Annonce

Annonce

Svar: Min søn spiser ikke kød


24. marts 2015

Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev, hvor er det dejligt at høre at det, med alt det I har været igennem, går lidt fremad med at spise :)

Det lyder som om, at du har forsøgt med mange forskellige typer kød og serveret på mange forskellige måder - uden held. Og jeg synes faktisk, at du lige nu skal prøve at holde en pause fra kødet og i stedet forsøge at sikre din dreng proteiner og jern på en anden måde…

Man kan sædvanligvis godt få dækket sit behov for proteiner og forskellige næringstoffer, uden at man behøver spise kød - hvis man sørger for at spise varieret. Så lige nu tænker jeg, at det vil være rigtig godt, at du holder fokus på, at han rent faktisk er begyndt at spise, hvilket jo er meget positivt. Og at du samtidig holder fokus på at få ham til at spise så varieret som muligt, - også selvom det betyder at han lige nu ikke spiser kød:)

Det vil være rigtig godt, hvis hans kost kan bestå af korn og kornprodukter, bælgfrugter, grøntsager, nødder og frugt, og derudover meget gerne ost, mælk, mælkeprodukter og æg. Og hvis du kan få ham til at spise fisk, vil det være rigtig godt, men fravælger han også dette, så må det være sådan. Prøv dog med forskellige typer af fisk - smørbart fiskepålæg, fiskefrikadelle, rødspættefilet, makrel, torskerogn osv. for at se om han vil spise noget af det…

Du kan øge energitætheden i hans mad ved f.eks. at bruge rapsolie i maden og du skal også stadig bruge f.eks. smør på brød. Det vil være rigtig godt at variere ...


Annonce

... mellem de forskellige kornprodukter som ris, havre, rug, hvede, nødder og frø, ligesom han meget gerne må få bønner og linser. Det er alt sammen med til at øge hans indtag af protein. Kerner og nødder skal stadig knuses eller hakkes, så han ikke får dem galt i halsen. Du kan med fordel bage brød med forskellige kerner, korn, nødder og frø. Du kan også give ham lidt tykmælk med lidt mysli og på den måde sikre ham lidt ekstra den vej igennem:)

Han skal naturligvis fortsætte med D-vitamintilskud dagligt som alle andre børn men hvis han generelt spiser meget ensidigt og du skønner det er nødvendigt med ekstra vitaminer og mineraler, så kan du godt overveje at give ham en daglig multivitaminpille. Gør du dette skal han ikke have D-dråber ved siden af. Sundhedsstyrelsen anbefaler normalt ikke ekstra vitaminer til børn, da deres behov så vidt muligt skal dækkes via en varieret kost, men hos jer er situationen jo lidt speciel og det kan måske være nødvendigt at sikre ham lidt ekstra. Du kan evt. tale med jeres læge omkring det. Hvis du vælger at give ham en multivitaminpille, så er det vigtigt at du knuser den eller knækker den i kvarte, så han ikke får den galt i halsen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Mandag 26. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, DOKK1, Store Sal

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til æg, så lyder det rigtigt, at han godt kan være kørt lidt træt i dette. Prøv derfor en gang imellem at variere mellem hårdkogt æg, æggepandekage, omelet, scrambled eggs og lignende…

Håber du kan bruge dette lidt videre, og at du er lidt mindre bekymret:)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

21. november 2017 | Kost og ernæring | 2 mdr.

Flaske og av i maven

Hej Helen Vores søn på 8 uger er fuldt flaskebarn. Han får Nan Sensilac....

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 mdr afviser mad

Hej Helen, Jeg er meget frutreret og ked af over at min søn på 11 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Afviser maden

Hej Helen, Jeg har tidligere læst din bog om mad, men jeg synes stadig jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2017 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Tandfrembrud - dårlig søvn og appetit

Hej Helen Tusind tak for dine gode råd i mine tidligere breve, det er...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2017 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Underholdning under maden

Hej Helen, Min søn vil meget gerne spise selv og øver sig hver dag. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i at barnet ofte gylper efter et måltid og det er helt normalt. Ofte er det når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op. Hvis dit barn får flaske, kan du måske ændre lidt på flaskesuttens hul. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så barnet sidder mere lodret, når det får mad.

Du skal være...

Læs mere i Babylex

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annoncer

Annonce