til en anden konsistens og smag. Stille og roligt vil det så netop passe at gå over til havregrød, som jo har noget større flager og dermed mere bid.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 22. okt.: Sådan får du dit barn til at sove, Hovedbiblioteket Esbjerg

Torsdag 1. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Torsdag 15. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, Skjern Bibliotek

Se flere foredrag med Helen ...


I 6 måneders alderen vil kød og fisk naturligt give grøntsagsmosen lidt mere struktur og bid, og han vænnes til, at der gradvist kommer noget på skeen, som kræver lidt mere mundmotorisk bearbejdning. I 7-8 måneders alderen kan du så begynde at mose grøntsagserne med en gaffel, så han gradvist vænnes til grovere mos og stille og roligt kan han suppleres med små hapsere, som han skal tygge sig igennem...

Det er super, at du nu har min bog om børn og mad - det hele står let forklaret i den. Du kan slå op på hver måned og læse, hvad næste skridt er, og hvordan du gør. Der er også dagsplaner til hver måned, så du kan se, hvilke måltider der indføres, hvornår han skal have skemad, mælk osv. Det skulle være nogenlunde til at finde ud af, hvis du blot går gradvist frem via bogen :)

Jeg håber, at du kan bruge denne uddybning lidt videre og har fået mod på at forsætte:)

Rigtig meget held og lykke fortsat - og rigtig god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

350.000 danskere får ferielæge

Sommerferien er over os, og inden den er slut, har flere af os været ramt af forkølelse, maveonde eller anden sygdom. Hvad enten vi er i udlandet, i sommerhuset eller på hjemmeadressen, kan det være en udfordring at komme til lægen i ferien. Men for 350.000 danskere bliver den udfordring nu løst ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

17. juli 2018 | Kost og ernæring | 21 mdr.

Dreng på 21 mdr der ikke spiser særlig meget

Kære Helen, Vores dreng på 21 mdr. har aldrig spist særlig meget, men det er...

Læs hele brevet og Helens svar


12. juli 2018 | Kost og ernæring | 8 mdr.

Fast føde og mængde mælk

Kære Helen. Vores søn er nu 8 måneder og godt igang med skemad. Han får 4...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juli 2018 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mad/flaske/søvn

Hej Helen. Så er jeg her igen. Vores søn har de sidste 14 Dage haft en...

Læs hele brevet og Helens svar


6. juli 2018 | Kost og ernæring | 13 mdr.

13 måneder og spisning

Hej Helen. Tak for den fine brevkasse, jeg har haft megen glæde af at læse i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juli 2018 | Kost og ernæring | 9 mdr.

9 mdr. plan for amning, søvn og dagpleje/vuggestue

Hej Helen, Jeg vil elske at få dine råd og undskyld min dansk er ikke så...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi

En moderkage er en prøve af moderkagen. Prøven laves i 10-12 uge og det foregår endten ved at der stikkes en kanyle ind igennem maveskindet eller via skeden. Kanylen napper så en lille bid af moderkagen.

Nogle kvinder synes det er smertefuldt at få en moderkagebiopsi foretaget, andre synes det er almindeligt ubehageligt.

Efter prøven kan man få lidt menstruationslignende smerter og der kan også sive lidt fostervand.

Prøven bliver undersøgt for...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 24% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,95

Nu: 189,95

Du sparer: 60,00

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar, det er så dejligt at skrive til dig, du giver altid sådan nogle gode varme råd.

Det er dejligt at kunne skrive til dig, når man er bekymret.

Hilsen
Guldklumpens mor


Annoncer

Annonce